Market Beat: Η σκληρότητα της οροφής των 670 μονάδων δοκιμάζεται ή δαμάζεται

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 09:15
UPD:09:27

Μετά τη χθεσινή “κατάκτηση” και αφού δεν απομακρύνθηκε η αγορά από τις 670 μονάδες, αναμένουμε την αντίδραση των θεσμικών σήμερα. Στους ιδιώτες είχε προσφερθεί μέσω της συσσώρευσης το δικαίωμα της περισυλλογής για το δίκαιο των αποτιμήσεων των μετοχών που έχουν στο μάτι και αν υπάρξει υποχώρηση, το διάστημα για να σκεφτούν πριν κινηθούν θα μεγαλώσει. Αν συνεχιστεί η άνοδος θα πιεστούν για να αποφασίσουν, εδώ και τώρα, με ποιες θα πάνε και ποιες θα αφήσουν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ θεαματική άνοδο πραγματοποίησε χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που τη Δευτέρα παρέμεινε κλειστό. Η Wall Street έκλεισε με κέρδη καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις προσδοκίες από την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας παρά στις συνεχιζόμενες ταραχές.

Οι ασιατικές μετοχές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών σήμερα Τετάρτη 3/6, καθώς οι ελπίδες για περαιτέρω οικονομική τόνωση και περαιτέρω χαλάρωση στους κοινωνικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο ήταν ισχυρότερες από τις επιφυλάξεις για μια σειρά από πηγές κινδύνου, από τον κοροναϊό ως την αυξανόμενη πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ.

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο για τον Ιούνιο τα προσόντα που απόκτησε η ελληνική οικονομία: “Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (κατά κεφαλή τα ψηλότερα σε σχέση με τις άλλες Χώρες) αλλά και ποσά ύψους έως 9 δισ. ευρώ, από το αρχικό πακέτο στήριξης (κονδύλια ESM, πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και πρόγραμμα δανείων από την ΕΤΕπ), αλλά και από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν, καθώς και από το πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2021 - 2027 ύψους 19 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την Ελληνική Οικονομία είναι μεγάλη, καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν Ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσεις, είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν (π.χ. Ναυτεμπορική 29/5), δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, μετά το lockdown της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε, σε συνέχεια και της διαδικασίας του rebalancing της περασμένης Παρασκευής”.

Μια εντυπωσιακή έναρξη, με χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών, προκλήθηκε από το μήνυμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που αγνόησαν την εικόνα της κατάστασης στις ΗΠΑ, το οποίο οι θεσμικοί εξέλαβαν ως κίνητρο, για να δώσουν αρχικά στα τραπεζικά blue chip σημαντικά κέρδη. Το ερώτημα στις 10: 55, μετά το καθοδικό μετά την πρώτη ώρα μέρος των συναλλαγών τη Δευτέρα, ήταν αν το κέφι των αγοραστών θα ξεθύμανε στην περίπτωση που δεν θα εμφανιζόταν τιμές έστω και οριακά πάνω από τις 669 μονάδες. Δεν κουραζόμαστε να αναφέρουμε τα επίπεδα που οι αναφορές των αναλυτών (670) συγκλίνουν, τονίζοντας που είναι υψηλής σημασίας στατιστικά. Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου τα κέρδη της ΑΛΦΑ περνούσαν το +5,5%, οι ΒΙΟ και ΕΕΕ κέρδιζαν πάνω από +3% αλλά το πλήθος των ανοδικών είχε πέσει κάτω από τα 20 και με απώλειες εμφανιζόντουσαν από τα blue chip οι ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ ΣΑΡ ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ ΜΠΕΛΑ.

Τίποτε δεν προκαλούσε πανικό, καθώς οι πτωτικές μεταβολές ήταν κάτω από το -1%, αλλά λιγόστευαν και τα αίτια για επενδυτική αισιοδοξία από τις ως τότε συναλλαγές. Με τον ΓΔ στις 666 μονάδες στο 1,2% και ανώτερο ως τις 11:05 στις 667,2 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τις 668,4 που χτύπησε στις 28 Μαΐου, με τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα μετά από τέσσερις ώρες και 15 λεπτά διαπραγμάτευσης περιλάμβανε τζίρο στα 45,3 εκατ. με πακέτα αξίας 3,5 και τον ΓΔ στις 666,5 μονάδες με άνοδο στο +1,23%. Ωστόσο το ανώτερο μέρας ήταν στις 671,9 μονάδες. Εμφανίστηκε στις 11:55 και μετά, με τρία κύματα εντολών πώλησης, η υπεροχή της προσφοράς είχε οδηγήσει στις 14:10 την αγορά στις 665 μονάδες. Δεν υπήρξε διάθεση για χαμηλότερες τιμές και έκτοτε, είχε ξεκινήσει μια διακριτική αντίδραση που έφερε κλείσιμο στις 671 μονάδες.

Διάφορα δεδομένα υψηλής συχνότητας, όπως κρατήσεις εστιατορίων και δεδομένα κινητικότητας, δείχνουν ότι η δραστηριότητα ανακάμπτει σταδιακά και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες μετά το τέλος του Απριλίου. Ακόμα, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ράλι οδηγείται κυρίως από κάλυψη short θέσεων από κερδοσκόπους που είχαν πουλήσει μετοχές νωρίτερα.

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να παγιδεύσουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων COVID-19, των εντάσεων Σινο-ΗΠΑ και της αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από διαμαρτυρίες ενάντια στην βιαιότητα της πολιτικής, σύμφωνα με αρκετούς διαχειριστές κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τις διεγερτικές αγορές ομολόγων όταν συναντηθεί το ΔΣ της αύριο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να διευρύνει την χαλάρωσή της με μερικούς βασικούς αξιωματούχους να συζητούν τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης ως επιλογή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η Wall Street έκλεισε με κέρδη καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις προσδοκίες από την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας παρά στις συνεχιζόμενες ταραχές.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,05% ή 267,63 μονάδες, στις 25.742,65, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,82% στις 3.080,82 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,59% στις 9.608,37 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Dow Inc. (+5,1%) και Caterpillar (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Reytheon Technologies (-1,3%) και Coca-Cola (-0,3%).

Οι ειδήσεις για εμβόλιο κατά του COVID19 στήριξαν τις μετοχές τον Μάιο καθότι οι Dow Jones και S&P ενισχύθηκαν 4,2% και 4,5% αντίστοιχα, αλλά οι κινεζο-αμερικανικές σχέσεις και οι αναταραχές στις ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν το κλίμα τον Ιούνιο.

Η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό τριών μηνών, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα -0,9%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,68%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1164 δολάρια από 1,1134 την προηγούμενη μέρα.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ θεαματική άνοδο πραγματοποίησε χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που τη Δευτέρα παρέμεινε κλειστό. 

Ειδικότερα, ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη εκτοξεύτηκε κατά +3,75% στις 12.021,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,87% στις 6.220,14 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,02% στις 4.858,97 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,57% στις 359,77 μονάδες.

Η γαλλική κυβέρνηση, αναμένει φέτος ύφεση 11%, ως αποτέλεσμα της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 8%. Η νέα πρόβλεψη είναι επίσης μεγαλύτερη από τη βουτιά κατά 9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνονται χωρίς μεγάλες προσδοκίες, παρά την πίεση του χρόνου και τον κίνδυνο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία. Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε μέσω της εφημερίδας Le Monde τους Βρετανούς να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό. Γιατί θέλουν να κρατήσουν τα θετικότερα σημεία των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο παρελθόν, χωρίς τα βάρη που αντιστοιχούν.

ΧΑ

Μικρότερος τζίρος μεγαλύτερη άνοδος με κατάκτηση τιμών πάνω από τις 670 μονάδες

Στη δεύτερη σύνοδο του τελευταίου μήνα του πρώτου εξαμήνου, μετά από άνοιγμα στις 662,32 με ανοδικό χάσμα (3,97 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (658,35), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε σε θετικό πεδίο σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:30 και ήταν οι 662,32 από 652,87 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 671,91 από 661,89 μονάδες τη Δευτέρα, κράτησε ως τις 11:55. Τελικά οι συναλλαγές από τις 11:56 ως τις 14:10 με καθοδική νευρική δυναμική συνέβαλλαν ώστε να έχουμε ενδοσυνεδριακά κίνηση διαρκείας από το επίπεδο των 672 μονάδων προς αυτό των 665 και τελικά ανοδικό κλείσιμο μέρας με ελαφρά μικρότερη όμως θετική μεταβολή έναντι των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Μετά τις 16:23 δεν εμφανίστηκαν πιέσεις και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με απότομη κλίση ως το τελευταίο λεπτό στις 670,15 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν οι εντολές αγοράς ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 0,94 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.

Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την μετριοπαθή άνοδο στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η άνοδος στα τελευταία λεπτά και η υπεροχή των εντολών αγοράς στις δημοπρασίες αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών του δολαρίου, που δεν μπορούσαν μόνο να ενισχύσουν την ανοδική δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν εμφανής η απουσία αναζήτησης για υψηλά ημέρας μετά τα πρώτα 85 λεπτά της συνεδρίας. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να επιτευχθεί επιπλέον άνοδος του μέσου όρου με αυτές.

Απουσίαζε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς κυριάρχησαν, οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 670 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική δυναμική που είχαν σταθερά μετά το άνοιγμα, η Αθήνα δεν είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, και μικρή σχετικά διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+3,69%) αφορά στην ανάγκη στη Φρανκφούρτη της παρακολούθησης της πρόσφατης ανόδου λόγω της αργίας μονάδες την περασμένη μέρα. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κοντά στο +0,20% μετά από απώλειες το πρωί. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +1,54% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην κάθοδο και την άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 341,43 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 670,15 μονάδες, ήτοι 8,65 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 12,62 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 3 μόνον από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, εκτός των Τραπεζών, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +4% ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,41%, ΒΙΟ +5,04%, ΤΙΤC +4,46%, ΟΠΑΠ +4,45%, και ΛΑΜΔΑ +4,43%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπήρξαν με απώλειες από -0,2% ως -3,47% και ήταν ΠΕΙΡ -3,47%, ΣΑΡ -0,38%, και ΜΟΗ -0,19%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε οριακά τους όγκους. Ήταν σύνοδος με ελαφρώς ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,697 από 45,823 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλό αλλά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,600 από 10,996 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΤΙΤC). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην επί μέρες διαμορφωμένη δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,481% από 1,487%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,90%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,53% από +0,18%, την ΕΤΕ στο +4,54% από +2,07%, ΕΥΡΩΒ στο +1,04% από +1,58% και την ΠΕΙΡ στο -3,47% από +1,77%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,89% από -0,25%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 10) και δυο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,92% οδηγήθηκε στις 670,97 από 658,35 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1616,80 από 1579,70 με μεταβολή +2,35%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,186 από 92,417 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,600 από 10,996 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 65 από 63, των καθοδικών 28 από 39 και 30 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η σημαντική άνοδος του 25άρη, επηρέασε ελαφρά θετικά τα στοιχήματα

Στη δεύτερη σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 37,10 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1589,40 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1621,26 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:55. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1614,39. Το κλείσιμο στις 1616,80 από 1579,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,671 από 14,545 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 944 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1623,00 μονάδες, κατώτερο τις 1590,00 και τελευταίες πράξεις στις 1619,50 από 1578,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3291 από 3302 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 140 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1600,00 μονάδες, κατώτερο τις 1584,00 και τελευταίες πράξεις στις 1588,50 από 1546,25 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 274 από 254 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον διατηρήθηκε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1625 και 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 13 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1575 και 1600 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 30 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης στις 1400 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 99.983 συμβόλαια για ΤΙΤC.

Η Beta Sec επισημαίνει: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρεί το θετικό momentum στην Αγορά, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο, λόγω των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η θετική αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη, σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Επενδυτικής Κοινότητας, απέναντι στον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο. Όμως, το διεθνές περιβάλλον επιβαρύνεται από την κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται, επί του παρόντος, οι δείκτες της Wall Street.”

Η Leon Depolas Sec σημειώνει: “Οι μετοχές Παγκοσμίως βρίσκονται σε υψηλό 3 μηνών, όπως δείχνει και ο MSCI World Index. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά είναι σταθερά υπό αξιολόγηση η ορμή της ανάκαμψης και το μέρος αυτής, το οποίο έχει ήδη προεξοφληθεί από τις Αγορές. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισαν παρόμοια εικόνα με τις υπόλοιπες Τράπεζες. Συγκεκριμένα οι προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών κινήθηκαν περίπου 2,5 φορές (438 εκατ.) επάνω, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 γεγονός, το οποίο οδήγησε σε καθαρές ζημιές 232 εκατ. ευρώ”.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Αδύναμα τα αποτελέσματα της Πειραιώς, τα οποία επιβαρύνθηκαν από πρόσθετες προβλέψεις λόγω της πανδημίας, αλλά και από ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις. Η ζημία μετά φόρων διαμορφώθηκε στα €230 εκατ. Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους (-1% q-o-q), η μείωση του λειτουργικού κόστους (-14% q-o-q), ο αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ (-€199 εκατ., από -€302 εκατ.) εάν και μικρότερος σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2019 και η οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά €72 εκατ. Στα αρνητικά σημεία, οι ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε €19 εκατ., από κέρδη €359 εκατ. το Δ’ τρίμηνο, οι προβλέψεις ήταν αυξημένες κατά 98% τόσο λόγω της πανδημίας, αλλά και του χαμηλού δείκτη κάλυψης (46%), με το κόστος πιστωτικού κινδύνου στο 1,92%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά €725 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €654 εκατ. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε πως η Τράπεζα θα πληρώσει το κουπόνι για τα Cocos για την φετινή χρονιά σε μετρητά. Η Τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με τους Ενδιαφερόμενους Επενδυτές για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που έχει προγραμματίσει: το ‘Phoenix’ ύψους €2 δισ. και το ‘Vega’ ύψους 5 δισ., με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2020, ή το αργότερο αρχές του 2021, ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ‘Iris’.

Το ΔΣ της Alpha Bank αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας διάσπασης της Alpha Bank δι’ απόσχισης κλάδου με τη σύσταση νέας Εταιρείας (εφεξής η ‘Επωφελούμενη’). Στο πλαίσιο της απόσχισης, ο κλάδος Τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha Bank θα μεταβιβαστεί στην ‘Επωφελούμενη’, η οποία θα κατέχει Τραπεζική άδεια και θα είναι 100% Θυγατρική της Διασπώμενης. Η Διασπώμενη θα διατηρήσει δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν στην κύρια Τραπεζική δραστηριότητα, και, με την ολοκλήρωση της διάσπασης, θα παύσει να είναι Πιστωτικό Ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30η Ιουνίου 2020 ορίστηκε ως ημερομηνία του Ισολογισμού μετασχηματισμού της απόσχισης. Η ολοκλήρωση της απόσχισης τελεί υπό την αίρεση των κατά Νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων από το Δ.Σ. και τη γ.σ. των Μετόχων. Η BlackRock Inc. μείωσε την συμμετοχή της στην Alpha Bank στο 5,20% (71.484.037 δικαιώματα ψήφου), από 5,48% προηγουμένως”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρώτο σχόλιό του για τον Ιούνιο με τίτλο : ΛΕΥΚΟΣ ΚΥΚΝΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ !! υπογράμμισε αναλυτικά:

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες με την Ευρώπη να διαμορφώνει προϋποθέσεις για την υλοποίηση δράσεων που επαναφέρουν το οικοδόμημά της σε τροχιά που αναβαθμίζει τη συνοχή του. Αυτό διαφαίνεται από την πρόταση-έκπληξη της Κομισιόν με την οποία μορφοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνει την ονομασία Next Generation EU και προικοδοτείται με κεφάλαια ύψους 750 δις. ευρώ με τα 500 δις. από αυτά να είναι επιχορηγήσεις προς τις χώρες. Έτσι, από κοινού με το πακέτο των 540 δις. ευρώ που είχε εξαγγελθεί στις 9/4, διαμορφώνεται πακέτο στήριξης που ξεπερνά το 1 τρις. ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της Γερμανίας η οποία αντιλαμβάνεται ότι οι εθνικές δράσεις που επιθυμεί να διενεργήσει (π.χ. τα 9 δις. ευρώ προς τη Lufthansa) για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, δεν θα εγκρίνονταν από τις ευρωπαϊκές αρχές (παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού) παρά μόνο αν συνοδεύονταν από χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες ώστε οι εθνικές δράσεις να γενικευθούν. Συνομολογεί έτσι στη διαμόρφωση ισχυρού ευρωπαϊκού πακέτου και στην έναρξη αμοιβαιοποίησης του χρέους με το ταμείο των 500 δις. ευρώ που συμφώνησε με τη Γαλλία. Προσδοκάται έτσι ότι η Σύνοδος Κορυφής της 17/6 θα συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν αφού προηγουμένως γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί για να συμφωνήσουν οι «ανυποχώρητες» βόρειες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία).

Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (κατά κεφαλή τα ψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες) αλλά και ποσά ύψους έως 9 δις. ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης (κονδύλια ESM, πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και πρόγραμμα δανείων από την ΕΤΕπ) αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν καθώς και από το πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2021-27 ύψους 19 δις. ευρώ.

Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσεις είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δις. ευρώ σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν (π.χ. Ναυτεμπορική 29/5), δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε σε συνέχεια και της διαδικασίας του rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Με τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα κόκκινα δάνεια από τις εποπτικές αρχές αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια (ΔΕΗ κ.α.), καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν προτεραιότητα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε οι ημερήσιες συναλλαγές να προσεγγίσουν τα 100 εκ. ευρώ με τη Morgan Stanley να αλλάζει τη στάση της σε overweight εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημένη. Με τη συντήρηση του θετικού momentum για τις ευρωπαϊκές αγορές το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες.

Ωστόσο, το θετικό σενάριο για τις αγορές υπό την επήρεια των γενναιόδωρων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 9% του ΑΕΠ περίπου, μπορεί να απειληθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ. Οι αναταραχές που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πολιτείες μετά την ανθρωποκτονία που συντελέστηκε στη Μιννεσότα απειλεί με διαμόρφωση εμφυλιοπολεμικού σκηνικού με τον Πρόεδρο Trump να θεωρεί ότι μόνο με πυγμή μπορεί να διευθετηθούν τα προβλήματα. Την ίδια ώρα, το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ σκιάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα που δεν αναμένεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Η Wall Street πάντως διατηρεί τις υψηλές επιδόσεις παρά την όξυνση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, με το ενδεχόμενο σημαντικής υποχώρησης των δεικτών να είναι πιθανό όταν στο τέλος της εβδομάδος δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Μαΐου.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών σήμερα Τετάρτη 3/6, καθώς οι ελπίδες για περαιτέρω οικονομική τόνωση και περαιτέρω χαλάρωση στους κοινωνικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο ήταν ισχυρότερες από τις επιφυλάξεις για μια σειρά από πηγές κινδύνου από τον κοροναϊό ως την αυξανόμενη πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,3%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα κέρδιζε +1,73% επεκτείνοντας το ράλι του για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα για να φτάσει στο επίπεδο των 504 μονάδων που είχε στις 9 Μαρτίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε +1,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα κέρδιζε +1,13%. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκε +0,4% για να περάσει πάνω από την κορυφή του Μαΐου σε υψηλό 12 εβδομάδων και στις 8:50 δική μας ώρα κέρδιζε +0,49%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο +0,2% στις αρχές των σημερινών συναλλαγών, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα κέρδιζαν +0,49% επεκτείνοντας τα κέρδη μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα σε +1,4%.

Ο δείκτης των μετοχών σε όλο τον κόσμο της MSCI αυξήθηκε κατά +0,3%, επεκτείνοντας το κέρδος από το χαμηλό της στις 23 Μαρτίου σε σχεδόν 36%. Παρά τα λουκέτα για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 που έχει ωθήσει πολλές οικονομίες σε συρρίκνωση, ο παγκόσμιος δείκτης είναι κάτω από έτος σε έτος λιγότερο από 8% μόνο. Υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς οι κυβερνήσεις επανεκκινούν αργά τις οικονομίες τους.

Στην Κίνα, η οποία κατάφερε να συγκρατήσει το ξέσπασμα έως τον Μάρτιο, μια έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών έδειξε ότι ο δείκτης τον Μάιο ανακάμπτει σε επίπεδα προ-επιδημίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα