YΠΑΝ: Εντατικοί έλεγχοι στα πετρελαιοειδή

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 12:25

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ εντατικών ελέγχων στην αγορά πετρελαιοειδών προανήγγειλε για την ερχόμενη Δευτέρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, λόγω επανέναρξης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ο υφυπουργός με τους ελεγκτές του υπουργείου, τόνισε ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ουσιαστικοί και αυστηροί έναντι όσων επιμένουν σε παράτυπες πρακτικές, ενώ απευθυνόμενος προς την αγορά δήλωσε ότι σέβεται το ρόλο των διακινητών, όμως, όπως είπε «το αν κάποιος θα είναι παραβάτης το επιλέγει μόνος του. Το υπουργείο απλά διαπιστώνει τις παραβάσεις και επιβάλλει τα πρόστιμα».

«Από τη Δευτέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» δήλωσε ο κ. Βλάχος, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, υπογράμμισε ότι συνολικά στο Λεκανοπέδιο ελέγχους θα διενεργήσουν 80 στελέχη του ΥΠΑΝ, που ανά 3 ή 4 θα συγκροτούν ειδικά κλιμάκια, ενώ στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή των αρμοδίων διευθύνσεων των Νομαρχιών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων δεν αφορά στις αρμοδιότητές του, όπως επίσης δεν αποφασίζει και για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο, ο υφυπουργός, παραδέχθηκε ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται σε υψηλά επίπεδα, λόγω όμως διεθνών συγκυριών.

Οι σωληνώσεις

Αδύνατη χαρακτηρίζουν οι έμποροι υγρών καυσίμων την εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα της Αγορανομικής Διάταξης για την αλλαγή των σωληνώσεων στα βυτιοφόρα, αλλά και μετά την πάροδο ενός μηνός που δίδει το υπουργείο Ανάπτυξης ως περίοδο χάριτος, για την προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα.

Σχετική τοποθέτηση έκαναν, χθες, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής κ. Γ. Μασαλής, όσο και ο πρόεδρος των Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Βορείου Ελλάδος κ. Κ. Καϊσής, δηλώνοντας ότι οι υποδομές της χώρας δεν επαρκούν ώστε σε δύο ή τρεις μήνες 12.000 βυτιοφόρα να υποστούν τις μετατροπές που προβλέπει η Α.Δ. στις σωληνώσεις τους, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Από την πλευρά του πάντως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος γνωστοποίησε στους ελεγκτές του ΥΠΑΝ την πρόθεσή του, σιωπηρά, να μεταφέρει την εφαρμογή της επίμαχης Α.Δ. κατά ένα μήνα.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εμπόρων υγρών καυσίμων εκτίμησαν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διακινείται από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πωλείται στη χονδρική αυξημένο στα 61-63 λεπτά το λίτρο, για παραγγελίες άνω των χιλίων.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα