Γαλλογερμανική ώθηση οδηγεί το ευρώ σε υψηλά δύο εβδομάδων

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 15:34
UPD:15:38
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Η γαλλογερμανική πρόταση για ένα κοινό Ταμείο Ανάκαμψης απογειώνει το ευρώ με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά δύο εβδομάδων, εν μέσω προσδοκιών για ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσονομικής ένωσης στην Ευρώπη.

Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του στο 1,0960 και πολύ κοντά στα υψηλά δύο εβδομάδων που είχε αγγίξει στη χθεσινή συνεδρίαση. Αναλυτές διακρίνουν περιθώρια για άνοδο πάνω από το όριο του 1,10.

Παρά τη βουτιά κάτω από το 1,07 στα μέσα Μαρτίου, το ενιαίο νόμισμα ανακάμπτει σχεδόν 1,5% το τελευταίο τρίμηνο. 

Η γαλλογερμανική πρόταση «αποτελεί ένδειξη ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποιούν ότι αναπόφευκτα αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι πανευρωπαϊκά εργαλεία δημοσιονομικών δαπανών», επισημαίνει ο Τζον Βέλις, στρατηγικός αναλυτής στην BNY Mellon.

Όμως η γαλλο-γερμανική πρόταση από μόνη της ίσως να μην δώσει ώθηση στο ευρώ πάνω από το όριο του 1,10 έναντι του δολαρίου, σημειώνουν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας στην ΕΚΤ διορία τριών μηνών να επιχειρηματολογήσει υπέρ του QE.

Η αβεβαιότητα κρατάει στο προσκήνιο το ελβετικό φράγκο, που διατηρεί προβάδισμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου. 

Το κλείσιμο της «ψαλίδας» αποδόσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και η αποκλιμάκωση των πιέσεων αποτελούν τους λόγους που αναλυτές της Goldman Sachs έκλεισαν τις θέσεις short του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, με ζημία περίπου 0,8%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα