Covid-19: Μια δοκιμασία στην οποία αποτυγχάνουν πολλοί ηγέτες

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 13:07
UPD:13:10
EPA/OMER MESSINGER

Τοιχογραφία στο Μάουερπαρκ του Βερολίνου (Γερμανία) εικονίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) να φιλιέται φορώντας μάσκα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επίσης φοράει μάσκα

Εάν ένας ηγέτης χαρακτηρίζεται από πολιτικές αδυναμίες, η πανδημία του κορωνοϊού τις φέρνει στην επιφάνεια. Και εξελίσσεται σε τεστ αποτελεσματικής ηγεσίας, με συνεπακόλουθες συνέπειες. Στο αιώνιο ερώτημα για το εάν οι πράξεις των ηγετών καθορίζουν τον ρου της Ιστορίας, οι εξελίξεις σε αυτή τη «μάχη» ατά τους πρώτους μήνες του έτους επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την απάντηση.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τη βαθμολογία των ηγετών με βάση τους χειρισμούς τους στην πανδημία, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες κυβερνήσεις εκμετάλλευθηκαν το χρόνο που είχαν για να προετοιμασθούν και να αντιδράσουν εγκαίρως, προλαμβάνοντας την εξάπλωση της πανδημίας. Κάποιες άλλες επέδειξαν βραδύτερα αντανακλαστικά, πληρώνοντας το «τίμημα» σε αυξημένα κρούσματα και θανάτους. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και το πολιτικό τίμημα, με τους ηγέτες να βρίσκονται προ των ευθυνών τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην Κίνα, ο κορωνοϊός αποκάλυψε τον καταστροφικό εθισμό του Πεκίνου στη μυστικότητα, τόσο από την πλευρά των τοπικών αρχών όσο και από τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, αντέδρασε όταν ήταν πλέον αργά, όπως δείχνει η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρ' ολίγον να χάσει τη ζωή του από τον Covid-19.

Στις ΗΠΑ, η χαοτική διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτικοποίηση της πανδημίας υπονομεύουν τις πρσοπάθειες για ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση. Εν όψει των προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ προσπαθεί να στρέψει αλλού τα βλέμματα, ρίχνοντας το φταίξιμο στην Κίνα. Αυτό όμως δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της αμερικανικής κοινής γνώμης. 

Στον αέναο διάλογο για το εάν οι επιλογές των ηγετών καθορίζουν την ιστορία, η απάντηση από τους πρώτους μήνες του 2020 είναι καταφατική, δηλώνει στο BBG ο Φρανσουά Χάισμπουργκ, πρώην αξιωματούχος στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και νυν σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου.

Οι πολιτικές ευθύνες σε αυτό το ιστορικό κεφάλαιο της πανδημίας είναι ιδιαίτερα υψηλές: Έως τώρα ο απολογισμός των θανάτων από τον Covid-19 υπερβαίνει τις 330.000, με περισσότερα από πέντε εκατ. κρούσματα. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν «παγώσει» και εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics με βάση τα σενάρια ανάκαμψης, η πανδημία θα στερήσει έξι τρισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία. 

Έως τώρα, ο πολιτικός αντίκτυπος από τα λάθη των ηγετών επισκιάζεται από τη συσπείρωση γύρω από τη σημαία και ενότητας κάτω από την κοινή προσπάθεια του να ξεπερασθεί αυτή η κρίση. Προς το παρόν, αυτή η τάση θωρακίζει τους ηγέτες μπροστά στην κριτική, με άνοδο της δημοτικότητάς τους σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι που παρατηρείται αρκετές φορές σε εμπόλεμες περιόδους. 

Με τις χώρες όμως ανά τον κόσμο να περνούν στην επόμενη φάση αυτής της κρίσης, πλησιάζει η ώρα που οι ηγέτες θα κριθούν για τις πράξεις τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα