Τη συμμόρφωση των τραπεζών με δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομους και καταχρηστικούς κάποιους όρους που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές ζητά με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστο Γκόρτσο ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μάλιστα σημειώνει πως εφόσον για τους όρους αυτούς δημιουργηθεί δεδικασμένο με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει, είτε σε επίπεδο έκδοσης υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών - τραπεζών είτε σε επίπεδο επιβολής κυρώσεων.
Ο γγ Καταναλωτή επίσης αναφέρεται ενδεικτικά σε τέσσερις από αυτούς τους όρους, που αφορούν τη χρέωση προμηθειών τόσο για την παροχή υπηρεσιών όσο και για την εκτέλεση διαφόρων τραπεζικών εργασιών, ο χαρακτήρας των οποίων, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε με το κοινό μέτρο λογικής, να οδηγήσει τις τράπεζες σε αλλαγή πρακτικής:
1. Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο
2. Χρέωση προμήθειας 1,40 € για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων. Το ποσό αυτό φέρεται να μην δικαιολογείται ως κόστος για την έκδοση απόδειξης
3. Επιβαλλόμενα έξοδα αδράνειας από 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, καθώς δε δικαιολογείται επαρκώς πώς προκύπτουν έξοδα και για κινούμενους και για ακίνητους λογαριασμούς, ενώ λογικά εξοικονομούν οι τράπεζες λειτουργικό κόστος από τη μη κίνηση.
4. Κλιμακωτή χρέωση από 3-20 € σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, η οποία δεν αιτιολογεί επαρκώς σε ποια λειτουργικά έξοδα αντιστοιχεί.
«Με αφορμή τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις πιστεύω ότι δίνεται στις τράπεζες η κατάλληλη ευκαιρία να αυτορυθμιστούν και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το καταναλωτή πολιτική» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.