Κονδύλια 3,9 εκατ.€ για την ανάπτυξη ελληνο-βοσνιακών επενδύσεων

Στο «Κτίριο Φιλίας Ελλάδας - Βοσνίας & Ερζεγοβίνης», η έδρα της Γραμματείας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 17:22

Εγκαινιάστηκε σήμερα στο Σεράγεβο, στο «Κτίριο Φιλίας Ελλάδας - Βοσνίας & Ερζεγοβίνης», η έδρα της Γραμματείας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Συμβούλιο ως θεσμός, αποτελεί μια καινούργια, σημαντική σελίδα για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς προωθούνται πλέον σε περιφερειακό επίπεδο, πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής, για τις οποίες την ευθύνη αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι ίδιες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η έδρα της Γραμματείας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας βρίσκεται στο πρόσφατα ανακατασκευασμένο, με πόρους του ΕΣΟΑΒ, «Κτίριο Φιλίας Ελλάδας - Βοσνίας & Ερζεγοβίνης», το οποίο εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον περασμένο Ιούλιο.

Κονδύλια 3,9 εκατ.€ για την ανάπτυξη ελληνο-βοσνιακών επενδύσεων

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ν. Ταχιάος, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Εθνικό Συντονιστή της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης για το ΕΣΟΑΒ, F. Kasumovic. Ο κ. Ταχιάος είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου, M. Lovric.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών επενδυτικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, ύψους 3,9 εκατ. €, για την επιδότηση των σχετικών δράσεων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη κοινών ελληνο-βοσνιακών παραγωγικών επενδύσεων.

Κατά τη συζήτηση τονίστηκαν επίσης οι σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 6%, πραγματοποιούνται ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τραπεζικός τομέας), σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και σε έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο μέρη συμφώνησαν να διοργανωθεί για το σκοπό αυτό, ένα κοινό ελληνο-βοσνιακό επιχειρηματικό φόρουμ την επόμενη άνοιξη στο Σεράγεβο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα