Kίνα: Ο μεταποιητικός τομέας επέστρεψε σε ανάπτυξη

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 09:28
UPD:09:34
REUTERS/CHINA DAILY

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητα τον Μάιο, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος και σε μια ελπιδοφόρο ένδειξη ότι τα χειρότερα ενδεχομένως να έχουν παρέλθει για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η σκιά της σινο-αμερικανικής έντασης σε πολλαπλά μέτωπα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο δείκτης ΡΜΙ Caixin/Markit για τη δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα ανήλθε στο 50,7 τον Μάιο από 49,4 του Απριλίου, και επιστρέφοντας πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παραγωγή επανήλθε ταχύτερα σε σύγκριση με τη ζήτηση, καθώς αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο του 2011. Τα στοιχεία σηματοδοτούν περαιτέρω αύξηση της παραγωγής έπειτα από τη βουτιά-ρεκόρ του Φεβρουαρίου, με τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν τη λειτουργία τους, καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19.

Παρότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, η μειωμένη εξωτερική ζήτηση και οι αδύναμες συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να φρενάρουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Κίνα, επισκιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμούν οικονομολόγοι της Capital Economics.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα