«Βρόχος» για προϋπολογισμό η ασφάλιση και η περίθαλψη

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 10:12

ΣE «βρόχο» για την εκτέλεση των προϋπολογισμών εξελίσσεται η χρηματοδότηση των συστημάτων ασφάλισης και υγείας τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν πόρους ύψους 11,1 δισ. ευρώ το 2008 οι οποίοι όμως εμφανίζονται λίγοι σε σύγκριση με τις πραγματικές τους ανάγκες.

«Εκρηκτικό μείγμα» για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του υπουργείου Οικονομίας εξελίσσεται το δίπολο κοινωνική ασφάλιση - υγεία, αφού το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 3 δισ. ευρώ και τα χρέη των νοσοκομείων τα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το έλλειμμα των 3 δισ. που αναμένεται να εμφανίζουν τα τρία ασφαλιστικά ταμεία είναι υποπολλαπλάσιο των εισφοροδιαφυγής που αντιμετωπίζουν. Μόνο για το ΙΚΑ και σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες του δημοσίου υπολογίζεται ένα ποσό που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Στα χρήματα αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθούν άλλα 6 δισ. ευρώ που αφορούν οφειλές από εισφορές ιδιωτικών επιχειρήσεων, φτάνοντας την εισφοροδιαφυγή για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας στα 14 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στο ΙΚΑ (λόγω της πάγιας υποχρέωσης από την τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος) μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο το 2008. Τούτο διότι με βάση το νόμο Ρέππα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα πρέπει να τύχει, πέραν το συσσωρευμένων οφειλών από εισφορές, ετήσιας χρηματοδότησης που θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ. Μετά και την έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ που αναμένεται μέχρι και το τέλος του μήνα, το τελικό ποσό που θα πρέπει να αποδώσει το ελληνικό δημόσιο για το επόμενο χρόνο θα φτάνει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να χρηματοδοτεί την κοινωνική ασφάλιση με ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσό από τα 9,9 δισ. που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δυνατό να υπάρξουν κάποιες «εξοικονομήσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα. Σε πιο πρόσφατες δηλώσεις του έδειξε ένα στίγμα των προθέσεών του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Ταμεία με ελλείμματα τα οποία διαθέτουν ταυτόχρονα και αποθεματικά.

«Μαύρη τρύπα» στην υγεία

Την ίδια ώρα όμως «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρουσιάζει και πάλι το σύστημα υγείας δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του 2005, αντιμετωπίζοντας το γνωστό φαύλο κύκλο των χρεών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, των Ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία και των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους

Σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα αυτό έχει δύο όψεις. Η μια αφορά χρέος ύψους 2 δισ. ευρώ που αποτελούν χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ αποτελούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Θεωρητικά, αν υπήρχε τρόπος να αποπληρωθεί άμεσα το χρέος των Ταμείων προς τα νοσοκομεία θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει το χρέος τους προς τους προμηθευτές αλλά και να αφήσει ένα πλεόνασμα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πρακτικά όμως, και με βάση τα δεδομένα που θέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει ούτε πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη των συγκεκριμένων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα