Market Beat: Oι θεσμικοί της Αθήνας και το rebalancing

Ευκαιρία προσέγγισης του άνω ορίου της πολύμηνης συσσώρευσης στις 640 μονάδες
Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 09:46

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγοραίοι δεν έχουν εκδιώξει την ανησυχία για τη διαδικασία των εκροών που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, λόγω του rebalancing που αυτόματα γίνεται μετά τις αλλαγές σε δείκτες που παρακολουθούν παθητικά αμοιβαία και όχι μόνο. Την Παρασκευή συντελείται το rebalancing σε συνέχεια της απόφασης για έξοδο 4 μετοχών (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC) από το δείκτη MSCI Standard Greece. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 26/5, ενώ τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ με τα κέρδη τους σήμερα, αμφισβήτησαν την ισχύ μιας σημαντικής διαγραμματικής  αντίστασης, καθώς οι επενδυτές υποβάθμισαν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και εστίασαν στα  αυξημένα κίνητρα για την οικονομία στην Κίνα και στην επανέναρξη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα, χωρίς το άγχος του συντονισμού με τη Wall Street, στο πρώτο τρίωρο έδωσαν στο ταμπλό εικόνα γενικευμένης αντίδρασης, που κατάφερε να βγάλει ως υψηλό πρώτου μέρους τιμές πάνω από τις 619 μονάδες, από τις 10:55. Χθες όμως στις 13:00, με κέρδη για όλες τις μετοχές του 25άρη, ο ΓΔ είχε απομακρυνθεί οριακά από το μέγιστο, διατηρώντας κέρδη της τάξης του +1,6% σε απόλυτη αντιστοίχηση με την άνοδο στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης. Όσο για τον τζίρο, είχε πλησιάσει τα 19 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,462 εκατ. Το σημαντικό ήταν πως ακριβώς τότε, οριακές απώλειες εμφάνιζε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ κέρδη από +2,5% ως +5,4% εμφάνιζαν ουκ ολίγες ήτοι ΒΙΟ ΤΙΤC ΕΥΔΑΠ ΜΟΗ ΕΥΡΩΒ ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΠΕΙΡ ΕΤΕ. Το δε κατώτερο μέρας είχε οριστεί στις 612,2 μονάδες σχεδόν στο άνοιγμα.

Στον αντίποδα τότε βρέθηκαν οι μετοχές με μεταβολές από +0% ως +1% ήτοι ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ. Με βάση την επίδοσή τους την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε πως διατηρήθηκαν οι επιφυλάξεις για  ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΛΑΜΔΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ. Ενισχύοντας την εντύπωση πως για αρκετούς επαγγελματίες οι προτιμήσεις τους είχαν βάση το momentum των τιμών, παρά τις προσδοκίες με βάση θεμελιώδη μεγέθη. Ωστόσο επίσης σαφές ήταν ότι η επιμέτρηση των επιπτώσεων από την πανδημία και μόνο, αποτελούσε κεντρικό φίλτρο στις επενδυτικές τους επιλογές. Πάντως χθες, με τη συμπλήρωση 20 εκατ. ευρώ στον τζίρο, (στις 13:50) το ανώτερο από το πρώτο ημίωρο είχε ξεπεραστεί και ο ΓΔ πέρασε τις 620 μονάδες. Ήταν διάχυτη η αισιοδοξία των θεσμικών καθώς με τον ΔΤΡ πάνω από τις 280 μονάδες και τη δυνατή αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου πενθημέρου, το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο έμοιαζε να είναι εξασφαλισμένο.

Αυτά όμως δεν ήταν ικανά να ωθήσουν ψηλότερα και τον FTSEM, που την προηγούμενη βδομάδα έμεινε πρακτικά αμετάβλητος. Το κρετσέντο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα blue chip δεν στάθηκε αρκετό για να ανοίξει η όρεξη για ρίσκο σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έτσι με τον  FTSEM στο κλείσιμο να έχει οριακές απώλειες, οι ανοδικές μετοχές του ήταν έξη και κέρδη ανώτερα του μέσου όρου εμφάνισαν μόνο ΑΤΤ +5,83% και ΣΕΝΕΡ +6,72%. Εμπειρικά πάντως, όσοι διαθέτουν κεφάλαια που δεν θα τους χρειαστούν σε βάθος δυο ετών επιλέγοντας εύστοχα μετοχές που τώρα είναι σε δυσμένεια, θα απολαύσουν αποδόσεις αξιοπρεπέστατες. Ως την Παρασκευή οι Τράπεζες θα πρωταγωνιστούν σε όγκους.

Ενώ η Wall Street ήταν κλειστή τη Δευτέρα, τα  futures για τον S&P 500 ανέβηκαν +1,3% για να δοκιμάσουν το επίπεδο των 3.000. Τα futures του EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν +0,6% και τα futures του FTSE 100 κέρδιζαν +1,8%.

Οι κινεζικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν στο +0,8% αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα νομισματικά και θα συνεχίσει να πιέζει για μείωση των επιτοκίων των δανείων. Αν και σε μεγάλο βαθμό επαναλάμβαναν προηγούμενα σχόλια, βοήθησαν στην αντιστάθμιση του πολέμου των λέξεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου σχετικά με το εμπόριο, τον κοροναϊό και τις προτάσεις της Κίνας για αυστηρότερους νόμους ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

Το φρόνημα στο ευρωπαϊκό επενδυτικό κοινό σημείωσε επίσης άνοδο όταν μια έρευνα έδειξε ότι το γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό ανέκαμψε τον Μάιο καθώς η δραστηριότητα σταδιακά επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά από εβδομάδες κλειδώματος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Αργία

ΕΥΡΩΠΗ

Με τους επενδυτές να αισιοδοξούν από το σταδιακό άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών, στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών οι τιμές ανέβηκαν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +1,47% στις 345,18 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,87% στις 11.391,28 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,15% στις 4.539,91 μονάδες. Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο. Έτσι, το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς βυθίστηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την ένωση της χώρας. Το χρέος της Γαλλίας πιθανότατα θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, λόγω της επίπτωσης από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Gerald Darmanin.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,0897 από 1,0898 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Ανοδική κατά +2,48% σύνοδος, στηριγμένη στις Τράπεζες και τις ΔΕΗ ΕΕΕ ΕΥΔΑΠ 

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, μετά από άνοιγμα στις 612,33 με ανοδικό  χάσμα  (3,13 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (609,20), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε θετικό πεδίο σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:31 και ήταν οι 612,22 από 601,75 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 625,41 από 614,85 μονάδες την Παρασκευή ολοκληρώθηκε στις 16:04 και συνεπώς κράτησε πέντε ώρες και τριάντα πέντε  λεπτά. Τελικά χρειάστηκαν οι συναλλαγές από τις 16:30  ως τις 17:20 με ελαφρά πτωτική δυναμική  ώστε να έχουμε τελικά θετικό κλείσιμο μέρας και μικρή μείωση από την ανώτερη ανοδική μεταβολή. Μετά τις 16:30 οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκαν χωρίς ισχύ και η αγορά, από τις περίπου 625 κατέληξε στις 17:01 με νευρικότητες  ως το τελευταίο λεπτό στις 624,98 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν  οι εντολές πώλησης ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 1,1 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.

Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την αργία σε Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η υπεροχή των εντολών πώλησης αφορούσε κινήσεις για ρευστοποίηση θέσεων για ενθυλάκωση κερδών μέσα στη μέρα, που δεν μπορούσε ωστόσο να αλλάξει τη δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν  εμφανής η αναζήτηση ισορροπίας στα υψηλά της μέρας από την αρχή της τελευταίας ώρας του δεύτερου μέρους. Επίσης ήταν ανεπιτυχείς οι μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει άνοδος του μέσου όρου με αυτές.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα  κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 15:45 ως τις 17:20 όταν οι συναλλασσόμενοι ανάγκασαν τον ΓΔ σε κίνηση ανάμεσα στις 624,2 και 625,4 μονάδες ζώνη τιμών, που ήταν λιγότερο από 13 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης κυριάρχησαν, αλλά οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 624 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα κυριότερα σε λειτουργία χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική δυναμική που είχαν σταθερά μετά το άνοιγμα, αλλά η Αθήνα πέρασε τις αγορές σε κέρδη, εκτός του DAX. Αυτά κινήθηκαν πλάγια σε θετικό πεδίο με σημαντική άνοδο της τάξης του +1,5%. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό δεν καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κατά +1%.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε κέρδη +1,33% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή στην άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 287,86 από 272,47 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 624,98 μονάδες, ήτοι 12,8 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 15,12 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με μόνο 2 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς αρκετά blue  chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, εκτός των Τραπεζών, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +3% ήτοι ΔΕΗ +6,70% ΕΕΕ +5,02%, ΕΥΔΑΠ +4,17% ΜΟΗ +3,20% και  ΤΙΤC +3,17%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπήρξαν αλλά με απώλειες κάτω του -0,50% ήταν οι ΑΡΑΙΓ -0,45%, και ΜΥΤΙΛ -0,28%. Η απουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε υπολογίσιμα τους όγκους, όπως συνέβη παγκόσμια. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 43,774 από 42,746 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 10,548 από 14, εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,668% από 1,683%.

Επηρέασαν θετικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,67%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,92% από +1,45%, την ΕΤΕ στο +9,47% από +3,22%, ΕΥΡΩΒ στο +8,13% από +1,28% και την ΠΕΙΡ στο +4,51% από +2,25%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,09% από +0,11%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 11) και ένα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,48% οδηγήθηκε στις 624,32 από 609,20 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1494,40 από 1452,48 με μεταβολή +2,89%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,237 από 52,712 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,548 από 14,020 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 55 από 52, των καθοδικών 39 από 42 και 26 από 25 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η υπέρβαση των 1480 μονάδων ανέβασε τους όγκους όχι τις προσδοκίες 

Στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, οι επενδυτές δεν είχαν καμία επιφύλαξη στην έκφραση του αγοραστικού τους ενδιαφέροντος,  προσδίδοντας σημαντικά κέρδη σε όλους τους τοπικούς δείκτες, ενώ τα futures των βασικών δεικτών στη Νέα Υόρκη εμφανίζουν κέρδη πάνω από +1,5%.

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταία εβδομάδας του Μάη, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 διαρκώς σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 41,92 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1460,12 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1496,36, εμφανίστηκε στις 16:58. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1495,46 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1494,40 από 1452,48 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 7,772 από 6,216 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 799 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1496,00 μονάδες, κατώτερο τις 1463, και τελευταίες πράξεις στις 1488,50 από 1453,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3489 από 3326 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 79 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1469,75 μονάδες, κατώτερο τις 1445,00 και τελευταίες πράξεις στις 1469,75 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 238 από 203 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 62 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1400 ως τις 1525 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 30 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 1400 και τις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 35 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 1400 και 1475 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τη σειρά Ιουλίου.  Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1300 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, και στα 1000 για ΜΠΕΛΑ. 

Διακρίνεται εύκολα πως η άνοδος δεν ανέβασε τα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη αλλά βοήθησε στη διεύρυνση των τιμών εξάσκησης στα options του. Επίσης σημειώθηκε πτώση των όγκων στο stock repo. Κατά τα λοιπά το βασικό χαρακτηριστικό ήταν και πάλι οι χαμηλοί όγκοι. Τα δε σχόλια από το πρωί της Δευτέρας αποτυπώνουν το μέγεθος των επιφυλάξεων των εγχώριων παραγόντων. 

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 1ου τριμήνου, ενώ παραμένει κλειστή η Wall Street. Tην Πέμπτη τη σκυτάλη για τα αποτελέσματα παραλαμβάνουν η Alpha, η Εθνική και η Eurobank, ενώ την Παρασκευή συντελείται το rebalancing σε συνέχεια της απόφασης για έξοδο 4 μετοχών (Εθνική, Alpha, Eurobank και TITC) από το δείκτη MSCI Standard Greece. Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ προϋποθέτει τη συμμετοχή των υπερπουλημένων Τραπεζών, ενδεχόμενο δύσκολο ενόψει της αναδιάρθρωσης, αλλά ικανό να συμβάλει στην επιθυμητή συναλλακτική βελτίωση τις επόμενες ημέρες”

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Τα φώτα βρίσκονται σταθερά πάνω από την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Για την εβδομάδα που ξεκίνησε, βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, μεταξύ άλλων, και στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής την Τετάρτη, όπου θα παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης της Οικονομίας από την πανδημία. Μάλλον υποτονική η σημερινή συνεδρίαση καθώς κλειστή είναι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ (Memorial Day)”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η Παρασκευή είναι η ‘trigger day’ από πλευράς τζίρου και τελευταίας μέρας εκροών λόγω MSCI. Ο Τραπεζικός κλάδος φαίνεται να απορροφά την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να δούμε μία πρώιμη κίνηση και στις αρχές της εβδομάδας.

O κλάδος της Ενέργειας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι είναι αυτός που οδηγεί στην παρούσα φάση την Αγορά. Η ΤΕΝΕΡΓ σε νέα υψηλά πλέον, με την ΔΕΗ να αφυπνίζεται με αγοραστικό σήμα και κίνηση και πάλι προς το 3,10 ευρώ. ΓΕΚ και ΛΑΜΔΑ φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον λόγω Ελληνικού, ενώ η Κρι Κρι συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά την Αγορά. Φαίνεται λοιπόν πως η επιλογή καλών Εταιρειών, κάνει την διαφορά στις επενδύσεις μας.

“Όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες να δούμε μία σοβαρή ανοδική κίνηση τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο, είναι σημαντικές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του MSCI και αφού πάρουμε μία διάσπαση των 300 μονάδων του Τραπεζικού κλάδου. Αντίθετα, αν η Αγορά χάσει τις 585 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δούμε συνέχιση της κίνησης προς τις 550 μονάδες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

“Αναιμική η πορεία του ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε, με το κυριότερο νέο το πακέτο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ύψους €24 δισ. για την στήριξη της εργασίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την μείωση φόρων. Εκτιμούμε ότι τα μέτρα είναι θετικά κυρίως για τις Τράπεζες (αύξηση εσόδων από τόκους και προμήθειες, λιγότερα από το αναμενόμενο ΜΕΑ) και για την CCHBC λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από 01/06 έως και 31/10”, αναφέρει. Σε άλλα σημαντικά νέα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα Α.Μ.Κ., ωστόσο στην περίπτωση ανάγκης κεφαλαίων υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες.

Οι εσωτερικοί καταλύτες της εβδομάδας που ξεκίνησε είναι οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των Τραπεζών. Ωστόσο πιστεύουμε ότι η εβδομαδιαία τάση θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των Ξένων Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι διεγράφησαν από τον δείκτη MSCI Greece Standard οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και TITC και μεταφέρθηκαν στον SmallCap, ενώ δεν υπήρξε προσθήκη κάποιας μετοχής. Ο δείκτης MSCI Greece Standard αποτελείται πλέον μόνο από τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.

Επιπλέον, οι Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την Πέμπτη 28 Μαΐου, η Eurobank την Παρασκευή 29 Μαΐου και η Πειραιώς την Δευτέρα 01 Ιουνίου. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για το έτος και ειδικά τόσο για την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, όσο και της ένταξης των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ στο σχέδιο “Ηρακλής” (Project “Cairo” - Eurobank, Project “Galaxy” – Alpha Bank). Σημειώνεται ότι η αυξητική τάση των ΜΕΑ θα φανεί κυρίως στο 4ο τρίμηνο του έτους και στο 1ο τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έχουν ανακοινώσει έως τώρα οι Εισηγμένες είναι αδύναμα, όπως αναμενόταν, με εξαίρεση τον ΟΤΕ. Εκτιμούμε ότι και τα επόμενα δυο τρίμηνα θα είναι αδύναμα και η πορεία ανάκαμψης θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε φυσιολογικό όμως περιβάλλον, δηλαδή χωρίς να υπάρξει νέο lockdown.

Στις Ξένες Αγορές, οι Επενδυτές δείχνουν να είναι μοιρασμένοι, όσον αφορά στην περαιτέρω κίνησή τους, λόγω της μικτής ειδησεογραφίας η οποία από τη μία αναφέρει τα συνεχή προβλήματα μεταξύ των σχέσεων Κίνας - Αμερικής και την ύφεση που έχουν μπει οι Μεγάλες Χώρες και από την άλλη μία θετικότερη εικόνα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω φαρμάκων και της επανεκκίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, βλέπουμε ότι η Fed, για να στηρίξει την Αγορά η οποία κατέρρεε, αύξησε τις αγορές στα Treasuries, σε μεγαλύτερες ποσότητες έως $75 δισ. ανά εβδομάδα, απορροφώντας έτσι την προσφορά που υπήρχε. Κατόπιν σταδιακά μείωσε έως και του ποσού των $35 δισ. ανά εβδομάδα, έως και σήμερα. Φθάνοντας τώρα στο 2020 και το ξέσπασμα της δεύτερης κρίσης λόγω κορωνοϊού, η Αγορά βρίσκει το χαρτοφυλάκιο της FED κοντά στα $6,8 τρισ. και την Αμερικανική Κυβέρνηση να υπόσχεται “helicopter money”, κάτι το οποίο πριν μια εβδομάδα πιστοποίησε και διευκρίνισε ότι για να γίνει, θα χρειαστούν εκδόσεις σε Τreasuries ύψους $2,99 τρισ. περίπου για μέχρι τέλος χρόνου.

Μια ανάλυση της Deutsche Bank έδειξε ότι η FED ήταν ο βασικός χρηματοδότης για την Αγορά των Treasuries την μετά το 2008 περίοδο, στηρίζοντας έτσι την Αγορά. Τώρα που οι εκδόσεις αναμένεται να αυξηθούν, η FED θα πρέπει να καλύψει τις εκδόσεις αυτές, αυξάνοντας και πάλι τα ποσά επαναγοράς ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση λοιπόν που η FED ανακοινώσει αύξηση του ορίου αγορών, το NYSE αναμένεται να αντιδράσει θετικότερα, με στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 3190 μονάδες.

Σε διαφορετική περίπτωση, που δεν βρεθεί νέος θετικός καταλύτης αναμένεται υποχώρηση του δείκτη S&P 500 στα επίπεδα των 2780 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., πρώτο σημείο στήριξης οι 603 μονάδες (ΚΜΟ20) και επόμενο οι 580. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 620 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρμόδια Επιτροπή του Δημοσίου συνεδριάζει αύριο για να εγκρίνει την Κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογo ύψους €2,4 δισ. που θα εκδώσει η Eurobank, στο πλαίσιο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.

Πολύ καλά αποτελέσματα από τα Πλ. Κρήτης, με αύξηση σε όλες τις γραμμές, αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξηση του καθαρού ταμείου κατά €13,5 εκατ., στα €56,6 εκατ.

Καλά τα αποτελέσματα του 2019 για την ΕΥΑΘ, τα οποία επηρεάστηκαν από τις μειώσεις στα τιμολόγια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα και λόγω της μείωσης της έκπτωσης συνεπούς Πελάτη από την ΔΕΗ. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μικρή πτώση, αλλά τα λειτουργικά (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη ήταν οριακά αυξημένα, εξαιτίας της οριακής μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν μειωμένες κατά €4,8 εκατ., λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κίνησης (+€3,8 εκατ.) και πιο συγκεκριμένα της αύξησης των απαιτήσεων κατά €4,9 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά €4,2 εκατ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €75,8 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,268/μετοχή. Η μερισματική απόδοση είναι από τις υψηλότερες στο Χ.Α.”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 26/5, ενώ τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ με τα κέρδη τους αμφισβήτησαν την ισχύ μιας σημαντικής διαγραμματικής  αντίστασης, καθώς οι επενδυτές υποβάθμισαν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και εστίασαν στα  αυξημένα κίνητρα για την οικονομία στην Κίνα και στην επανέναρξη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας οδήγησε το δρόμο με άνοδο +2% στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου τότε που ο οικονομικός αντίκτυπος του κοροναϊού έγινε μόλις σαφής, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +2,41%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +1,4%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +1,72%. Παράλληλα η αγορά στη Νότια Κορέα αρχικά αυξήθηκε +1,1%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +1,42%.

Αν και η Wall Street ήταν κλειστή τη Δευτέρα, τα  futures για τον S&P 500 ανέβηκαν +1,3% για να δοκιμάσουν το επίπεδο των 3.000. Τα futures του EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν +0,6% και τα futures FTSE  +1,8%.

Οι κινεζικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν στο +0,8% αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα νομισματικά και θα συνεχίσει να πιέζει για μείωση των επιτοκίων των δανείων. Αν και σε μεγάλο βαθμό επαναλάμβαναν προηγούμενα σχόλια, βοήθησαν στην αντιστάθμιση του πολέμου των λέξεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου σχετικά με το εμπόριο, τον κοροναϊό και τις προτάσεις της Κίνας για αυστηρότερους νόμους ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα