Στην αναζήτηση συμβιβασμού βρίσκονται τα κράτη-μέλη προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατό. Σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. (ECOFIN) με βασικό θέμα στην ατζέντα την πρόταση της Κομισιόν για την στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω της πανδημίας. Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup, με το ίδιο κυρίαρχο θέμα αλλά και με την Ελλάδα στην ατζέντα, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SNP’s & ANFA’s ενισχύοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και τον Ιούνιο, όπως επιδιώκει η Αθήνα. Ωστόσο αρκετοί τοποθετούν τις αποφάσεις τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου). Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που διατυπώνονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, θεωρώντας ως ρεαλιστικό να υπάρξει απόφαση το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκινά τις διαδικασίες για τη σύνταξη του αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 τον Οκτώβριο. Στο συγκεκριμένο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της χώρας μας για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δηλαδή μέσω τους πακέτου των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.
Την Πέμπτη 11 Ιουνίου συνεδριάζει το Εurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν στο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 750 δισ. ευρώ, μετά και τη θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για τα αποτελέσματα της έκθεσης που ανέλαβε, ως επικεφαλής ομάδας, για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας από τον ESM.
Mια μέρα πριν την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ θα ανακοινώσει τις προβλέψεις του για τις οικονομίες των 37 κρατών –μελών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.