KPMG: Επιφυλακτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στην τηλεργασία

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 12:48
UPD:12:50
REUTERS/Reinhard Krause

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές έναντι των πολυεθνικών για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα-βαρόμετρο της KPMG για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του Covid-19. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να προβληματίζονται από την άμβλυνση των διαχωριστικών ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην απομακρυσμένη εργασία, η αποτελεσματική επικοινωνία στις τηλε-συναντήσεις, και γενικότερα η προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα» αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στο πέμπτο live video webcast της KPMG σχετικά με θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ηγεσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της έρευνας-βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του COVID-19, τα οποία παρουσίασε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, η εταιρική κουλτούρα φαίνεται να είναι η παράμετρος-τροχοπέδη για  την πλήρη εφαρμογή μοντέλων απομακρυσμένης εργασίας – με τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικές» για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, σε σχέση με τις πολυεθνικές. Από την πλευρά των εργαζομένων, η άμβλυνση των διαχωριστικών ορίων ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή στο σπίτι φαίνεται να αποτελεί σημαντική πηγή προβληματισμού.

Τις συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε ως σημαντική πρόσκληση για τους ανθρώπους του HR(Human Resources) η Ασπασία Δημοπούλου, HR Director της KPMG στην Ελλάδα, η οποία υπενθύμισε ότι «μετά την οικονομική κρίση και τη διαταραχή των capital controls, η πανδημία είναι μια ακόμα κρίση που καλούνται να διαχειριστούν οι οργανισμοί και τα τμήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργός της μεθοδολογίας “Leadership Journey (5-lands)” Ayalla Reuven Lelong υπογράμμισε την ανάγκη για τα τμήματα HR «να επανεφεύρουν τον ρόλο τους και τη λειτουργία τους στον οργανισμό».

Η απομακρυσμένη εργασία δημιούργησε νέες «συνήθειες» στον εργασιακό χώρο, όπως είναι οι συναντήσεις μέσω βίντεο. Σύμφωνα με τον design thinker Pedro Janeiro, έχει νόημα για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις «καλές συνήθειες» που απέκτησαν ως απόρροια των νέων συνθηκών εργασίας -όπως είναι η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που χαρακτηρίζει τις online συναντήσεις- και να τις ενσωματώσουν στο νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή είναι η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων management: όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, για να είναι εποικοδομητικές οι συναντήσεις μέσω video, απαιτούνται νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Η ίδια τόνισε ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί πλέον απαραίτητη «δεξιότητα» για τα διοικητικά στελέχη.

Για τον κορυφαίο στοχαστή και μέλος του Thinkers 50 Hall of Fame Fons Trompenaars, η δυνατότητα αναγνώρισης των δύσκολων «διλημμάτων» που δημιούργησε η πανδημία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίπολο υγεία-οικονομία) θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης για τους ηγέτες του μέλλοντος, στον επιχειρηματικό κόσμο και πέρα από αυτόν.

Εκτός από τις δεξιότητες των διοικητικών στελεχών, οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία αυτών, καθώς, όπως επεσήμανε ο Employee Experience Expert Volker Jacobs, «παρατηρείται συσχέτιση ανάμεσα στην εμπειρία των επικεφαλής ομάδας με το employee experience των εργαζομένων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα