γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Με κλείσιμο τον Απρίλιο στις 628,25 μονάδες, η κατάληξη της χθεσινής συνόδου έδωσε θετικό πρόσημο στην μηνιαία επίδοση μετά από αρκετές βδομάδες. Το πρόβλημα τώρα το έχουν εκείνοι που δεν χόρτασαν από τα κέρδη των short θέσεων στις Τράπεζες ως την περασμένη Πέμπτη και χθες, ξεκίνησαν το κλείσιμο θέσεων αναγκαστικά, ωθώντας τον Δείκτη τους ως το +13%. Στο δε διήμερο, το άλμα της τάξης του 20% του ΔΤΡ έπεισε αρκετούς, πως σιγουριά στα χρηματιστήρια ακόμα και όταν την “υπογράφει” η MSCI δεν υπάρχει.
Στην εκτίναξη αυτή συνέβαλλαν οι εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και η διάθεση σε παγκόσμια κλίμακα να αναγνωριστεί η έξοδος από τις φοβίες για την πανδημία επενδυτικά. Άλλωστε όλο και περισσότερα μακροοικονομικά δεδομένα στις αναπτυγμένες χώρες αποτυπώνουν τη βελτίωση και την απομάκρυνσή τους από τον πυθμένα του Απριλίου, καθώς οι περιορισμοί της καραντίνας αίρονται σταδιακά.
Χαρακτηριστικό της ψυχολογικής ευφορίας επενδυτικά ήταν πως οι βασικοί δείκτες και κυρίως ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P 500 φάνηκε να είναι έτοιμο να κλείσει πάνω από 3.000 μονάδες. Η ανοδική δυναμική ανατράπηκε μετά την πληροφορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μια σειρά κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρήσεις σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει με την επιβολή της νομοθεσίας της σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. «Η έκταση αυτών των πιθανών κυρώσεων είναι αβέβαιη», ανέφεραν στο Reuters οι αναλυτές.
Στην Ασία σήμερα στην έναρξη υπήρξε μια σπίθα που έδωσε θετικές μεταβολές για μικρό χρονικό διάστημα αλλά η αναμονή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας το Χονγκ Κονγκ και η ανάπτυξη δυνάμεων για να τις αντιμετωπίσουν ψαλίδισε τη διάθεση για ρίσκο και πέρασε στο πρώτο μέρος τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο. Αυτό αποτελεί ένδειξη αλλά όχι σίγουρο μήνυμα για την τάση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη σήμερα. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για να διαπιστωθεί η σταθερότητα και η ποιότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο διήμερο που έδωσε την ώθηση στο μέσο όρο μέσω των κερδών του ΔΤΡ κύρια ο οποίος επί εβδομάδες αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο της αγοράς.
Οι εγχώριοι αναλυτές στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και τη Δευτέρα περιλάμβαναν επίμονα στις ημερήσιες παρατηρήσεις τους το rebalancing της Παρασκευής ειδοποιώντας για εκροές που θα έφερνε η διαγραφή από τον δείκτη MSCI Standard Greece των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC. Λίγοι πρόσεξαν πως εμφάνισαν γίγαντες της επενδυτικής βιομηχανίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ενώ δεν έδωσαν βαρύτητα στην αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά που είχαν στοιχεία υπερβολής. Μετά το άλμα σε δυο μέρες του ΔΤΡ κατά 19,83% οι τοποθετήσεις άλλαξαν.
Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα μετά από σημαντική εκτίναξη τη Δευτέρα και η εγγραφή πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο ανώτερου οριακά κάτω από τις 629 μονάδες, “κόλασε” επενδυτές που κυνηγούν τα μικρά κέρδη χωρίς τοποθέτηση των κεφαλαίων τους καιρό. Άνοιξαν λοιπόν τις τσάντες με τις φρεσκοαγορασμένες τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον ΔΤΡ από τις 298,5 μονάδες στις 294,9 με συνέπεια ο ΓΔ αφού χτύπησε στις 10:30 τις 628,8 μονάδες να περάσει από τις 623,7 για να αντιδράσει όμως γρήγορα. Η νευρικότητα στις συναλλαγές της Αθήνας είχε νόημα, καθώς στις 11:30 ο τζίρος ήταν στα 11,5 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 750.000 ευρώ! Στην Ευρωζώνη δεν υπήρχε άλλο χρηματιστήριο που ο βασικός του δείκτης είχε πέρασμα σε αρνητικό πεδίο ως εκείνη την ώρα, αν και σε αυτά επίσης η άνοδος της προηγούμενης ήταν σημαντική.
Από τη στιγμή που η αγορά πέρασε στιγμιαία, λίγο κάτω από τις 624, ως τις 637 μονάδες που εμφανίστηκαν στις 16:50, είχαν περάσει 6 ώρες. Τελικά ο ΓΔ είχε σκαρφαλώσει με τέσσερα σκαλοπάτια 13 μονάδες και το σπουδαιότερο τεχνικά ήταν το πέρασμά του πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών (στις 633 μονάδες). Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφερθούμε στην απόσταση που έχει ο βασικός δείκτης του ΧΑ από τον ΚΜΟ 200 ημερών που είναι στις 750 μονάδες. Το κλείσιμο χθες ήταν -15,3% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ200, όταν για τον DAX για παράδειγμα, με βάση την τιμή του στις 17:00 δική μας ώρα, ο δείκτης ήταν -5% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη άπαντες οι εμπλεκόμενοι σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μπορεί για ορισμένους αυτή η διαφορά να είναι κίνητρο για αποφυγή του ρίσκου σε ελληνικές μετοχές, αλλά οι επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς, σε τέτοιου είδους διαφορές ποντάρουν, για να ξεπερνούν τη μέση απόδοση των κλασικών μετοχικών αμοιβαίων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας κίνησε τους επενδυτές προς αισιόδοξες προσδοκίες. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ξεκίνησε τις μελέτες ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό και αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα τον Ιούλιο, μετά την Moderna που ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πρώτα καλά αποτελέσματα για το εμβόλιο της.
Αλλά ο δείκτης Chicago Fed διολίσθησε στις -16,7 μονάδες τον Απρίλιο από -4,9 μονάδες τον Μάρτιο. Αντίθετα οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,6% τον Απρίλιο.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +2,17% ή 530 μονάδες, στις 24.995,11, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,23% στις 2.991,77 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,17% στις 9.340,22 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Goldman Sachs (+9%) και Raytheon Technologies (+7,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Microsoft (-0,9%) και Apple (-0,6%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,69%.
ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK, ανοδικά αναμένεται να κινηθεί το φρόνημα των καταναλωτών στη Γερμανία τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από το σοκ του κορωνοϊού. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης του αναμένεται να αυξηθεί στις -18,9 μονάδες τον Ιούνιο, από την αναθεωρημένη ανοδικά μέτρηση των -23,1 μονάδων του Μαΐου. Παρά την άνοδο, το -18,9 είναι το δεύτερο πιο χαμηλό σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,08% στις 348,92 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,24% στις 6.067,76 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1% στις 11.50,65 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,46% στις 4.606,24 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα +0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,0976 δολάρια από 1,0898 την προηγούμενη.
ΧΑ
Συνέχεια στην άνοδο, στηριγμένη στην ζήτηση για Τράπεζες και σε 12 blue chip
Στη δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, μετά από άνοιγμα στις 627,99 με ανοδικό χάσμα (3,67 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (624,32), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε θετικό πεδίο σχεδόν σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης με εξαίρεση την περίοδο από 10:50 ως τις 10:53. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:50 και ήταν οι 623,71 από 612,22 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 637,07 από 625,41 μονάδες τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε στις 16:49 και συνεπώς κράτησε 6 ώρες. Τελικά οι συναλλαγές από τις 16:06 ως τις 16:49 με έντονα ανοδική δυναμική συνέβαλλαν ώστε να έχουμε τελικά θετικό κλείσιμο μέρας και την ανώτερη ανοδική μεταβολή στην Ευρώπη μετά τον δείκτη της Μαδρίτης. Μετά τις 16:30 οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκαν χωρίς ισχύ και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με νευρικότητες ως το τελευταίο λεπτό στις 636,44 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν οι εντολές πώλησης ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 1,6 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.
Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την μεγάλη άνοδο στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η υπεροχή των εντολών πώλησης στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες αφορούσε κινήσεις για ρευστοποίηση θέσεων για ενθυλάκωση κερδών μέσα στη μέρα, που δεν μπορούσαν ωστόσο να αλλάξουν τη δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν εμφανής με το άλμα των τιμών στις 16:06, η αναζήτηση ισορροπίας στα υψηλά της μέρας από την αρχή της τελευταίας ώρας του δεύτερου μέρους. Επίσης ήταν ανεπιτυχείς οι μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει άνοδος του μέσου όρου με αυτές.
Δεν υπήρξε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης κυριάρχησαν, αλλά οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 635 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική δυναμική που είχαν σταθερά μετά το άνοιγμα, αλλά η Αθήνα πέρασε τις αγορές σε κέρδη, και κυρίως του DAX. Αυτά κινήθηκαν πλάγια σε θετικό πεδίο με σημαντική άνοδο της τάξης του +1,4%. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κοντά στο +2%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε κέρδη +1,00% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή στην άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 328,25 από 287,86 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 636,44 μονάδες, ήτοι 12,7 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 11,15 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 8 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, εκτός των Τραπεζών, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +3,5% ήτοι ΦΡΛΚ +5,74% ΒΙΟ +5,68%, ΑΔΜΗΕ +5,61% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,66% και ΑΡΑΙΓ +3,64%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπήρξαν αλλά με απώλειες άνω του -0,20% ήταν οι ΛΑΜΔΑ -2,95%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,12%, ΕΕΕ -1,41%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,40%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε υπολογίσιμα τους όγκους, όπως συνέβη παγκόσμια. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 44,368 από 43,774 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,711 από 10,548 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΤΕΝΕΡΓ ΜΠΕΛΑ ΣΑΡ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο +1,640% από 1,668%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+12,33%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,05% από +3,92%, την ΕΤΕ στο +14,42% από +9,47%, ΕΥΡΩΒ στο +15,57% από +8,13% και την ΠΕΙΡ στο +12,39% από +4,51%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν μετά από μέρες καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,71% από -0,09%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 2) και ένα την ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,79% οδηγήθηκε στις 635,47 από 624,32 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1520,90 από 1494,40 με μεταβολή +1,77%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,000 από 49,237 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,711 από 10,548 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 63 από 55, των καθοδικών 26 από 39 και 24 από 26 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η διατήρηση της ανόδου θεωρήθηκε ευκαιρία για κερδοφόρο κλείσιμο θέσεων
Στη δεύτερη σύνοδο της τελευταία εβδομάδας του Μάη, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο εκτός ενός δίλεπτου στο πρώτο ημίωρο. Τον έκλεισαν τελικά, 26,50 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:50 και ήταν οι 1492,06 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1526,66, εμφανίστηκε στις 16:49. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1524,30 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1520,90 από 1494,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,77% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 9,584 από 7,772 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 921 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1525,00 μονάδες, κατώτερο τις 1489,00 και τελευταίες πράξεις στις 1518,00,50 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3334 από 3489 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 76 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1504,00 μονάδες, κατώτερο τις 1474,00 και τελευταίες πράξεις στις 1503,75 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 264 από 238 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλά και ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 51 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 1450 και 1475 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τη σειρά Ιουλίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 10600 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 5000 για ΜΠΕΛΑ, στα 1000 για ΟΤΕ και στα 800 για ΕΛΠΕ.
Οι εγχώριοι αναλυτές στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και τη Δευτέρα περιλάμβαναν επίμονα στις ημερήσιες παρατηρήσεις τους το rebalancing της Παρασκευής ειδοποιώντας για εκροές που θα έφερνε η διαγραφή από τον δείκτη MSCI Standard Greece των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC. Λίγοι πρόσεξαν πως εμφάνισαν γίγαντες της επενδυτικής βιομηχανίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ενώ δεν έδωσαν βαρύτητα στην αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά που είχαν στοιχεία υπερβολής. Μετά το άλμα σε δυο μέρες του ΔΤΡ κατά 19,83% οι τοποθετήσεις άλλαξαν.
Η Eurobank Equities παρατηρούσε: “Οι Διεθνείς Αγορές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις και να εστιάζουν περισσότερο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης από κορωνοϊό. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε οι Ελληνικές μετοχές να συνεχίσουν ανοδικά”.
Η Beta Sec εκτιμά: “Η αισιοδοξία στις Ξένες Αγορές και η αυξημένη όρεξη για επενδυτικό κίνδυνο στην Εγχώρια Αγορά, θα διατηρήσουν θετική δυναμική στο Χ.Α.”.
Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Ο ΓΔ πέρασε πάνω τις 620 μονάδες με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, προσφέροντας ενθαρρυντικά σημάδια για την βραχυπρόθεσμη πορεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2019 συνοδεύονται και από υψηλές διανομές κερδών για τους Μετόχους φέτος, όπως συνέβη με την ΕΥΑΘ, αλλά και τον ΟΛΘ, ο οποίος προτείνει διπλάσιο μέρισμα από πέρυσι και συγκεκριμένα στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή. Αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέγγιση της περιοχής των 680 μονάδων ΓΔ, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και φυσικά η έλευση ενός 2ου κύματος του ιού. Στο εξωτερικό, επισήμως έληξε χθες και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας στην Ιαπωνία, με την Χρηματιστηριακή Αγορά της Χώρας να καταγράφει κέρδη 2,55%”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά:
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !) ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…
“Εισήλθαμε στην τελική ευθεία ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI με τη συμμετοχή ελληνικών τίτλων να μειώνεται κατά 50% από την έξοδο των 3 μετοχών των συστημικών τραπεζών και του Τιτάνα μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Με την κίνηση του Γ.Δ. να εκπλήσσει όσους εκτίμησαν ότι το rebalancing της Παρασκευής θα συνοδευθεί από αναταράξεις και επομένως οι προηγούμενες ημέρες δεν προσφέρονταν για τοποθετήσεις. Όμως, η πανουργία των αγορών ήταν πάλι παρούσα, με τις τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους να διαφοροποιούν το σκηνικό και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη πάνω από την κρίσιμη τεχνικά περιοχή των 630 μονάδων και ταυτόχρονα με τους αγοραστές να επιλέγουν και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.
Η εξήγηση για την εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε στα μέσα του μήνα ιστορικά χαμηλή επίδοση με τη σχέση τιμής προς εσωτερική αξία (P/BV) να συμπιέζεται προς το 0,10 και ακόμη χαμηλότερα για τις συστημικές τράπεζες ! Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στο σενάριο της μεταβίβασης μέρους τουλάχιστον των NPLs σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (bad bank) προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια με δεδομένη την καθυστέρηση των τιτλοποιήσεων εν μέσω πανδημίας, σενάριο που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο και εφικτό, ενώ παράλληλα αξιολόγησε θετικά την τρέχουσα χρηματοοικονομική τους υγεία. Οι ενδιαφερόμενοι διεθνείς επενδυτές κάτοχοι τραπεζικών τίτλων προβαίνουν ήδη σε μεταβιβάσεις μέσω πακέτων διαμορφώνοντας κατάλληλο κλίμα και επαρκές μαξιλάρι ενόψει αυξημένων εκροών. Τέλος, η επενδυτική κοινότητα αναμένει τα τριμηναία αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν στο διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή και όσα θα ανακοινώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών για τις δράσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον των διεθνών αγορών σημειώνει σταδιακή βελτίωση καθώς σε όλο τον πλανήτη αναστέλλονται τα περιοριστικά μέτρα και οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επαναφέρουν το lockdown έστω και αν σε μελλοντικό χρόνο ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Έτσι, οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε το σύνολο των πακέτων στήριξης που αναγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα (στις χώρες του G20 ξεπέρασαν τα $ 9 τρις με μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής), να συμβάλει στην επαναφορά των οικονομιών στην κανονικότητα. Σαν αποτέλεσμα, ο βηματισμός των διεθνών αγορών είναι ανοδικός προεξοφλώντας το μάλλον αισιόδοξο σενάριο μιας κίνησης της παγκόσμιας οικονομίας σε σχήμα U, σύμφωνα με το οποίο μετά την ύφεση του 2020 θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η παρούσα ανοδική κίνηση με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές και διάσπαση κρίσιμων τεχνικών ορίων της περιοχής 625-630 μονάδων συνιστά ελπιδοφόρα εξέλιξη, ενώ αρκετές εταιρείες αναγγέλλουν ήδη τα της διαχείρισης των νέων δεδομένων μετά την πανδημία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές εκπλήσσουν θετικά καθώς πετυχαίνουν αύξηση των μεγεθών τους γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών τους (ΑΔΜΗΕ, Τενέργα, Σαράντης, Quest), ενώ σύντομα ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί ! Ωστόσο, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών και η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντική κίνηση του Γ.Δ. κάτω από τις 600 μονάδες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του ελληνικού χρηματιστηρίου στους δείκτες της γεωγραφικής μας περιφέρειας μετά το rebalancing… “.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 27/5 καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μετριάζουν την αισιοδοξία για το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά την Τρίτη ότι ετοιμάζεται να αναλάβει δράση εναντίον της Κίνας αυτή την εβδομάδα για την προσπάθειά της να επιβάλει εθνικούς νόμους για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν την πτώση, με τον Hang Seng αρχικά να πέφτει -0,46%, αν και διατηρούσε απόσταση από το χαμηλό των δύο μηνών που άγγιξε τη Δευτέρα στο δεύτερο μέρος και στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,86%. Ο δείκτης MSCI της Ιαπωνίας Ασίας-Ειρηνικού έχασε -0,12%, στο δεύτερο μέρος και στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,33%, με τις κινεζικές μετοχές της ηπειρωτικής χώρας στο -0,21%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά ήταν σχεδόν επίπεδος ενώ στο δεύτερο μέρος και στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,81%.
Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υφίσταται ήδη έντονες πιέσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 αυξήθηκαν +0,4%, ανακτώντας το επίπεδο των 3.000. Ο δείκτης είχε ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες στη Wall Street χθες τη νύχτα πριν υποχωρήσει. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάιο και οι νέες πωλήσεις σπιτιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά, ανεβαίνοντας στο 0,692%, έχοντας αυξηθεί περίπου 4 μονάδες βάσης την Τρίτη.
Ακόμα, ο δείκτης των 49 σημαντικότερων χρηματιστηρίων του κόσμου έφτασε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 2/2 μηνών, έχοντας σημειώσει αύξηση 2,6% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα λόγω των ελπίδων περί οικονομικής ανάκαμψης στον ανεπτυγμένο κόσμο καθώς οι χώρες μειώνουν τους κοινωνικούς περιορισμούς.