JPMorgan: Γιατί το ράλι των αμερικανικών μετοχών μπορεί να έχει συνέχεια

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 13:00
REUTERS/LUCAS JACKSON

Μπορεί το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου των αμερικανικών μετοχών να θεωρείται παροδικό σε μια οικονομία που έχει "παγώσει" από την πολιτική του lockdown, υπάρχει όμως και η άποψη ότι το ράλι αυτό θα διαρκέσει.

Οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα  δείχνουν ότι υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ωθήσουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υψηλότερα. Σύμφωνα με την JPMorgan, υπάρχει το ενδεχόμενο τόνωσης των μετοχών με δισεκατομμύρια, εις βάρον των ομολόγων, με στόχο την εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων. Τα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη υποστήριξης των αγορών από τους επενδυτές, την στιγμή που οι τιμές των μετοχών εμφανίζουν αστάθεια και η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αυξάνεται.

Η JPMorgan αναφέρει ότι η κατανομή των ιδίων κεφαλαίων των μη τραπεζικών επενδυτών - μια ομάδα που περιλαμβάνει νοικοκυριά, συντάξεις, επιχορηγήσεις και κρατικά επενδυτικά ταμεία - πιθανότατα θα αυξηθεί στο 49% τα επόμενα χρόνια, δεδομένου των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλής ρευστότητας. Επί του παρόντος, το ποσοστό είναι 40%.

Όπως αναφέρει η JPMorgan το momentum των αμερικανικών μετοχών έχει επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα. Την τελευταία φορά που είχαμε τόσο ισχυρές ενδείξεις ότι οι μετοχές είναι υπερ-αγορασμένες ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους, λίγο πριν αρχίσει η πτώση τους. Παρόλα αυτά, η κερδοφορία από τους επενδυτές είναι αδύνατο να μειώσει την ανοδική τάση, σύμφωνα με την JPMorgan, δεδομένης της χαμηλής κατανομής μετοχών από άλλες κατηγορίες επενδυτών.

Συνοπτικά, με τον δείκτη S&P 500 να βρίσκεται σε υψηλό δύο δεκαετιών έναντι των κερδών του επόμενου έτους, οι μετοχές μπορεί να φαίνονται ακριβές. Όμως, λίγοι επενδυτές έχουν πραγματικά επενδύσει προς το παρόν σε αυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα