Αυστηροί έλεγχοι για απόδοση του ΦΠΑ

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 10:03

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ εξονυχιστικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κυρίως όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, ζήτησε χθες και η ηγεσία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ύστερα από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και από τα οποία προέκυψε ότι περίπου 65.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ, είτε στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 είτε στο πρώτο του 2007, τα στελέχη της ΥΠΕΕ ζήτησαν από τους προϊσταμένους των περιφερειακών διευθύνσεων να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους με βάση τις περιοδικές δηλώσεις των τελευταίων μηνών δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα Εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ, ή ακόμη και αύξηση έως 10% καθώς το ποσοστό αυτό καλύπτει απλώς το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι ύστερα και από την πορεία των εσόδων του δημοσίου τους προηγούμενους μήνες, ειδικά δε των εισπράξεων από το ΦΠΑ, που κινήθηκαν αισθητά χαμηλότερα από το νέο αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, με βάση το προσχέδιο του 2008, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανησυχούν ιδιαίτερα και προβληματίζονται όχι μόνο για τα έσοδα από τη συγκεκριμένη «πηγή» αλλά κυρίως για την ορθή εκτέλεση πλέον του κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς τα μεγέθη πιστοποιούν ότι «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως επεσήμανε η «Ν» (φ. 10/10/2007, σελ. 1 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/10/1423303.htm ), έδωσε εντολή σε όλους τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να επιταχυνθούν οι προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου, ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου, οι επιχειρήσεις που θα επιλέγονται για έλεγχο θα προέρχονται στο εξής από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα πιστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Επισημαίνεται ότι οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν κατά τους ανωτέρω ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις), ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίζουν προσωρινό έλεγχο, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Γ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα