Eυρώ: Τι θα έρθει μετά το μακροβιότερο ράλι από το 2011;

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 10:44
UPD:10:45
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Οι άκρως δυναμικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν πυροδοτήσει το μακροβιότερο ράλι στο ευρώ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Χθες μετά και την απόφαση για ενίσχυση του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ το ενιαίο νόμισμα των 19 κρατών- μελών της ΟΝΕ σκαρφάλωσε στα υψηλά τριών μηνών του 1,1362 δολαρίων. Από τις 25 Μαΐου έχει ανατιμηθεί 4,5% γεννώντας προσδοκίες στους επενδυτές για περαιτέρω άνοδο. Ωστόσο μερίδα αναλυτών είναι πιο επιφυλακτικοί. 

Όπως εξηγούν στο Bloomberg ενισχυόμενο επί εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις (κάτι που είχε να πετύχει από το 2011) έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και άλλων μεγάλων νομισματών, το ευρώ έχει περάσει τα επίπεδα αντίστασης. Αρχίζει ωστόσο να στέλνει προειδοποιητικά σήματα. 

«Το ράλι του ευρώ στηρίχθηκε στην ΕΚΤ και τώρα χάνει την ορμή του» σχολιάζει ο Petr Krpata της ING Bank. Τα όποια κέρδη εξασφαλίσει στο εξής, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα έχουν περισσότερο να κάνουν με την απογοήτευση για το δολάριο, παρά με τη δυναμική του ίδιου. Εξηγεί δε ότι το ευρώ σήμερα είναι «υπερ-αγορασμένο» σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ebrahim Rahbari της Citigroup υπογραμμίζει ότι ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για όσους πόνταραν στο ευρώ να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους. Δεν θεωρεί εφικτό ένα ισχυρό ράλι διαρκείας ούτε η Goergette Boele της ABN Amro, αφού υπενθυμίζει ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη «δύσκολες συζητήσεις» για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Αρκετοί δε επισημαίνουν ότι το ράλι του ευρώ ήταν και αποτέλεσμα της πρόσφατης αυξημένης όρεξης για ρίσκο, που έδωσε ώθηση και στις μετοχές, και η οποία όμως ίσως να έχει ξεπεράσει τα όρια με βάση τα ζοφερά θεμελιώδη δεδομένα για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Δεν αποκλείεται να δούμε, πιστεύουν, μια ευρύτερη διόρθωση στις αγορές ενεργητικού, η οποία θα θέσει υπό πίεση και το ευρώ.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα