Eυρωζώνη: Φως στην άκρη του τούνελ για το μεταποιητικό κλάδο

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 12:13
UPD:12:15
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Εργαζόμενος σε μονάδα παραγωγής χάλυβα στην Αυστρία

 

Τα χειρότερα μάλλον έχουν παρέλθει για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης, αν και η δραστηριότητα παραμένει σε ύφεση, καθώς η σταδιακή άρση του lockdown κρατάει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση.

Πολλές χώρες της Ζώνης του Ευρώ ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες τους, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν και ανακοινώνονται κρούσματα κορωνοϊού. Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα επέτρεψε ανάκαμψη του δείκτη ΡΜΙ για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο 39,4 από το ναδίρ 22 ετών -στις 33,4 μονάδες- του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IHS Markit.

Παρά την ανάκαμψη, ο δείκτης απέχει μακράν από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας όμως διπλασιασθεί, στο 35,6, από 18,1 του Απριλίου.

«Η επιβράδυνση της μεταποίησης φαίνεται πως έπιασε "πάτο" τον Απρίλιο, με τους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής να βελτιώνονται αισθητά τον Μάιο», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit.

Αλλά με τους πολίτες να παραμένουν σπίτια τους και πολλές επιχειρήσεις να έχουν ακόμη κατεβασμένα ρολά, τα στοιχεία για τη μεταποίηση καταδεικνύουν επιστροφή στην ανάκαμψη με αργούς ρυθμούς. 

Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνουν θέσεις εργασίας, αλλά με τις ελπίδες ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι. Ο επιμέρους δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ανέκαμψε στο 44,6, από 36,6 του Απριλίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα