ΕΚΤ: Πλήρης στήριξη στην Ατζέντα της Λισαβόνας

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 12:23
UPD:12:30

ΥΠΕΡ της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στην επιτήρηση των τραπεζικών ιδρυμάτων τάχθηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλωντ Τρισέ, κατά τη σημερινή ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τη «Διακυβέρνηση της Ευρωζώνης».

Ο κ. Τρισέ ανέφερε, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ οφείλει να παρακολουθεί πολύ στενά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι στηρίζει πλήρως την Ατζέντα της Λισαβόνας.

Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι αποτελεί τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι της ΟΝΕ».

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τον σουηδικό τραπεζικό όμιλο Swedbank, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ προέβη στην εκτίμηση πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προτού υποχωρήσει η ένταση στην διατραπεζική αγορά δανεισμού.

Ο κ. Νουαγιέ τόνισε ότι η τράπεζα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της τα υψηλά επίπεδα του ευρώ ως έναν παράγοντα που επηρεάζει τις πληθωριστικές προοπτικές.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι βέβαια ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προοπτικές του πληθωρισμού, τόσο άμεσα μέσω των τιμών εισαγωγών, για παράδειγμα, όσο και έμμεσα, καθώς έχει κάποια επιρροή στις οικονομικές εξελίξεις», είπε ο Νουαγιέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα