Οροι δωρεάν ανακατασκευής κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές

Ολόκληρη η κοινή υπουργική απόφαση
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 16:46
UPD:16:57

Υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

To σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 2.100 κτιρίων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 είναι κατοικίες, και την επισκευή άλλων 1.500, εκ των οποίων περισσότερα από 800 είναι κατοικίες.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως διευκρινίζεται, η κατασκευή των κτιρίων δεν θα γίνει κεντρικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και για αυτό θα δίνεται δωρεάν κρατική αρωγή σε χρήματα.

Η Απόφαση προβλέπει την παροχή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Λάρισας, ¶ρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας και Βοιωτίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ) που βρίσκεται σε πυρόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο.

Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά την δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του. Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα για εμβαδό ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ.Σουφλιάς, η Απόφαση περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι:

α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

Επιπρόσθετα, με την Απόφαση θεσπίζονται γενικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούνται για την ανακατασκευή και επισκευή των κατοικιών, με στόχο την διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους. Ενδεικτικά:

- Όλες οι κατοικίες θα έχουν το πολύ δύο ορόφους και θα διαθέτουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή

- Αυστηρή εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης (διπλά τζάμια, διπλούς δρομικούς τοίχους με θερμομόνωση, κλπ)

- Απαγόρευση κατασκευής PILOTIS

- Ξύλινα κουφώματα ή από άλλο υλικό, ώστε να μοιάζουν με ξύλινα

- Οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο

- Διατήρηση της μορφολογίας της περιοχής (όγκοι κτιρίων, υψίκορμα ανοίγματα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα).

- Σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς θα εφαρμόζονται οι όροι των αντίστοιχων Π.Δ.

- Επίσης, οι μελέτες για την επισκευή και ανακατασκευή των βλαβέντων κτιρίων καθώς και η έκδοση των οικοδομικών αδειών απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κρατήσεως ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου, ενώ η αμοιβή μηχανικού για μελέτη - επίβλεψη μειώνεται στο 50% της αμοιβής που καθορίζεται με τις ισχύουσες διατάξεις περί αμοιβών Μηχανικών.

- Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Απόφασης:

1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ

Οι παρακάτω πιστωτικές διευκολύνσεις αφορούν στις περιοχές των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Λάρισας, ¶ρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας Κεφαλληνίας και Βοιωτίας, που οριοθετήθηκαν με τις υπ.’αρ. οικ/5285/Α32/31.08.07, οικ/5645/Α32/12.9.07 Κοινές Αποφάσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και την οικ/6374/Α32/10.10.2007 Κοινή Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Υφυπουργού Εσωτερικών.

2. ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αρμόδιες Υπηρεσίες για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων από τις πυρκαγιές του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2007, που έπληξαν τις προαναφερθείσες περιοχές ορίζονται:

· Για τους Νομούς Αττικής, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Βοιωτίας, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.),

· Για τους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Μεσσηνίας,

· Για τους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, ο Τομέας Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (Τ.Α.Π.) Αρκαδίας,

· Για τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, ¶ρτας, Θεσπρωτίας και Κεφαλληνίας, ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Λευκάδας,

· Για τους Νομούς Ζακύνθου και Αχαΐας, ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Αχαΐας,

· Για το Νομό Ηλείας, ο Τομέας Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (Τ.Α.Π.) Ηλείας,

· Για το Νομό Ευβοίας, ο Τομέας Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (Τ.Α.Π.) Εύβοιας,

· Για το Νομό Λάρισας, ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης.

3. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Ορίζεται προθεσμία ενός (1) έτους, από τη δημοσίευση της παρούσας Απόφασης σε Φ.Ε.Κ. για την υποβολή, από τους ενδιαφερόμενους, αίτησης:

α) Για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα από Μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.

β) Για τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την επισκευή του κτίσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται και η ταυτόχρονη υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης επισκευής προκειμένου να εκδοθεί ¶δεια Επισκευής.

Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

4. ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

Οι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τις προαναφερόμενες πυρκαγιές, είναι δικαιούχοι δωρεάν κρατικής αρωγής για την επισκευή ή ανακατασκευή τους.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ι. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

Εγκρίνεται η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για ανακατασκευή κατοικίας στους πυρόπληκτους των νομών που οριοθετήθηκαν με τις υπ.’αρ. οικ/5285/Α32/31.08.07, οικ/5645/Α32/12.9.07 και οικ/6374/Α32/10.10.2007 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

Δικαιούχοι δωρεάν κρατικής αρωγής για ανακατασκευή κατοικίας, είναι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι των κατοικιών, που έχουν χαρακτηριστεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κατεδαφιστέες ως ολοσχερώς καταστραφείσες.

Οι δικαιούχοι θα καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά και εντός των προθεσμιών που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΙΙΙ. ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

1. Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής που χορηγείται στο δικαιούχο για ανακατασκευή κατοικίας καθορίζεται σε € 750 ανά τ.μ. για εμβαδόν ίσο με της καταστραφείσας κατοικίας και μέχρι τα 120 τ.μ.

2. Για κατοικίες που κρίνονται κατεδαφιστέες και είναι χαρακτηρισμένες διατηρητέες ή παραδοσιακές ως προς το σύνολό τους (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της απόφασης χαρακτηρισμού), η δωρεάν κρατική αρωγή καθορίζεται σε € 950 ανα τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ..

3. Για τη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας:

α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

4. Σε περιπτώσεις δυσπρόσιτων περιοχών οι ανωτέρω τιμές προσαυξάνονται κατά 15%.

5. Οι ανωτέρω κατοικίες κατασκευάζονται σύμφωνα με τις παρακάτω γενικές αρχές:

α) Μέγιστος αριθμός ορόφων δύο (2) και μέγιστο ύψος κτιρίου 7,50 μ. με υποχρεωτική κεραμοσκεπή μεγίστου ύψους 1,50 μ. επιπλέον του προαναφερομένου ύψους του κτιρίου. Το μέγιστο ύψος του κτιρίου σε κάθε όψη μετράται από την οριστική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται ένα (1) υπόγειο επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο προοριζόμενος αποκλειστικά για αποθηκευτική χρήση, του οποίου η οροφή σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1, 50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.

β) Αυστηρή εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης (διπλά τζάμια, διπλούς δρομικούς τοίχους με θερμομόνωση, ηλιοπροστασία στα νότια ανοίγματα, κλπ).

γ) Απαγόρευση κατασκευής PILOTIS και περιμετρικών εξωστών. Οι εξώστες δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε μήκος τα 2/3 του μήκους της όψης και πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1,00 μ. από τα άκρα της όψης με μέγιστο πλάτος 1,20 μ.

δ) Χρήση γήινων χρωμάτων αντίστοιχων με αυτά της περιοχής.

ε) Ξύλινα κουφώματα ή από άλλο υλικό, ώστε να μοιάζουν με ξύλινα.

στ) Οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο και όπου δεν είναι αυτό εφικτό τότε και μόνο τότε να ενσωματώνονται στη στέγη με τρόπο ώστε να μην εξέχει κανένα στοιχείο πάνω από αυτή.

ζ) Διατήρηση της μορφολογίας της περιοχής (όγκοι κτιρίων, υψίκορμα ανοίγματα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα).

η) Προσαρμογή κατοικιών και περιβάλλοντος χώρου στο φυσικό έδαφος (σε περίπτωση αναγκαιότητας κατασκευής αναβαθμών, αυτοί δεν θα υπερβαίνουν το 1,50 μ).

θ) Κατάλληλη φύτευση περιβάλλοντος χώρου (π.χ. φυλλοβόλα στο Νότο, αειθαλή στον Βορρά, για προστασία από ανέμους).

ι) Οι εγκαταστάσεις για θέρμανση να είναι ενσωματωμένες στο κέλυφος του κτιρίου.

ια) Στις περιπτώσεις παραδοσιακών οικισμών έχουν εφαρμογή τα αντίστοιχα ειδικά Π.Δ.

6. Η κατασκευή των ανωτέρω κατοικιών γίνεται στο οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίσμα.

7. Σε περίπτωση που το οικόπεδο του δικαιούχου ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να κατασκευαστεί η νέα οικία εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, μπορεί να κατασκευαστεί η νέα οικία σε άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο του δικαιούχου εντός του Νομού, που βρισκόταν η πληγείσα κατοικία.

8. Για τις περιπτώσεις οικισμών που έχουν οριοθετηθεί ως κατολισθαίνοντες, προκειμένου η κατοικία να ανεγερθεί στο ίδιο οικόπεδο που βρισκόταν η πληγείσα απαιτείται βεβαίωση για την καταλληλότητα του εδάφους.

9. Είναι δυνατή η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας και σε νέους κτήτορες που απέκτησαν την ψιλή ή πλήρη κυριότητα του ακινήτου, στο οποίο βρισκόταν η καταστραφείσα οικία, με κληρονομική διαδοχή ή με γονική παροχή ή με απόκτηση πρόσθετων ποσοστών συνιδιοκτησίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης, είτε από τον αρχικό ιδιοκτήτη της κατοικίας, είτε από τον νέο κτήτορα.

10. Οι κατοικίες που χαρακτηρίζονται εγκαταλελειμμένες δεν δικαιούνται δωρεάν κρατικής αρωγής.

Προκειμένου να γίνει άρση του χαρακτηρισμού του εγκαταλελειμμένου θα πρέπει το κτίσμα να ήταν στοιχειωδώς κατοικήσιμο και ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της ΔΕΗ ότι είχε ρεύμα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τις πυρκαγιές.

β) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και (Ε1), στην οποία να περιλαμβάνεται το πληγέν ακίνητο, για χρονικό διάστημα πριν από τις πυρκαγιές

11. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα καθορίζονται τα δικαιολογητικά, λεπτομέρειες και εν γένει θέματα, που αφορούν στην χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής.

ΙV. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας χορηγείται σε τρεις δόσεις ως ακολούθως:

Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την Έγκριση χορήγησης δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας, από την αρμόδια Υπηρεσία. Η δεύτερη δόση είναι το 35% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας. Η τρίτη δόση είναι το υπόλοιπο 35% και χορηγείται με την περαίωση της νέας κατοικίας η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.

Β. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Ι. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

Εγκρίνεται η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων, ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους:

α. Για κτίρια, πλην κατοικιών, που κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα ή υπέρμετρης δαπάνης επισκευής (ασύμφορα) ή είναι δομημένα από ευτελή υλικά (ωμοπλίνθους ή μη διαμορφωμένους λίθους μικρής διατομής με συνδετικό υλικό αργιλώδες) και παρουσιάζουν ζημιές από τις πυρκαγιές που δεν επιδέχονται, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας, ουσιαστική αποκατάσταση, η δωρεάν κρατική αρωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση.

β. Για κτίρια που έχουν κριθεί επισκευάσιμα η δωρεάν κρατική αρωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή τους. Επίσης η εν λόγω δωρεάν κρατική αρωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση εφόσον ο δικαιούχος κατεδαφίσει το πληγέν κτίσμα.

· Τα κτίρια, πλην κατοικιών, που χαρακτηρίζονται εγκαταλελειμμένα δεν δικαιούνται δωρεάν κρατική αρωγή.

Προκειμένου να γίνει άρση του χαρακτηρισμού του εγκαταλελειμμένου θα πρέπει το κτίσμα να ήταν στοιχειωδώς σε χρήση και ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Βεβαίωση της ΔΕΗ ότι είχε ρεύμα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τις πυρκαγιές.

2. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και (Ε1), στην οποία να περιλαμβάνεται το πληγέν ακίνητο, για χρονικό διάστημα πριν από τις πυρκαγιές.

ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

1. Οι δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής θα καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά και εντός των προθεσμιών που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

2. Η αρμόδια Υπηρεσία που αναλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης θα χορηγεί στους δικαιούχους ¶δεια Επισκευής ή Βεβαίωση Καθορισμού Δικαιούχου δωρεάν κρατικής αρωγής για Ανακατασκευή ή Αυτοστέγαση, με την οποία θα προσδιορίζεται το ύψος της απαιτούμενης δαπάνης επισκευής ή το ποσό που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση. Στην ¶δεια Επισκευής ή Βεβαίωση Καθορισμού Δικαιούχου δωρεάν κρατικής αρωγής για Ανακατασκευή ή Αυτοστέγαση, θα αναφέρεται το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται παρακάτω. Η δωρεάν κρατική αρωγή θα χορηγείται στους δικαιούχους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο κτίριο (πλην κατοικίας) ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί στην ίδια θέση, για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη αιτία ή ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί, τότε ο ιδιοκτήτης ή καθένας από τους συνιδιοκτήτες (εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία), δικαιούται δωρεάν κρατική αρωγή για αυτοστέγαση με αγορά ή ανέγερση κτίσματος ιδιοκτησίας του στον ίδιο Νομό που βρισκόταν το πληγέν κτίσμα.

Σε περίπτωση που κατέρρευσαν κτίσματα (πλην κατοικιών) από τις πυρκαγιές ή κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά από αυτές με εντολή Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής (εφόσον ήταν σε χώρους συνάθροισης κοινού ή είχαν επαφή με το δρόμο), χωρίς να έχουν εκδοθεί, από τις νόμιμες Επιτροπές, Εκθέσεις Αυτοψίας Κατεδαφιστέων Κτισμάτων, εντός της πληγείσας περιοχής, εγκρίνουμε τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής εφόσον:

α. Ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση χορήγησης δωρεάν κρατικής αρωγής για το συγκεκριμένο κτίσμα.

β. Υπάρχουν παραστατικά στοιχεία διαπίστωσης της ύπαρξης του κτίσματος, διαπίστωσης του εμβαδού και της χρήσης του (π.χ. οικοδομική άδεια ανέγερσης της καταστραφείσας οικοδομής, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, κ.λ.π.)

γ. Υπάρχουν στοιχεία ότι το κτίσμα δεν ήταν εγκαταλελειμμένο ( π.χ. αποδείξεις Κοινωφελών Οργανισμών ή Δημοτικών ή Κοινοτικών Τελών, Ε1, Ε9, κ.λ.π.)

δ. Η αρμόδια Δημόσια ή Δημοτική Αρχή βεβαιώνει ότι δόθηκε εντολή για την κατεδάφιση του κτίσματος προς αποτροπή άμεσου κινδύνου μετά τις πυρκαγιές ή προσκομίζεται Βεβαίωση ότι το κτίσμα κατέρρευσε από τις πυρκαγιές.

5. Σε περίπτωση που για την αποκατάσταση ορισμένων ζημιών που υπέστη το πληγέν κτίσμα δεν απαιτείται έκδοση άδειας (σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις) και η αποκατάσταση αυτών κρίνεται επείγουσα (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών), ο ενδιαφερόμενος δύναται να προβεί στην εκτέλεση των εν λόγω εργασιών και να λάβει τη δωρεάν κρατική αρωγή για την επισκευή του κτιρίου προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες κλπ) για την ύπαρξη των ζημιών που αποκατέστησε.

ΙΙΙ. ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

1. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ή ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΗ

Η δωρεάν κρατική αρωγή καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του πληγέντος κτίσματος και σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) Για κτίρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου € 350 ανά τ.μ. και για το σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου.

β) Για υπόγειους χώρους όπως αυτοί ορίζονται από το Γ.Ο.Κ. και είναι διαμορφωμένοι ως επαγγελματικές στέγες, χορηγείται ποσό δωρεάν κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί στο 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για τη χρηματοδότηση των ανακατασκευαζόμενων επαγγελματικών χώρων.

γ) Για αποθήκες οποιασδήποτε χρήσης καθώς και στάβλους, αγροτικά κτίσματα, € 200 ανά τ.μ. και μέχρι εμβαδού 120 τ.μ.

δ) Για την ανακατασκευή αγροτικών κατοικιών (κτισμάτων ευτελούς αξίας κατασκευής, που χρησιμοποιούνται εποχιακά) € 250 ανά τ.μ. και μέχρι συνολικού εμβαδού 100 τ.μ.

ε) Για Ιερούς Ναούς, κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, € 500 ανά τ.μ. επί του συνόλου της επιφάνειας του πληγέντος κτίσματος.

στ) Για την ανακατασκευή κωδωνοστασίων και μόνο, € 70 ανά κυβικό μέτρο.

ζ) Σε περιπτώσεις ανακατασκευής, υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι να ανακατασκευάσει, κτίσμα εμβαδού ίσο τουλάχιστον με το 66% του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος, με βάση το οποίο υπολογίστηκε η δωρεάν κρατική αρωγή, εκτός από τις περιπτώσεις:

i)Επαγγελματικών χώρων όπου υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι να ανακατασκευάσει κτίσμα εμβαδού ή όγκου ίσο με το 66% του εμβαδού ή του όγκου του κατεδαφιστέου κτίσματος με βάση το οποίο υπολογίστηκε η δωρεάν κρατική αρωγή.

ii)Ιερών Ναών, κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Κοινωφελών, Φιλανθρωπικών ή Ευαγών Ιδρυμάτων ή Σωματείων, η επιφάνεια του ανεγειρόμενου κτίσματος δε θα πρέπει να είναι μικρότερη του 75% του εμβαδού του πληγέντος κτίσματος.

η) Στην περίπτωση αυτοστέγασης, η δωρεάν κρατική αρωγή δεν μπορεί να υπερβαίνει το αναφερόμενο στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τίμημα. Το αγοραζόμενο κτίσμα θα πρέπει να είναι νομίμως υφιστάμενο και να έχει εμβαδόν ίσο τουλάχιστον με το 66% της δανειοδοτούμενης επιφάνειας του κατεδαφιστέου κτίσματος. Στις περιπτώσεις που το κτίσμα, στο οποίο πραγματοποιείται η αυτοστέγαση, δεν έχει οικοδομική άδεια (οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923), η στατική επάρκεια του κτιρίου, θα πρέπει να βεβαιώνεται από δύο ιδιώτες Πολιτικούς Μηχανικούς.

θ) Για ανακατασκευές κτιρίων κάθε χρήσης, εκτός κατοικιών, που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα ή παραδοσιακά ως προς το σύνολό τους (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού), € 600 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν του κτίσματος.

ι)Για κτίρια που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα μόνο η όψη (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού) και κρίνονται κατεδαφιστέα, χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή ανακατασκευής της όψης με χρήση του τιμολογίου επισκευής της Υπηρεσίας για διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια και ανακατασκευής του υπολοίπου κτιρίου με τις τιμές που ισχύουν για την αντίστοιχη κατηγορία κτιρίου, όπως αναφέρονται στις σχετικές παραγράφους.

ια) Στις περιπτώσεις διατηρητέων κτιρίων προκειμένου να ισχύουν οι τιμές που προαναφέρονται θα πρέπει τα κτίρια να ήταν ήδη χαρακτηρισμένα διατηρητέα ή παραδοσιακά από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ή από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ημερομηνία Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού) ή να είχε αρχίσει η διαδικασία χαρακτηρισμού τους πριν τις ημέρες των πυρκαγιών.

ιβ) Για τις περιπτώσεις οικισμών που έχουν οριοθετηθεί ως κατολισθαίνοντες, προκειμένου το κτίριο να ανεγερθεί στο ίδιο οικόπεδο που βρισκόταν το πληγέν απαιτείται βεβαίωση για την καταλληλότητα του εδάφους.

2. ΕΠΙΣΚΕΥΗ

Για την επισκευή όλων των κτισμάτων, η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με τιμολόγιο της Υπηρεσίας, το οποίο εγκρίνεται με Υπουργική Απόφαση. Επίσης για την επισκευή ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Για την επισκευή κατοικιών, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 450 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

β) Για την επισκευή κατοικιών, που είναι χαρακτηρισμένες διατηρητέες ή παραδοσιακές, (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού), καθώς και την επισκευή Ιερών Ναών, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 650 ανά τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

γ) Για την επισκευή αγροτικών κατοικιών, ανεξάρτητων αποθηκών κάθε χρήσης και στάβλων το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 150 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

δ) Για την επισκευή κτιρίων κάθε χρήσης, που δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 200 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

ε) Για την επισκευή κτιρίων κάθε χρήσης, εκτός κατοικιών, που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα ή παραδοσιακά, (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού), το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 400 ανά τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

στ) Στις περιπτώσεις διατηρητέων κτιρίων προκειμένου να ισχύουν οι τιμές που προαναφέρονται θα πρέπει τα κτίρια να ήταν χαρακτηρισμένα διατηρητέα ή παραδοσιακά, από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ή από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ημερομηνία Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού) ή να είχε αρχίσει η διαδικασία χαρακτηρισμού τους πριν τις ημέρες των πυρκαγιών.

ζ) Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δωρεάν κρατική αρωγή που αναλογεί στην επισκευή του πληγέντος κτίσματος για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση εφόσον κατεδαφίσουν το κτίριο με δικές τους δαπάνες. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής δεν αυξάνεται και το εμβαδόν του κτιρίου που θα κατασκευαστεί πρέπει να είναι ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στην τιμή μονάδος που καθορίζεται στην παρούσα Απόφαση.

ΙV. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

α) Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κτιρίου χορηγείται σε τρεις δόσεις ως ακολούθως:

Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται με την έκδοση Έγκρισης χορήγησης δωρεάν κρατικής αρωγής. Η δεύτερη δόση είναι το 35% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας. Η τρίτη δόση είναι το υπόλοιπο 35% και χορηγείται με την περαίωση του νέου κτίσματος η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.

β) Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για αυτοστέγαση, εφόσον αγοράζεται έτοιμο κτίσμα, θα χορηγείται εφάπαξ, με την προσκόμιση οριστικού συμβολαίου αγοράς και πιστοποιητικού μεταγραφής ή προσυμφώνου, με την υποχρέωση της υποβολής οριστικού συμβολαίου και πιστοποιητικού μεταγραφής σε χρόνο που θα ορίζεται στην εγκριτική Απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που αγοράζεται κτίσμα υπό ανέγερση, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, η πρώτη από τις οποίες περιλαμβάνει το 30% της δωρεάν κρατικής αρωγής και καταβάλλεται με την προσκόμιση οριστικού συμβολαίου και πιστοποιητικού μεταγραφής ή προσυμφώνου (με την υποχρέωση της υποβολής οριστικού συμβολαίου και πιστοποιητικού μεταγραφής σε χρόνο που θα ορίζεται στην εγκριτική απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας). Η επόμενη δόση που περιλαμβάνει το 35% της δωρεάν κρατικής αρωγής, με την περαίωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας και το υπόλοιπο 35% καταβάλλεται με την ολοκλήρωση των εργασιών η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις α) και β) απαιτείται η κατεδάφιση του πληγέντος κτίσματος.

γ) Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για επισκευή, χορηγείται σε δύο δόσεις, η πρώτη από τις οποίες, περιλαμβάνει τη μισή (1/2) δωρεάν κρατική αρωγή και καταβάλλεται με την έκδοση άδειας επισκευής. Η επόμενη δόση που περιλαμβάνει το υπόλοιπο μισό (1/2) της δωρεάν κρατικής αρωγής, καταβάλλεται με την εκτέλεση των εργασιών που καλύπτουν το 80% του εγκεκριμένου ποσού δωρεάν κρατικής αρωγής.

Εφόσον το εγκεκριμένο ποσό είναι μέχρι € 3.000, χορηγείται εφάπαξ.

V. ΝΕΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ

Είναι δυνατή η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής και στους νέους κτήτορες των ακινήτων, ασχέτως του τρόπου αποκτήσεως και του είδους της ιδιοκτησίας, που έχουν επ’ αυτού (καθολική διαδοχή, ειδική διαδοχή, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, συνιδιοκτησία κλπ.). Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι, οι νέοι κτήτορες να έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Είναι δυνατή, η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής και στους νέους κτήτορες, που απέκτησαν τη πλήρη κυριότητα του ακινήτου με γονική παροχή ή κληρονομική διαδοχή, μετά την λήξη των προθεσμιών αρχικών αιτήσεων, χωρίς να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη αίτηση από το νέο κτήτορα. Στην περίπτωση αυτή αρκεί μόνο η εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης από τον αρχικό ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Γ. ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

α) Οι μελέτες για την επισκευή και ανακατασκευή των βλαβέντων κτιρίων καθώς και η έκδοση των οικοδομικών αδειών απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κρατήσεως ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος.

β) Η αμοιβή μηχανικού για μελέτη - επίβλεψη μειώνεται στο 50% της αμοιβής που καθορίζεται με τις ισχύουσες διατάξεις περί αμοιβών Μηχανικών.

Δ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Σε περίπτωση υποβολής από τους δικαιούχους ή νέων κτητόρων ανακριβών δηλώσεων ή σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν με όσα προβλέπονται στην παρούσα απόφαση και γενικά στις διατάξεις που αφορούν στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων κτιρίων υποχρεώνονται στην άμεση επιστροφή του ποσού της δωρεάν κρατικής αρωγής που έχουν λάβει εντόκως.

Ε. ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΗΣ

Από τις διατάξεις της Απόφασης αυτής προκαλείται:

Για δωρεάν κρατική αρωγή δαπάνη ύψους € 150.000.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΣΑΕ 069, που θα προέρχεται από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα