Talk of the market: Φρένο στα σκάνδαλα

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 11:12
UPD:11:15

Σήμερα-αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και τη θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με υπερεξουσίες. Το νέο πλαίσιο έχει συνταχθεί με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας στο σύστημα διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών και την αποφυγή νέων σκανδάλων! 

Η (συγκρατημένη) αισιοδοξία ότι η υγειονομική κρίση τίθεται υπό έλεγχο και αποφεύγεται νέο κύμα έξαρσης μολύνσεων από τον Covid-19 οδηγεί ορισμένους αναλυτές στις ΗΠΑ στην εκτίμηση ότι το καλό σενάριο γρήγορης ανάκαμψης τύπου “V” είναι εφικτό. Οπότε ετοιμάζονται για bull market. Αν και το σενάριο είναι κάπως αδύναμο στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας, φαίνεται να ευνοεί βραχυπρόθεσμα το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου συνεχίστηκε χθες το τραπεζικό ράλι, για τρίτη ημέρα. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα…

 

Πάντως η Eurobank έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο (26,14% σε διάστημα 7 ημερών), γεγονός που συνδέεται και με τις προσδοκίες που καλλιεργεί η έγκριση κρατικής εγγύησης, στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, για το κύριο ομόλογο 2,4 δισ. ευρώ που θα εκδόσει με την τιτλοποίηση Cairo μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Έτσι θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στην περιοχή του 15%. 


 

Πιο κοντά έρχεται η εμπορική λειτουργία του αγωγού TAP. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως στην TAP AG για διαχείριση Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) διάρκειας 50 ετών για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP που διέρχεται από την Ελλάδα. 

 

Tο σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει μέσω δημόσιας προσφοράς για την έκδοση oμολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ προχωρά η Μytilineos. Η προπληρωμή θα λάβει χώρα την 29.6.2020, στο σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, ήτοι 1.000 ευρώ ανά ομολογία.

 

Ενισχύει την παρουσία της στο online κανάλι στην Ελλάδα η H&M. Ανακοίνωσε χθες το επίσημο ντεμπούτο του e-shop της μάρκας νεανικής ένδυσης Monki ενώ μέσα στον Μάϊο είναι διαθέσιμες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και οι μάρκες COS, Weekday, & Other Stories και ARKET. Επισπεύδοντας την είσοδο νέων σημάτων στην τοπική αγορά, ειδικά σε ένα κανάλι που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, η H&M δημιουργεί προϋποθέσεις για να περιορίσει τις “χαμένες πωλήσεις” του lockdown.

 

Τεχνικό και οικονομικό σύμβουλο για την προετοιμασία της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού προσλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση έχει ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. 

 

Μειωμένος κατά 6,2% στα 78,4 εκατ. ευρώ έκλεισε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Πλαστικά Θράκης στο α’ τρίμηνο του 2020 από 83,6 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ αξιοσημείωτη αύξηση 36,8% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη, που ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

 

Στην τελική ευθεία οι υπογραφές για τη συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από την United Group του ομίλου BC Partners. Καιρός είναι να κλείσει το deal με τις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής) που έχουν το φάκελο με ανοίγματα (exposures) στη Forthnet και στη θυγατρική της Forthnet Media A.E..

 

Σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους στοχεύει η κυβέρνηση που προχωρά σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Η ελάφρυνση μοιράζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, 0,48% και 0,42% αντίστοιχα και μεταφράζεται σε μικρή αύξηση καθαρών αποδοχών των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από 2,73 ευρώ, στον κατώτατο μισθό έως 27,3 ευρώ μηνιαίως για όσους λαμβάνουν τις ανώτατες αποδοχές των 6.500 ευρώ.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα