Talk of the market: Ο ΦΠΑ και το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 11:13
UPD:11:14

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι στα σχόλια για την επιτυχία της Moderna στην έρευνα αναφορικά με την ανακάλυψη εμβολίου κατά του Covid-19 άρχισαν οι αμφιβολίες… Η ψυχολογία των επενδυτών από τα ζενίθ βρέθηκε στο ναδήρ και η μετοχή της εταιρείας έγινε ασανσέρ παρασύροντας χθες σε πτώση την αγορά της Wall Street. 

 

Το κλίμα δεν είναι πολύ καλύτερο στην Ευρώπη, αφού τις προσδοκίες που καλλιέργησε η γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αγορές αντί δανείων από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, διαδέχθηκαν οι αμφισβητήσεις… Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτησε την πρωτοβουλία, ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση αλλά ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση: οι περισσότερες πληγείσες χώρες να πάρουν δάνεια.

Στα καθ’ ημάς, μείωση ΦΠΑ σε σερβιριζόμενα ροφήματα, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και μέτρα στήριξης της απασχόλησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων ανακοινώνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα του όπου θα αποσαφηνίσει το στόχο της χώρας για μεγαλύτερο μερίδιο στην μικρότερη πίτα του τουρισμού, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που αναμένεται να δώσει και το στίγμα της πορείας της οικονομίας στα αχαρτογράφητα νερά της νέας εποχής.

 

Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για το ρόλο του στην υπόθεση Novartis. Η σύσταση εγκληματικής συμμορίας, η δωροληψία και η ηθική αυτουργία είναι μερικά από τα αδικήματα που ενδέχεται να τέλεσε, σύμφωνα με την σχετική πρόταση 30 Βουλευτών της ΝΔ.

 

Στην τελική ευθεία είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση και τη θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το νέο πλαίσιο έχει συνταχθεί με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας στο σύστημα διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών και είναι “κομμένο και ραμμένο” στην υπόθεση “Folli Follie” ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να εξασφαλιστεί ένα υγειές και ευνοϊκό χρηματιστηριακό περιβάλλον ορατό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

 

Τον κανόνα ότι στην κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες για deals επιβεβαίωσε η εξαγορά από την Microsoft της ελληνικών συμφερόντων Softmotive, η οποία συνεργάζεται με περισσότερους από 9.000 διεθνείς πελάτες επιτρέποντας την αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών σε κλασικές και σύγχρονες εφαρμογές. Μέσω της εξαγοράς η Microsoft στοχεύει σε διεύρυνση των δυνατοτήτων Ρομποτικής Aυτοματοποίησης Διαδικασίας (RPA) περιορισμένου κώδικα στο Microsoft Power Automate.

 

Τη συμμετοχή της σε τέσσερα νέα έργα για ενεργειακές υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 483 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

 

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. δημοσίευσε πρόσκληση για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής Σιδηροδρομικής Στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας, έργο προϋπολογισμού 1,465 εκατ. ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.). Η διαδικασία υποβολής προσφορών και επιλογής του αναδόχου υλοποιείται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσιών Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν προσφορές έως τις 26/6/2020 και ώρα Ελλάδος 11:00 π.μ..

 

Mπορεί τα NPLs να παραμένουν ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών - με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστούν 80 δισ. ευρώ πρώτης γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιχειρήσεων - ωστόσο υπάρχει μια κρυμμένη αξία στο 60% αυτών των δανείων που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Μια μελέτη της Arbitrage αναφέρει ότι το 2020 οι εν εξελίξη διαπραγματεύσεις για μεταβίβαση κόκκινων χαρτοφυλακίων όπως Amoeba, Jupiter, Symbol, Neptune, Icon κ.α. θα δημιουργήσουν επιπλέον προσφορά ακινήτων αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ ενώ από δημοπρασίες δυνητικά θα προστεθεί αξία άνω των 5 δισ. ευρώ

 

Πτώση πωλήσεων 12,6% εμφάνισε ο όμιλος Fourlis στο α’ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του lockdown ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις τόσο της ΙΚΕΑ όσο και του τομέα αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete’s Foot) αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό σε όλες τις χώρες που αναπτύσσει δραστηριότητα ο ελληνικός όμιλος. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους σε 5,1 εκατ. ευρώ.

 

Σε συνέχεια της δυναμικής του online καναλιού της, όπως διαπιστώθηκε και πριν από περίπου ένα μήνα, η Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας προαναγγέλλει νέες επενδύσεις προκειμένου να ενισχύει το e-shop της ώστε να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει εν μέσω πανδημίας. Την στρατηγική για το 2020 εξειδίκευσε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η Βιολέτα Λάππα, διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας που αναπτύσσει τα δίκτυα των Mothercare και ELC. Προβλέπει πτώση πωλήσεων 23% στο α’ τετράμηνο του 2020 με το μερίδιο των διαδικτυακών πωλήσεων φέτος να φτάνει το 10% του κύκλου εργασιων από 3% αρχικής πρόβλεψης.

 

Κατά 4,5 εκατ. ευρώ αύξησε τις πωλήσεις του ο όμιλος Inform Λύκος το 2019 (στα 72,5 εκατ. ευρώ). Η ώθηση ήρθε και από την παραγωγή των ψηφοδελτίων ασφαλείας για τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία καθώς και σε Ελλάδα και Ρουμανία ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή στον κύκλο εργασιών των δύο εξαγορών που έλαβαν χώρα το 2019 στην Ρουμανία.

 

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας! Σημειώνουμε ότι: 9% όλων των ειδών μέλισσας στην Ευρώπη απειλείται με εξαφάνιση και 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως συνδέονται με την επικονίαση από τις μέλισσες. Επίσης η μελισσοκομία είναι από τους πιο σημαντικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα (με σχεδόν 2 εκατ. μελίσσια, 25 χιλ. μελισσοκομικές μονάδες και ετήσια παραγωγή πάνω από 15.000 τόνους).

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα