Ευθεία παρέμβαση Κομισιόν στα δημόσια οικονομικά

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 09:23
EPA/CHRISTOPHE KARABA

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ απόκλισης στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2008, διαπιστώνει ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει σφικτή δημοσιονομική πολιτική για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου έτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αμέσως μετά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο Ισπανός Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ είναι φιλόδοξος και θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξή του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά από μια πρώτη ανάλυση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους που έκαναν οι υπηρεσίες του διαπιστώνονται κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις δαπάνες.

Πριν από την τοποθέτηση αυτή του Επίτροπου, είχε προηγηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από τον κ. Αλογοσκούφη, σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία.

Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι αρχίζει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010. Για φέτος το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% και του χρόνου στο 1,7% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η βελτίωση της κατάρτισης του προϋπολογισμού και ο έλεγχος των δαπανών των δημοσίων επιχειρήσεων, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων υγείας και περίθαλψης, κυρίως των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεσμεύονται να ενεργοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαφυλάξουν το στόχο που έχουν θέσει.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία που προωθείται, ώστε να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στην απασχόληση και στο ρυθμό ανάπτυξης. Στο στόχο αυτό περιλαμβάνονται περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένη χρήση των συμπράξεων δημόσιου/ιδιωτικού τομέα, διευκόλυνση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία προτίθεται να καταθέσει ένα σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων, που απορρέουν από τη γήρανση του πληθυσμού.

Αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και της Eurostat για αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% ο Επίτροπος Αλμούνια εξέφρασε την ικανοποίησή του, προσθέτοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε χωρίς πολιτική παρέμβαση γεγονός που δείχνει την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΣΥΕ και η Eurostat κατέληξαν σε κοινή θέση και έτσι ολοκληρώνεται η αναθεώρηση. Η ΕΣΥΕ δικαιώθηκε ως προς την αναγκαιότητα της αναθεώρησης, αλλά το ύψος της τελικής συμφωνίας, παρότι συνεπάγεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,6%, υπολείπεται των αρχικών υπολογισμών της, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από την ΕΣΥΕ η συνεργασία της με την Eurostat, στο μέλλον, να είναι στενή από τα πρώτα στάδια της εφαρμογής των κανόνων του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, καθώς και να τηρείται με ευλάβεια ο κανόνας για περιοδικές αναθεωρήσεις των Εθνικών Λογαριασμών κάθε πενταετία.

Toυ ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα