Market Beat: Το τέλος της βδομάδας συννέφιασαν οι ανανεωμένες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 09:06
UPD:09:15

Επιμένουμε: Η απότομη αλλαγή στη διάθεση για ρίσκο παγκόσμια είναι τόσο γρήγορη, που αποκαλύπτει την συναίσθηση των επιπόλαιων επιλογών που κάνουν οι επαγγελματίες μέρα με τη μέρα.

Οι μετοχές παγκόσμια πιέστηκαν έντονα όταν έγινε γνωστό ότι το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει νέα νομοθεσία εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μια προειδοποίηση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν «πολύ έντονα» εναντίον της. Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προκάλεσε ανησυχίες ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας που επιτεύχθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι συναλλαγές αυτής της εβδομάδας έγιναν με τους επενδυτές να δίνουν βάρος στην πορεία της τιμής των τραπεζικών μετοχών. “Οι Ελληνικές Τράπεζες, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αν ο ΔΤΡ απολέσει την στήριξη των 265 μονάδων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης”. Σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ υποστηρίζοντας με κριτική για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα το συμπέρασμα: “Τίποτα δεν άλλαξε την επιφυλακτική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους και όγκου, δεν πείθουν ακόμα ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα”.

Οι θεσμικοί προχωρούσαν και εχθές στις συναλλαγές επιφυλακτικά, καθώς η εικόνα των ασιατικών συναλλαγών είχε υποδείξει άνοιγμα στην Ευρώπη με πιθανότερη δυναμική καθοδικής συσσώρευσης. Ο όρος νομίζουμε πως αποδίδει τη δυναμική συνεδριάσεων που ο βασικός δείκτης ταλαντώνεται με σχετικά μικρές μεταβολές γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης, αλλάζοντας συχνά πρόσημο μεταβολής με κλείσιμο πτωτικό. Αλλά τους επαγγελματίες στην Αθήνα δεν είχε πτοήσει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Η Αθήνα στο πρώτο τέταρτο είχε άνοδο της τάξης του +0,3%. Στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας η ισχυροποίηση της διάθεσης φυγής από το ρίσκο είχε φέρει άνοιγμα με καθοδικό χάσμα και σε λίγη ώρα, απώλειες άνω του -1%, που οι αισιόδοξοι προσπαθούσαν να συμμαζέψουν.

Μετά από 4 ώρες συναλλαγών ο τζίρος είχε πλησιάσει στα 26 εκατ., αλλά ο ΓΔ είχε απώλειες της τάξης του -0,4%. Καθισμένος στις 608 μονάδες, όταν και στα ευρωπαϊκά οι καθοδικές μεταβολές είχαν μικρύνει. Ωστόσο μικρές απώλειες όπως της Αθήνας είχε μόνο η αγορά στο Μιλάνο. Το στοίχημα για τον ΔΤΡ, καθώς με την πάροδο του χρόνου οι γενικευμένες πιέσεις μεγάλωναν, είχε περιοριστεί στο να κλείσει ψηλότερα από τα επίπεδα των 267,7 της προηγούμενης. Κάτι που δεν ήταν απίθανο, αφού για τους δικούς τους λόγους οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είχαν μαζέψει τις απώλειες των ΣΜΕ επί των δεικτών και αντί απωλειών, ειδοποιούσαν για ξεκίνημα με δυναμική νευρικής συσσώρευσης με άγνωστο φινάλε.

Όπως κουραστικά επαναλαμβάνουμε οι θεσμικοί στην Αθήνα προσπαθούν να έχουν συμμετοχή στις συναλλαγές μέσα από τον συνδυασμό των κριτηρίων που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην ελληνική πραγματικότητα και όσων πηγάζουν από τον προβληματισμό γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Ανεξαρτησία κριτηρίων και κινήσεις με βάση μόνο το εσωτερικό οι μήνες και οι εβδομάδες που ακολουθούν δεν επιτρέπουν.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,75% στις 340,26 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,86% στις 6.015,25 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,41% στις 11.065,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,15% στις 4.445,45 μονάδες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,44 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Από την αρχή της πανδημίας, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έχουν ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια σε διάστημα εννιά εβδομάδων με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 17,2% ενώ πριν από τρεις μήνες, η ανεργία ήταν στο χαμηλό του 3,5%. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,4% ή 101 μονάδες, στις 24.474,12, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,78% στις 2.948,51 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,97% στις 9.284,88 μονάδες.

Όσο για τη δυναμική των συναλλαγών στην Ασία υπάρχει γενίκευση στην τάση φυγής από το ρίσκο και με δεδομένη την αδυναμία να προκαλέσουν εμφανείς θετικές αντιδράσεις τα μέτρα για την ανάκαμψη στη χώρα, οι πιθανότητες για καθοδικό φινάλε της εβδομάδας μεγάλωσαν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,44 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Πιθανά αυτό ήταν ανάμεσα στα δεδομένα που προκάλεσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο στη Wall Street. Από την αρχή της πανδημίας, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έχουν ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια σε διάστημα εννιά εβδομάδων με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 17,2% ενώ πριν από τρεις μήνες, η ανεργία ήταν στο χαμηλό του 3,5%.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,4% ή 101 μονάδες, στις 24.474,12, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,78% στις 2.948,51 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,97% στις 9.284,88 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+4,1%) και Travelers (+3,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Exxon Mobil (-2%) και IBM (-1,9%).

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit αυξήθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, ο δείκτης υπηρεσιών PMI ενισχύθηκε στις 36,9 μονάδες από 26,7 τον περασμένο μήνα. Η οικονομική δραστηριότητα στου τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε με πιο ήπιο ρυθμό τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Αλλά οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται για το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων. Ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε σε βουλευτές την Πέμπτη «έχω αλλάξει ελαφρά τη θέση μου» έναντι της σταθερής άρνησης που προέβαλλε σε αυτό το ενδεχόμενο ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Mark Carney .

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,75% στις 340,26 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,86% στις 6.015,25 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,41% στις 11.065,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,15% στις 4.445,45 μονάδες.

ΧΑ

Με μέτριους όγκους άλλη μια σύνοδος καθοδικής συσσώρευσης

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 611,14 με ανοδικό χάσμα (0,62 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (910,52), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε σε θετικό πεδίο (με δυο μικρά διαστήματα που βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο) από τις 10:30 ως τις 13:05. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 13:42 και και ήταν οι 605,75 από 597,36 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 613,13 από 612,59 μονάδες την Τετάρτη ήρθε στις 10:47 και συνεπώς κράτησε λίγα λεπτά της πρώτης μισής ώρας. Τελικά χρειάστηκαν οι συναλλαγές από τις 13: 05 ως τις 17:20 με πτωτική κίνηση που είχε πλάγια διαστήματα ώστε να έχουμε τελικά πτωτικό κλείσιμο μέρας. Μετά τις 16:11 οι όποιες πιέσεις υπήρξαν στο δεύτερο μέρος αποκλιμακώθηκαν και η αγορά, από τις 606,5 έπιασε τις 609,5 και κατέληξε στις 17:01 με υποχώρηση του τελευταίου λεπτού στις 609,12 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν οι εντολές πώλησης ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 4,9 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.

Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με διαμορφωμένη την ανοδική δυναμική στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η υπεροχή των εντολών αγοράς αφορούσε κινήσεις για τοποθέτηση εν μέσω ανόδου στο Φάρο των χρηματιστηρίων που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή των εξελίξεων διεθνώς ή για να μην υπάρξει κλείσιμο του ΔΤΡ σε νέο χαμηλό βίου. Αλλά ήταν εμφανής η πτωτική νευρικότητα από την αρχή σχεδόν του δεύτερου μέρους η οποία τελικά επικράτησε. Επίσης ήταν ανεπιτυχείς οι μάχες στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει άνοδος του μέσου όρου με αυτές.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 13:47 ως τις 16:35 όταν οι συναλλασσόμενοι ανάγκασαν τον ΓΔ σε κίνηση ανάμεσα στις 606,5 και 608,0 μονάδες ζώνη τιμών, που ήταν λιγότερο από 2 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης κυριάρχησαν αλλά οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 608 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν ήπια πτωτική, με μετατροπή της τάσης σε ανοδική και κέρδη που γρήγορα άρχισαν να εξατμίζονται κατά το πέρας των συναλλαγών στην Αθήνα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -0,15% που στο 20λεπτο ήρθε στο +0,2% για να περάσει πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας σε απώλειες που έφθασαν ως το -1%. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αναιρέσουν και γρήγορα να επαναφέρουν τις πτωτικές τους μεταβολές σε συντονισμό με την ταλάντωση του βαρύτερου δείκτη της Νέας Υόρκης, που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε κέρδη -0,50% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο θετικού κυρίως πρωταγωνιστή στην άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου και αρνητικού στο τελευταίο πεντάλεπτο και τις δημοπρασίες, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 268,33 από 269,68 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 609,21 μονάδες, ήτοι 3,5 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 2,18 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 12 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +0,50% ήτοι ΦΡΛΚ +8,79%, ΤΙΤC +1,47%, ΣΑΡ +0,97%, ΟΠΑΠ +0,95%, ΕΧΑΕ +0,89% και ΕΥΔΑΠ +0,74%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζών, υπήρξαν και ξεχώρισαν αυτά με απώλειες -2,00% και πάνω ήταν ΑΡΑΙΓ -8,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,87%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,84%, ΒΙΟ -2,58% και ΔΕΗ -2,10%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,712 από 42,856 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,658 από 2,425 εκατ. ευρώ (για ΜΟΗ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,732% από 1,789%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,27%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -2,35%, την ΕΤΕ στο +0,26% από -3,67%, ΕΥΡΩΒ στο -0,97% από +0,65% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% από -1,92%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,73% από +0,57%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από19) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 6) και δυο ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,36% οδηγήθηκε στις 608,34 από 610,52 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1451,11 από 1455,88 με μεταβολή -0,33%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,807 από 59,158 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,658 από 2,425 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 43 από 48, των καθοδικών 50 από 38 και 18 από 23 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η καθοδική συσσώρευση μείωσε όγκους και ευοίωνες προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στο πρώτο μέρος κατά διαστήματα σε θετικό πεδίο και στο δεύτερο το κράτησαν σε αρνητικό. Τον έκλεισαν τελικά, 4,77 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:09 και ήταν οι 1445,22 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1460,24, εμφανίστηκε στις 15:09. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1453,98 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1451,11 από 1455,88 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,33% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 4,510 από 5,781 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 578 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1460,75 μονάδες, κατώτερο τις 1444,00 και τελευταίες πράξεις στις 1452,25 από 1455,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3347 από 3298 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης μόνο 5 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1431,75 μονάδες, κατώτερο τις 1423,00 και τελευταίες πράξεις στις 1423,00 από 1440,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 221 από 219 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1375 και στις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 3.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 2000 για ΜΥΤΙΛ και στα 28 για ΟΠΑΠ.

Οι πρώτες αντιδράσεις των εγχώριων παραγόντων στα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς υπογραμμίζουν την επιφύλαξη για το μέλλον της ανάπτυξης μετά την κρίση από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Στα ίδια θέματα περιστρέφεται και ο σκεπτικισμός των θεσμικών παγκόσμια και το αποτέλεσμα τελικά είναι η συσσώρευση των δεικτών στ τρέχοντα επίπεδα.

Η Eurobank Eq. ανέφερε: “Οι Ελληνικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με αίτιο την μη υποστηρικτική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, λόγω της χειροτέρευσης των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας”.

Η Merit Sec. σημειώνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 603 μονάδες (ΚΜΟ20) και αντίστασης οι 620. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, για να ανακόψει όσο γίνεται την μεγάλη ύφεση φέτος και να βοηθήσει την ανάκαμψη το 2021. Επίσης, η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η επιδότηση δόσης στα δάνεια πρώτης κατοικίας, είναι θετικά νέα (έσοδα από τόκους - προμήθειες, ύψος ΜΕΑ) για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα σε αντίθεση με την κρίση του 2015.

Η Κομισιόν προβλέπει, για την Ελλάδα, ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,75% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ. Το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, με μεγέθυνση 7,9%, μείωση της ανεργίας στο 16,8% και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ. Το Δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 196,4% του ΑΕΠ και αναμένεται να πέσει στο 182,6% του ΑΕΠ το 2021. Τέλος, η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών άναψε το ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση €748 εκατ. από κέρδη ομολόγων, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup στις αρχές Ιουνίου”.

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται συσσωρευτικά εντός στενού εύρους τιμών, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 630 και 650 μονάδες. Η κατεύθυνση του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενδέχεται να επηρεάσει αναλόγως την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. Στο εξωτερικό, διαφαίνεται μια αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή νομοσχέδιο που πέρασε η Αμερικάνικη Γερουσία, το οποίο αποκλείει ορισμένες Κινέζικες Εταιρείες, από την εισαγωγή τους στα Χρηματιστήρια της Χώρας”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά:

“Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ελληνικής Οικονομίας, δεν φάνηκε (εκ πρώτης όψεως) να ενθουσίασε την Ελληνική Χρηματαγορά. Κυρίως όμως δεν ενθουσίασε όσους δραστηριοποιούνται στον Ιδιωτικό τομέα ως Επιχειρηματίες, Εργαζόμενοι και Ιδιοκτήτες, που βλέπουν για άλλη μία φορά να καλούνται να βοηθήσουν – πληρώσουν τις παρενέργειες της πανδημίας, ενώ ο Δημόσιος τομέας συνεχίζει να παραμένει αλώβητος (!)

Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας και με τι απώλειες για το 2020. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από το πώς, πόσο και με τι ταχύτητα θα διοχετεύσουν οι Τράπεζες, την απαιτούμενη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους & κλάδου.

Έτσι τίποτα δεν άλλαξε την επιφυλακτική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους και όγκου, δεν πείθουν ακόμα ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα.

Μακροοικονομικά, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, τα πράγματα δείχνουν ότι θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την Αμερικανική Οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία, παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά του.

Οι Ελληνικές Τράπεζες, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αν ο ΔΤΡ απολέσει την στήριξη των 265 μονάδων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Η σχέση ανοδικών – καθοδικών τίτλων & οι χαμηλοί όγκοι δεν βελτιώνουν την αισιοδοξία.

Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμησή μας. Τα προβλήματα, αλλά και οι ασάφειες από την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων παραμένουν. Σημαντικό νέο κρίσιμο στοιχείο, κυρίως για τον Ξενοδοχειακό κλάδο, αποτελούν οι αστικές ευθύνες που εγείρονται καθώς και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI. Οι χθεσινές Κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαίωσαν ότι και μετεωρίτης να πέσει στην Χώρα, τίποτα δεν θα ταράξει τα κεκτημένα του Δημόσιου τομέα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βρίσκονται σε πορεία για άλλη μια υποχώρηση σήμερα Παρασκευή 22/5, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μείωσαν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και οδήγησαν τις αγορές μετοχών παγκόσμια σε πτώση που σε ορισμένες αγορές έγινε κατάρρευση.

Ο Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -4,74%% αλλά στις 8:45 είχε μεταβολή -5,11% και ο Nikkei της Ιαπωνίας διαπραγματεύονταν με απώλειες -0,76% αλλά στις 8:45 είχε μεταβολή -5,11%. Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε -0,83% ενώ στις 8:45 είχε μεταβολή -0,92%.Αυτά προκάλεσαν στις 8:45 στον ευρύτερο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, μεταβολή -2,50%.

Οι μετοχές παγκόσμια πιέστηκαν έντονα όταν έγινε γνωστό ότι το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει νέα νομοθεσία εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μια προειδοποίηση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν «πολύ έντονα» εναντίον της.

Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προκάλεσε ανησυχίες ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας που επιτεύχθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αυτό ώθησε τις μετοχές της Wall Street σε υποχώρηση από τα υψηλότερα επίπεδα των δύο μηνών που εμφανίστηκαν στην προηγούμενη συνεδρία με την ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι κυβερνήσεις άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς από τα μέτρα ενάντια στον κοραναϊό.

Η πλειονότητα των 11 κλαδικών δεικτών S&P μειώθηκε, αφήνοντας τον S&P 500 κάτω κατά -0,78%. Το δολάριο των ΗΠΑ, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, αυξήθηκε εν μέσω αυτών των ανησυχιών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα