Από την έντυπη έκδοση
Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα παράσχει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη-μέλη, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και την αύξηση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της προετοιμασίας των οικονομιών της Ε.Ε. για τις προκλήσεις που θέτουν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Ο μηχανισμός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, η υγεία, η απασχόληση και η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Θα εξασφαλίσει επίσης επαρκή εστίαση των εν λόγω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων βάσει της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταστήσουν την Ένωση πιο ανθεκτική.
Πόσα χρήματα θα διαθέσει ο μηχανισμός;
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα χορηγηθεί μέσω επιχορηγήσεων, με πιθανές συμπληρωματικές ενισχύσεις μέσω δανείων. Το συνολικό ποσό των διαθέσιμων επιχορηγήσεων θα ανέλθει σε 310 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 335 δισ. σε τρέχουσες τιμές), ενώ θα διατεθούν επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (σε σταθερές τιμές 268 δισ. σε τρέχουσες τιμές).
Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, θα καθοριστεί μέγιστο ποσό ανά κράτος-μέλος βάσει προκαθορισμένης κλείδας κατανομής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ανεργία. Η κλείδα θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ιδίως εκείνες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλή ανεργία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική