ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό

Εκκληση στην Κίνα για ανατίμηση του γουάν
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 13:51
UPD:15:11

«Οι μη ευνοϊκές επιπτώσεις των τιμών ενέργειας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τα νέα οικονομικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών παραμένουν ανοδικοί μεσοπρόθεσμα, όπως αναγνωρίζεται τόσο από οικονομικές, όσο και από νομισματικές αναλύσεις», πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

Προέβη στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός «αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το 2% στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου εξαμήνου του 2008, προτού μετριαστεί και πάλι».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών».

Nωρίτερα, ο Φερνάντεζ Ορντονέζ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι ανοδικοί.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι «τα οικονομικά θεμελιώδη στηρίζουν τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας».

Παρόλο που οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της ευρωζώνης υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας κυρίως τη διόρθωση της αγοράς, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο και συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι θα συνεχιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι διαθέσιμες προβλέψεις για το 2008 επιβεβαιώνουν το βασικό σενάριο του διοικητικού συμβουλίου ότι το πραγματικό ΑΕΠ το 2008 θα αυξηθεί κοντά στα εν δυνάμει επίπεδα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το εν λόγω σενάριο, όπως είπε, βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή, με τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ να αντισταθμίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη συνεχή ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο κ. Τρισέ ανέφερε τα εξής: «Υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση του πιθανού αντίκτυπου των πρόσφατων εξελίξεων της χρηματαγοράς στην πραγματική οικονομία. Πριν προβεί σε συμπεράσματα, το διοικητικό συμβούλιο κρίνει απαραίτητη τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών και την εξέτασή τους».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απηύθυνε έκκληση προς το Πεκίνο να επιτρέψει την περαιτέρω ανατίμηση του κινεζικού εθνικού νομίσματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/09/1423026.htm .

«Είναι επιθυμητό, στις αναδυόμενες οικονομίες, που διαθέτουν σημαντικά και ολοένα αυξανόμενα πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, να εξελίσσεται η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους κατά τρόπον που να επιτρέπει τις απαραίτητες προσαρμογές», δήλωσε ο Τρισέ.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα