ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την ενίσχυση του PEPP

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 12:10
UPD:12:17
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

European Central Bank President Christine Lagarde testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium February 6, 2020. REUTERS/Francois Lenoir

Μπορεί να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει το πρόγραμμα στήριξης (PEPP) της οικονομίας των χωρών την Ευρωζώνης που επλήγησαν από την πανδημία, ωστόσο σήμερα, Πέμπτη,  θα αποφασίσει αν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα ή μπορεί να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο.

 Καθώς η ύφεση που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό επηρεάζει βαθύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις οικονομίες της Ευρωζώνης , οι κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτώση της οικονομίας των χωρών τους, καταγράφουν τεράστια ελλείμματα, πιέζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό την ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκάλεσε στις οικονομίες η πανδημία και τα εκτεταμένα lockdowns.  Η Κριστιν Λαγκαρντ πιθανότατα θα εγκρίνει την δημοσιονομική στήριξη από ένα προγραμματισμένο κεφάλαιο που θα προέρχεται από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από πρωτοβουλίες κυβερνήσεων. Θα προσπαθήσει επίσης να διαλύσει τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την οποία δύναται να περιορίσει  την δυνατότητα για περαιτέρω  νομισματική στήριξη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σε δήλωσή της ανέφερε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος πιθανότατα να βρίσκεται ανάμεσα στα μεσαία και τα χειρότερα σενάρια, με το ΑΕΠ να συρριινώνεται από 8% έως 12%. Ωστόσο, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο σχετικά με την ύφεση στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει ούτως η άλλως να λάβει τολμηρά μέτρα ώστε να έχει την δυνατότητα και τον απαραίτητο ‘’χώρο’’ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που δύναται να προκύψουν. Με αυτό τον τρόπο θα εξαλείψει και τις ανησυχίες που επικρατούν στις αγορές.

Αν και το πρόγραμμα στήριξης δεν έχει κλείσει δυο ολόκληρους μήνες ζωής, η ΕΚΤ έχει ξοδέψει ήδη το ένα τρίτο των πόρων, γεγονός που δείχνει ότι θα έχει εξαντλήσει ολόκληρο το κεφάλαιο περίπου μέχρι τον Οκτώβριο. Μπορεί ο Οκτώβριος να φαίνεται μακριά και να δίνει χρόνο στην ΕΚΤ για να πάρει μια απόφαση, εντούτοις η οποιαδήποτε αστάθεια μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των αγορών. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι θα δοθούν επιπλέον 500 δις. Ευρώ στο πρόγραμμα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ειδικής επιτροπής της τράπεζας θα ανακοινωθεί στις 2:45 ώρα Ελλάδος με την διαδικτυακή ενημέρωση της Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκινάει 45 λεπτά αργότερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα