Ποιοι θα λάβουν την επιδότηση για δόσεις στεγαστικών δανείων

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ το διαθέσιμο ποσό - Αρχίζουν επαφές κυβέρνησης και θεσμών
Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 10:24
UPD:10:30

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ενίσχυση των δανειοληπτών («πράσινων» και «κόκκινων») ακόμη και με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα κρίνεται ποιος θα δικαιούται επιδότηση για την αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού του δανείου σχεδιάζεται να είναι η επίπτωση του lockdown στα εισοδήματά του. 

Πέραν, δηλαδή, του περιεχομένου της φορολογικής δήλωσης, αλλά και του εντύπου Ε9 που αποτυπώνει την περιουσιακή κατάσταση, το αν θα δίδεται κρατική επιχορήγηση για την επιδότηση της δόσης θα κρίνεται και με το αν ο δανειολήπτης έχει μπει σε καθεστώς αναστολής (σε περίπτωση που είναι μισθωτός) ή αν η επαγγελματική δραστηριότητά του έχει υποστεί σημαντική μείωση εσόδων (αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης επιχείρησης). Στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Επιδίωξη είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να είναι έτοιμη μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις προγραμματίζονται για τον Αύγουστο ή για τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα