Talk of the market: Οι τράπεζες αποκαλύπτουν τα πρώτα συμπτώματα του Covid-19

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 11:26
UPD:11:26

Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ανοίγουν το χορό ενώ αύριο 29 Μαϊου παίρνει σκυτάλη η Eurobank και ακολουθεί τη Δευτέρα 1η Ιουνίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε συνέχεια της εντυπωσιακής ανόδου των μετοχών των τραπεζών στις τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, ενόψει και της αυριανής αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, τα στοιχεία των οικονομικών επιδόσεων των τραπεζών κατά τους πρώτους μήνες του έτους θα καθορίσουν εν πολλοίς την συνέχεια.  

 

“Χέρι βοηθείας” ή “Bazooka” το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύτιμο σε αυτή την κρίση για τις οικονομίες της ΕΕ. Οι τελευταίες θα έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ. To πακέτο ενισχύεται με επιπλέον 1,1 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Ας έχουμε υπόψη ότι τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα είναι διαθέσιμα και τα 240 δισ. ευρώ, των πιστωτικών γραμμών του ESM. Αυτά αλήθεια ποιος θα τα πάρει; Η Κύπρος πάντως, που εκδήλωσε αρχικό ενδιαφέρον, πήρε αποστάσεις από το εργαλείο, το οποίο θα εξετάσει στο μέλλον.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ποσό για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 32 δισ. ευρώ και μοιράζεται σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και δάνεια 9,5 δισ. ευρώ δάνεια. Αλλά δεν θα εκταμιευθούν νωρίτερα από το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Προς το παρόν οι έκτακτες ανάγκες θα καλυφθούν με το πρόγραμμα SURE.

Στο πίκεντρο τώρα είναι το πακέτο στήριξης των αερομεταφορών

Αν και το 20% του ετήσιου τζίρου του δικτύου Jumbo που “κάηκε” την περίοδο του lockdown είναι αδύνατον να αναπληρωθεί, τα μηνύματα από την ζήτηση στα καταστήματα καλλιεργούν προσδοκίες ενώ υποστηρίζουν και τις προθέσεις της διοίκησης για διατήρηση της μερισματικής πολιτικής με χρηματική διανομή κερδών και για τη χρήση του 2020. “Εκνευριστικά ενθαρρυντικά”, ειδικά σε Ελλάδα και Κύπρο, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα στο δίκτυο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Ευάγγελος Απόστολος Βακάκης, μιλώντας χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του.

Πτώση 54% σημείωσαν οι πωλήσεις της Frigoglass τον Απρίλιο αλλά στο α’ τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση 8% στα 135,897 εκατ. ευρώ λόγω ζήτησης στο κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, με αύξηση των πωλήσεων του κλάδου κατά 15%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9%, με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται και στους δύο κλάδους ενώ τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 4,445 εκατ. ευρώ

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών θεσπίζει φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχασαν 40% των μισθωμάτων που εισέπρατταν. Έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών από φορολογικές οφειλές μέχρι 31 Ιουλίου 2020. Επίσης ευνοούνται με αναστολή της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους. 

Στην δια τροπολογία θεσπίζεται το μειωμένο ΦΠΑ από 24% σε 13% από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου για μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, εισιτήρια ΜΜΜ και κινηματογράφους.

Τροπολογία επικυρώνει και την δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη Δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 13.12.2019, φύλλο 4555) με την οποία τροποποιήθηκε η απόφασης του 2017 περί ορισμού περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με την οποία νομιμοποιήθηκε η λειτουργία των καταστημάτων του εμπορικού πάρκου στα Σπάτα.

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή. Περιλαμβάνει κίνητρα για την απόκτηση από επιχειρήσεις και ιδιώτες ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., σκούτερ και ποδηλάτων αλλά και κίνητρα για επενδυτές προκειμένου να προωθηθούν υποδομές που θα υποστηρίξουν την στροφή στο νέο μοντέλο μετακίνησης. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα