Προς σύσφιγξη οικονομικών σχέσεων με Βουλγαρία

Στη Σόφια ο Γ. Αλογοσκούφης
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 18:13
UPD:18:22

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Πλάμεν Ορεσάρσκι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Αλογοσκούφη στη Σόφια

Η διμερής συνεργασία είναι πολύ στενή και θα γίνει ακόμη στενότερη στο επόμενο διάστημα και στα θέματα των επενδύσεων και του εμπορίου και της διασυνοριακής συνεργασίας, όπου έχουμε πολλά κοινά θέματα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του Πλάμεν Ορεσάρσκι στη Σόφια.

Οι δύο άνδρες τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά και της συνεργασίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η βουλγαρική κυβέρνηση για αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης επιτροπής ανταλλαγής εμπειριών για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των πόρων, για την καλύτερη και πιο γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων.

«Οι σχέσεις μας είναι ιστορικά στενές και πιστεύω ότι στη νέα εποχή που ανοίγεται τώρα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνουν ακόμα στενότερες προς όφελος της ευημερίας και των δύο λαών», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ορεσάρσκι δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Αλογοσκούφη για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης, για τη δημοσιονομική πολιτική, για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και για άλλα θέματα κλειδιά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της διασυνοριακής συνεργασίας για την υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ καθώς και μορφές συνεργασίας στο πλαίσιο του ECOFIN.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για τη διοργάνωση μιας συνάντησης εμπειρογνωμόνων μεταξύ εκπροσώπων των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα αυτό, ιδιαιτέρως μετά την 1η/1/2007 όταν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτέλεσαν πλέον εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Oμιλία στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Αλογοσκούφη στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που πραγματοποιώ την επίσημη επίσκεψή μου στη Βουλγαρία, μετά από πρόσκληση του συναδέλφου στην Ε.Ε. υπουργού κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι, που είναι ένας από τους αρχιτέκτονες του οικονομικού θαύματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι μια χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις για πολλές δεκαετίες. Ο σκοπός μας τώρα είναι να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τη συνεργασία μας και στο πολιτικό και στο οικονομικό και στο επιχειρηματικό πεδίο. ΄¶λλωστε, η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η Ελλάδα έχει χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα για πολλά χρόνια ήταν απομονωμένη στα πλαίσια της Ε.Ε., δεν συνόρευε με καμία άλλη χώρα. Αυτό που συντελείται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε.- την οποία η Ελλάδα επεδίωκε και στην οποία συνέβαλε στα πλαίσια της συμμετοχής της στην ΕΕ- είναι σημαντικό, γιατί αποτελεί μια ευκαιρία για τους λαούς της περιοχής να συνεργαστούμε ακόμα στενότερα προς όφελος της ευημερίας όλων μας.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρές και συνεχώς δυναμώνουν. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες κυρίως του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών. Προσπάθειες για οικονομική συνεργασία και για ανάπτυξη των δύο χωρών. Εδώ και 15 χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία συμβάλλουν με τις επενδύσεις τους και την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Αυτό που πρέπει όλοι να επιδιώκουμε είναι η ισότιμη συνεργασία για το καλό και των δύο οικονομιών. Οι ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, συμβάλλοντας ενεργά στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος. Και σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις μας και στα πλαίσια της ΕΕ και του Συμβουλίου ECOFIN, στο οποίο μετέχουμε και οι δύο χώρες, είναι πολύ καλές. Σε πολλά θέματα συνεργαζόμαστε και η Ελλάδα μέχρι τώρα βοήθησε και θα συνεχίσει να βοηθά στις κοινές μας επιδιώξεις - όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και στα πλαίσια της ΕΕ. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ ήταν ένας σταθμός για την περιοχή, μια περιοχή με 140 εκατ. κατοίκους. Εμείς φιλοδοξούμε να ενταχθούν στην ΕΕ ακόμη περισσότεροι γείτονές μας. Αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες.

Για την ανάπτυξη της Ελλάδας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, η οικονομική συνεργασία με τη Βουλγαρία έχει κρίσιμη σημασία. Η στενή συνεργασία με τη Βουλγαρία είναι μια βασική μας επιδίωξη και είμαι πολύ χαρούμενος που διαπιστώνω ότι αυτή η επιδίωξη είναι κοινή. Από την πλευρά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δύο κυβερνήσεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση στην ευρύτερη περιοχή μας για το καλό και των δύο λαών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα