Toυρκία: Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» μπροστά στο ΔΝΤ

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 15:31
UPD:15:32
via REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού κλονίζει τα ήδη σαθρά θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, προκαλώντας έντονους τριγμούς και στο εθνικό νόμισμα της χώρας, ξυπνώντας μνήμες της συναλλαγματικής κρίσης. Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει αποφασισμένος να διαχειριστεί μόνος του την κρίση, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -μια λύση που ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να επιλέξει ποτέ.

Μέσα στο επόμενο 12μηνο, η Τουρκία θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος σε ξένο νόμισμα, ύψους 169 δισ. δολαρίων. Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν μειώσει σε ανησυχητικό βαθμό τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας, που υπολογίζονται -μαζί με τον χρυσό- μόλις στα 84 δισ. δολάρια.

Οι παραπάνω παράγοντες έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που έστρεψαν την πλάτη στη λίρα με αποτέλεσμα την υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά εναντι του δολαρίου, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και ελάχιστες επιλογές για την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και η «αγκαλιά» του ΔΝΤ.

Η λίρα όμως έχει καταφέρει αυτό το μήνα να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ αρκετές τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να μετακυλίσουν τα χρέη τους, γεγονός που επιτρέπει προς το παρόν στον Ερντογάν να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις. 

«Αρκετές φορές ένιωθα σαν τον "ψεύτη βοσκό" όσον αφορά την Τουρκία. Και έχω μάθει να είμαι πιο επιφυλακτικός», δηλώνει στους «FT» ο Ρότζερ Κέλι, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. 

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφεύγει το ΔΝΤ προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι καλλιεργεί την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη, ο οποίος δεν πρόκειται να «γονατίσει» μπροστά στις ξένες δυνάμεις και θεσμούς -ειδικά  εκείνων της Δύσης. 

Ακόμη και στη συναλλαγματική κρίση του 2018 -που είχε πυροδοτήσει ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας- είχε αρνηθεί την επιλογή του να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Την καχυποψία του απέναντι στο Ταμείο συμμερίζονται και οι πολίτες, με το 70% να μην επιθυμούν μια συμφωνία δανειοδότησης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα