ΓΣΕΕ: Διάλογος μόνο στη Βουλή

Αντιπροτείνει τέσσερις θεματικές ενότητες
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 17:05
UPD:17:32

«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ συζήτηση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές υπό το φως της δημοσιότητας και των βουλευτών» αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας προσχηματικό το διάλογο για το Ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Συνοσμονδία στην ανακοίνωσή της, «στην πρόσκληση για διμερή "διάλογο" κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων, με την χύδην θεματολογία, τις προτάσεις της επιτροπής Αναλυτή, και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα δεν συμμετέχουμε. Λέμε όχι σ΄ένα προσχηματικό και άναρχο διάλογο που έχει στοχοποιημένα τα βασικά και θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς να εξετάζει τις βασικές αιτίες του προβλήματος, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία, η ΓΣΕΕ προτείνει τη διεξαγωγή της συζήτησης σε τέσσερις ενότητες, σημειώνοντας πως ο διάλογος θα συνεχίζεται μόνο μετά την εξάντληση των θεμάτων κάθε ενότητας.

Οι ενότητες που προτείνει η Συνομοσπονδία είναι οι ακόλουθες:

1. Χρηματοδότηση του συστήματος

2. Ενοποιήσεις ομοειδών ασφαλιστικών φορέων

3. Ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων καθώς και της μητρότητας.

4. Οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους, «σε συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε ενωμένοι να αντιπαλέψουμε και να διεκδικήσουμε τη διασφάλιση και λύση των κοινών οικονομικών και ασφαλιστικών προβλημάτων μας».

«Αντικοινωνικές οι προτάσεις Αναλυτή και Γκαργκάνα»

Αναφερόμενος στις προτάσεις Γκαργκάνα και Αναλυτή ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «διασπορά κλίματος τρόμου και δοκιμασία των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας». Επισήμανε επίσης την υποχρέωση του Δημοσίου να εκπληρώνει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του προς τα ταμεία.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κ. Πουπάκης, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να τηρήσει επί του θέματος τις υποσχέσεις της. Κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ για «τακτικισμό και κομματικές σκοπιμότητες» και υπογράμμισε ότι η αποχή από το διάλογο «δίνει ευκαιρίες σε λεγόμενους σοφούς να δημιουργούν κλίμα αρνητικό για τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ο κ. Πουπάκης χαρακτήρισε αντικοινωνικές και απαράδεκτες τις προτάσεις Αναλυτή και Γκαργκάνα, επανέλαβε ότι η ΔΑΚΕ «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανένα» και πρότεινε τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού «κουμπαρά» με έσοδα που θα προέρχονται από αποκρατικοποιήσεις, κρατικά λαχεία, φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων κλπ.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή με αφορμή το Ασφαλιστικό. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου υποστήριξε πως όσοι πόροι και να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι όπως είναι η σημερινή δομή του ασφαλιστικού συστήματος, δεν πρόκειται να σωθούν τα Ταμεία, ούτε να αυξηθούν οι συντάξεις.

Παράλληλα, η κ. Καλαντζάκου διευκρίνισε ότι από το 2003 το ποσοστό επιχορήγησης του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ από το Δημόσιο, κυμαίνεται από 0,85% έως 0,90% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο 1% αλλά -όπως ανέφερε- κατά τι χαμηλότερο.

Οι δηλώσεις της υφυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε πως «στην ουσία η κυβέρνηση ομολογεί ότι το κράτος παρανομεί». Όπως επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, η μη τήρηση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων, στο 1% του ΑΕΠ, σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ λιγότερα, για να τονίσει ότι «η επιχορήγηση κάτω του 1% του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα στο κλάδο εργασίας».

Ανταπαντώντας, η κ. Καλαντζάκου, κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και πρόσθεσε «ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι εργαζόμενοι».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «η επιχείρηση κατατρομοκράτησης από την κυβέρνηση των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των εργαζομένων πρέπει να απαντηθεί από το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, «μετά την 11η Νοεμβρίου πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάρει μόνο του την πρωτοβουλία ενός οργανωμένου και υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα