ΔΕΗ: Αντικατάσταση μονάδας στην Πτολεμαΐδα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 09:51

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του Ατμοηλεκτρικού Συνδέσμου Πτολεμαΐδας, που θα κλείσει το 2010, με νέα μονάδα ισχύος 250-400 MW συμφώνησαν χθες στην Κοζάνη η διοίκηση της ΔΕΗ και η Συντονιστική Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με τη ΔΕΗ, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η μελέτη για το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, μελετώνται λύσεις και για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου υπάρχει πρόσμειξη θείου στο λιγνίτη, ενώ στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε επίσης η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

«Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει η ναυαρχίδα της ενέργειας», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν εθνικό φορέα ενέργειας. Ακόμη, υπογράμμισε πως η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας θα μειωθεί το 2016 σε 51% από 62% που είναι σήμερα, ενώ τα αποθέματα λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία επαρκούν έως το 2042.

Από την πλευρά τους, πάντως, εκπρόσωποι τοπικών φορέων εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο αποβιομηχάνισης και αύξησης της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία από τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Κοζάνης αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την έκδοση ψηφίσματος, όπου θα καταγράφονται όλες οι διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, εξέφρασε την ανησυχία πως με το κλείσιμο των μονάδων, θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε να συμμετέχει στις συντονισμένες ενέργειες φορέων και πολιτών του νομού, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή από την υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα