Talk of the market: Ο φόβος νέου κύματος του ιού αυξάνει την αβεβαιότητα

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 11:28
UPD:11:31
  • Αν κάνει ποδαρικό η Κύπρος στην πιστωτική γραμμή του ESM (Pandemic Crisis Support) για τις έκτακτες δαπάνες λόγω Covid-19, θα γίνει πιο εύκολο να ακολουθήσουν άλλες χώρες (βλ. Ελλάδα) που σήμερα διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα φοβούμενες το λάθος μήνυμα που μπορεί να στείλουν στις αγορές…

 

  • Σε ένα άλλο μήνυμα, αυτό της πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί να εστιάσει η Ελλάδα με το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού. Το ίδιο μήνυμα ενισχύουν και οι βλέψεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. 

 

  • Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Covid-19 συνεχίζει να πλήττει πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ενώ “θερίζει” στο νότιο ημισφαίριο, με τη Βραζιλία να έχει ανέβει στην τρίτη θέση της μαύρης λίστα των θανάτων, κάτω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Και καθώς η πανδημία “χτυπάει” τις πιο φτωχές χώρες, 10 από τις οποίες δεν έχουν αναπνευστήρες - σε ορισμένες είναι σε έλλειψη και το σαπούνι - κάποιοι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο επιστροφής του ιού σε χώρες που η κρίση είναι σε ύφεση αλλά και στον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην έρευνα για ανακλάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η αβεβαιότητα και στο επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον

 

  • Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές και η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνει με τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά ισορροπία στην περιοχή των 600 μονάδων, όταν ο δείκτης των τραπεζών είναι στις 270 - εν αναμονή και του rebalancing της MSCI, σε συνέχεια των διαγραφών των τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece Standard, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαίου

 

  • Στην τελική ευθεία είναι το σχέδιο κρατικής στήριξης της Aegean Airlines προκειμένου να ανακάμψει μετά το lockdown και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Κατά τα πρότυπα πακέτων στήριξης αερομεταφορέων άλλων χωρών, οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε διάφορα σενάρια, για ενισχύσεις 200 - 300 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές (CoCos) να προκρίνεται έναν της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι η τελευταία οδηγεί σε κρατικοποίηση, κάτι που έχει αποκλείσει ο επικεφαλής του ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας πρόσφατα σε κοινό θεσμικών επενδυτών.

 

  • Εκπνέει το διάστημα της δεκαήμερης αναστολής διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της MLS και τις τρεις ομολογικές της εκδόσεις, απόφαση που έλαβε στις 13 Μαϊου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την αναπόσβεστη αξία των άϋλων περιουσιακών στοιχείων στη χρήση 2018. Ο έλεγχος έδειξε ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που εκτιμώνται σε 10 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 25,5 εκατ. ευρώ, δεν αποτυπώνονται ορθά κατά τα ΔΠΧΑ. 

 

  • Μέρος μιας πολυετούς απάτης χαρακτηρίζει τις πράξεις τις διοίκησης της Akazoo η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες της QCM για την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

 

  • Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι τα πρώην μέλη της ομάδας διοίκησης της Akazoo εξαπάτησαν τους επενδυτές. Η εταιρεία έλαβε επιστολή delisting από το Νasdaq και τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από 27 Μαΐου 2020.

 

  • Άλλαξε τα δεδομένα το Συμβούλιο της Επικρατείας στον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη, έργο 312 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της κατάστασης που είχε διαμορφώσει η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία αποκλείονταν από το διαγωνισμό οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Μυτιληναίος - Acciona. Επομένως στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού κατεβαίνουν πέντε υποψηφιότητες (μαζί με αυτές των ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ και Intrakat που έχουν ήδη προκριθεί).

 

  • H εξέλιξη της πανδημίας είχε μεν περιορισμένο αντίκτυπο στις πωλήσεις της ΕlvalHalcor και των θυγατρικές της, ωστόσο συμπίεσε την κερδοφορία. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020 έναντι 16,5 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνι του 2019. Αρνητικά επηρεάστηκαν οι φορτώσεις του Μαρτίου αλλά οι όγκου πωλήσεων μειώθηκαν ελαφρώς στο τρίμηνο κατά 3,7%. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε με πτώση 3,9% στα 530,3 εκατ. ευρώ ενώ τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA), που απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας, ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Βελτίωση 10% παρουσίασε το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα