Talk of the market: Oι μπουλντόζες του Ελληνικού και η εθελουσία της ΔΕΗ

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 11:14
UPD:12:23

«Εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM θα εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ από τόκους σε 10 χρόνια ή 80 εκατ. τον χρόνο». Με αυτά τα λόγια ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιχείρησε να δελεάσει την Ελλάδα να κάνει «ποδαρικό» στο πακέτο Pandemic Crisis Support ύψους 240 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup ως προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM για τη χρηματοδότηση της υγείας. Η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει 3,7 - 3,8 δισ. ευρώ, ήτοι 2% του ΑΕΠ αλλά θα προτιμήσει να αντλήσει τα διπλάσια με μεγαλύτερο κόστος σε δοσεις, βγαίνοντας στις αγορές, κάνοντας την αρχή στα τέλη του μήνα.

-Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η καμπύλη των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένει σταθερή αλλά αυτό φαντάζει ως το μόνο θετικό στοιχείο σε μία λίστα ανοιχτών μετώπων για την οικονομία. Οι ανακοινώσεις των μεγάλων εισηγμένων ομίλων αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης του Covid-19 στο α’ τρίμηνο επισημαίνουν τους κινδύνους ενόψει της αβεβαιότητας για την πορεία των εργασιών τους τους επόμενους μήνες. 

-Σε αυτό το περιβάλλον ανοίγει η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με την εκκίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων.  

- Aίρεται από αύριο, 19 Μαϊου η απαγόρευση του short selling. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συντονισμό με τις εποπτικές αρχές Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Αυστρίας είχε αποφασίσει την διεύρυνση του διαστήματος απαγόρευσης του short selling μέχρι σήμερα, 18 Μαϊου

-Mε ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τηλεδιάσκεψη που θα οργανώσει η διοίκηση της Αegean Airlines για την ενημέρωση των αναλυτών. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στον όμιλο, τα σενάρια, την κρατική στήριξη που θα δεχθεί και τη στρατηγική του για την έξοδο από την κρίση.

-Με αυστηρά μέτρα ασφάλειας άνοιξαν σήμερα τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development Golden Hall, The Mall Athens και Mediterranean Cosmos. Υιοθετώντας το ωράριο που είχαν προ του lockdown οι χώροι έχουν προετοιμαστεί να λειτουργήσουν με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, με διαρκή έλεγχο για την τήρηση των αποστάσεων, συσκευές απολύμανσης χεριών σε επιλεγμένα σημεία, συνεχή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, αλλά και απολύμανση WC κάθε 15’. 

-Δύο εβδομάδες νωρίτερα αποφασίστηκε η άρση του lockdown στα εμπορικά κέντρα, γεγονός που αιφνιδίασε πολλούς επιχειρηματίες ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαϊου, αναμένεται η επανεκκίνηση της εστίασης.

-Εν τω μεταξύ, αναμένεται άμεσα η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Lamda Development και Ελληνικό ΑΕ για την έναρξη των κατεδαφίσεων στο πλαίσιο των πρόσδρομων εργασιών για το μεγάλο έργο. Εντός της εβδομάδας έχει επίσης χρονικό περιθώριο η Hard Rock International προκειμένου να κάνει παρατηρήσεις επί της τεχνικής προσφοράς των Mohegam Gaming & Entertainment - ΓΕΚ Τέρνα που άνοιξε την περασμένη Πέμπτη. 

-Η Μύλοι Λούλη, δεν παρατήρησε μείωση κύκλου εργασιών στο πρώτο τετράμηνο, διότι σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, δεν υπάρχει εξάρτηση από πελάτες ή προμηθευτές, εσωτερικού ή εξωτερικού που να έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους. Πέρυσι ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στα 107,73 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 9,12% σε σχέση με το 2018. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,02 εκατ. ευρώ.

- Εθελουσία 4.000 εργαζόμενων μέχρι το 2023 προωθεί η ΔΕΗ, με το πρώτο κύμα, 700-1000 να αποχωρούν μέχρι τον Οκτώβριο. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο σχέδιο απολιγνητοποίησης της επιχείρησης και θα συνεχιστεί σε 4 φάσεις τα επόμενα 4 χρόνια.

- Ξεπέρασαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα 312 εκατ. ευρώ οι εκταμιεύσεις δανείων από τις τράπεζες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα