ΕΚΤ: Έκκληση προς την Κίνα για ανατίμηση του γουάν

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 15:03
UPD:15:06

ΕΚΚΛΗΣΗ προς το Πεκίνο να επιτρέψει την περαιτέρω ανατίμηση του κινεζικού εθνικού νομίσματος, απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Είναι επιθυμητό, στις αναδυόμενες οικονομίες, που διαθέτουν σημαντικά και ολοένα αυξανόμενα πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, να εξελίσσεται η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους κατά τρόπον που να επιτρέπει τις απαραίτητες προσαρμογές», δήλωσε ο Τρισέ ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση του Ecofin, το οποίο συνήλθε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι «θα εγκαινιάσουμε διάλογο με την Κίνα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τρισέ θα μεταβεί, μέσα στους επόμενους μήνες, στο Πεκίνο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ευρωπαίο επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το γουάν.

Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε τις προερχόμενες από το Ecofin χθεσινές επικρίσεις όσον αφορά στη συναλλαγματική πολιτική της. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Τζιαντσάο υπογράμμισε ότι, από το 2005 μέχρι σήμερα, το Πεκίνο επέτρεψε να ανατιμηθεί το γουάν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 9%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε σχέση με ποιο νόμισμα.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα της κινεζικής πολιτικής προσαρμογών που θα ακολουθήσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα