Με περισσότερα συνεργεία εφοριών θα διενεργούνται οι έλεγχοι στην αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος για τα δημόσια έσοδα υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας. Με την απόφαση δίνονται εντολές για τη συγκρότηση 21 πρόσθετων συνεργείων προληπτικού ελέγχου στα καταστήματα με στόχο την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, συνεργεία συγκροτούνται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Αργολίδας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Αιτολοακαρνανίας, Ξάνθης και Χανίων. Τα συνεργεία στελεχώνονται με υπαλλήλους των κατά τόπους εφοριών και με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην απόφαση θα ζητούν από τους καταναλωτές τις αποδείξεις για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν λάβει αποδείξεις ο έλεγχος θα επεκτείνεται στο κατάστημα από το οποίο έγινε η αγορά. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις μη απόδοσης ΦΠΑ ή μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων θα συντάσσεται ειδικό φύλλο ελέγχου το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στην εφορία του φορολογούμενου για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.
Τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κυρίως όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ ζήτησε χθες και η ηγεσία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/12/1424437.htm .
Ύστερα από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και από τα οποία προέκυψε ότι περίπου 65.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ, είτε στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 είτε στο πρώτο του 2007, τα στελέχη της ΥΠΕΕ ζήτησαν από τους προϊσταμένους των περιφερειακών διευθύνσεων να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους με βάση τις περιοδικές δηλώσεις των τελευταίων μηνών δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα Εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ, ή ακόμη και αύξηση έως 10% καθώς το ποσοστό αυτό καλύπτει απλώς το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.