Τalk of the market: Στους ρυθμούς των εταιρικών αποτελεσμάτων η αγορά

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 11:16
UPD:11:20

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι έκρυθμη, στον απόηχο του θανάτου του Τζόρτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Ωστόσο οι αγορές δεν “συγκινούνται” από τέτοια συμβάντα. Η Wall Street ευνοήθηκε από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία παίρνει μπρος… Συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις αβεβαιότητες, επικρατεί και ευρύτερα στις διεθνείς αγορές, περιβάλλον που ευνοεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.

- Πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020 και ανάπτυξη 7% το 2021 έκανε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας στους αναλυτές. Η τράπεζα προετοιμάζεται για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 7 δισ. ευρώ, μέσω δύο χαρτοφυλακιών, Phoenix αξίας 2 δισ. ευρώ και Vega αξίας 5 δισ. ευρώ. Τη διαχείριση θα αναλάβει η Intrum.

- Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ζημιές 232 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο λόγω έκτακτων προβλέψεων για την πανδημία ύψους 370 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 510 εκατ. ευρώ, με 438 εκατ. ευρώ να αφορούν προβληματικά δάνεια. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις υπόλοιπες τράπεζες είναι: 486 εκατ. ευρώ για την Εθνική που ανακοίνωσε έκτακτες προβλέψεις λόγω Covid-19 ύψους 416 εκατ. ευρώ, 307 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, με έκτακτες προβλέψεις για την πανδημία 120 εκατ. ευρώ και 126 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την Eurobank. Οι συνολικές προβλέψεις ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις λόγω Covid-19 σε περίπου 909 εκατ. ευρώ.

- Στο πλαίσιο της προώθησης του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της, με επίκεντρο την τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 12 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ακολουθεί την τακτική της Eurobank και προχωρά σε διάσπαση της σημερινής τράπεζας, με απόσχιση της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας και μεταβίβασή της σε νέα εταιρεία. 

- EBITDA 144,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 32,1% ανακοίνωσε η MIG το 2019, με αύξηση πωλήσεων 7,2% στα 1,067 δισ. ευρώ αλλά και ζημίες 32,3 εκατ. ευρώ. Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σε τομείς της δραστηριότητας με υψηλή έκθεση στον τουρισμό, η μητρική εταιρεία έχει αιτηθεί την παράταση των δανείων της που λήγουν κατά την τρέχουσα περίοδο.

- Με αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) στα 285,1 εκατ. ευρώ, των προ φόρων κερδών στα 77,8 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών για τους μετόχους στα 23,5 εκατ. ευρώ αλλά και διατήρηση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου στα υψηλά επίπεδα των 1,7 δις. ευρώ έκλεισε το 2019 για τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε κλάδους οι οποίοι είναι περισσότερο αμυντικοί κατά τη διάρκεια των φάσεων του οικονομικού κύκλου και τους οποίους οι επενδυτές αναγνωρίζουν ως “ασφαλή καταφύγια” (safe haven).

- Περιορίζει λειτουργικά κόστη και ζημιογόνες δραστηριότητες ο όμιλος Ελλάκτωρ που επιδιώκει επίσης την επιστροφή της θυγατρικής του Άκτωρ στην κερδοφορία το 2021. Η διοίκηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α’ τριμήνου στους αναλυτές υπενθύμισε ότι έχουν γίνει ήδη σχετικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η πώληση του 5% της Άκτωρ στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για χρηματοδότηση.

- Ενισχύει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα η Mytilineos που θα προμηθεύεται από τη Gazprom φυσικό αέριο, με δεκαετές συμβόλαιο, έως το 2030. Εξασφαλίζει ασφάλεια εφοδιασμού, ανταγωνιστικό κόστος και δημιουργεί προϋποθέσεις επέκτασης σε άλλα προϊόντα. Η μακροχρόνια σύμβαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos στο φυσικό αέριο στην περιοχή και θα μεγιστοποιήσει την απόδοση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  

- Με την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτηρίων, που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, ανοίγει ο δρόμος για να αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες για τη μεγάλη στρατηγική επένδυση. Το γεγονός συνδέεται με τη δέσμευση του υπουργείου οικονομιών στον εθνικό στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα