Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ολοκληρώθηκε από τις τράπεζες η απογραφή των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής του ποιοι θα επιδοτηθούν από το Δημόσιο για τους επόμενους μήνες προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια.
Στατιστικά ευρήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους περίπου 1.700.000 πολίτες που χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από τον κορωνοϊό -στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, αλλά και οι επαγγελματίες με κωδικό αριθμό δραστηριότητας που εμπίπτει στον κατάλογο των πληγέντων- στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας εξυπηρετούν 330.000 πολίτες. Από αυτούς, περίπου οι 250.000 εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι υπόλοιποι είχαν καθυστερήσεις 90 ή και περισσότερων ημερών πριν ξεσπάσει η πανδημία που οδήγησε στο lockdown.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί οι 330.000 δανειολήπτες πληρώνουν (ή οφείλουν να πληρώνουν) περίπου 110-120 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε τοκοχρεολυτικές δόσεις προκειμένου να εξυπηρετούν απόλυτα τα δάνειά τους. Με βάση αυτά τα τρία στατιστικά ευρήμα τα (σύνολο δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, αριθμό δανειοληπτών με πράσινα στεγαστικά δάνεια, αλλά και συνολικό ποσό που απαιτείται για την καταβολή των δόσεων) θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για:
1. Το ύψος της επιδότησης που θα δίνεται σε κάθε δανειολήπτη ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δάνειό του. 2. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η τελική επιλογή των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν. 3. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το μέτρο, κάτι που θα είναι συνάρτηση και της διάρκειας της επιδότησης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική