ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Κύπρου, Φουρλής Συμμετοχών και ΟΠΑΠ περιλαμβάνει στις αγοραστικές επιλογές της από την ελληνική αγορά η Citigroup, ενώ προς πώληση θέτει τις μετοχές της ΕΧΑΕ και της ΔΕΗ, δίνοντας τιμές - στόχους στα 16,5 και 18,5 ευρώ αντίστοιχα.
Η τιμή - στόχος για την Εθνική Τράπεζα τίθεται στα 52 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 17 ευρώ, για την Φουρλής στα 24,5 ευρώ και για τον ΟΠΑΠ στα 35,8 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως επίσης και για τη μετοχή της Ιντραλότ, η Citigroup κάνει ξεχωριστή αναφορά στο σχόλιό της για την ελληνική αγορά, Greek Filter (11/10/07).
Για τον ΟΠΑΠ αναφέρει ως υψηλής σπουδαιότητας για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής το εάν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής ομάδας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Τύπου, αφού η παρούσα αβεβαιότητα δεν είναι υγιής.
Οσο για τη μετοχή της Ιντραλότ, επισημαίνεται η «απόβασή» της στην αγορά της Αυστραλίας (Βικτώρια), με ένα συμβόλαιο το οποίο θα «δουλέψει» με στενά περιθώρια κέρδους λόγω της υψηλής φορολογίας, αλλά που είναι σημαντικό καθώς δίνει πρόσβαση στην εταιρία σε μία σημαντική αγορά. Μάλιστα, όπως λέει η Citigroup, το μεγάλο συμβόλαιο θα είναι αυτό για τους «κουλοχέρηδες» που πιθανόν θα υπάρξει του χρόνου.
Ανά κλάδο
H Citigroup δημοσίευσε και έκθεση για την επενδυτική της στρατηγική στην Ευρώπη (European Sector Strategist) όπου συστήνει αύξηση θέσεων στους κλάδους κατασκευών, βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, ασφαλειών, προσωπικών και οικιακών αγαθών, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας.
Παράλληλα, υποβαθμίζει τους κλάδους τραπεζών (ωστόσο στις αγοραστικές επιλογές της περιλαμβάνει από την Ελλάδα τις μετοχές Εθνικής και Τράπεζας Κύπρου), υγείας, μέσων μαζικής ενημέρωσης, λιανεμπορίου και κοινής ωφέλειας και διατηρεί ουδέτερη στάση για τους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας, βασικών υλών, χημικών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τροφίμων - ποτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ταξιδιών - αναψυχής.
Περαιτέρω άνοδος
Με τον υπότιτλο «Maturing Bull - More to Go For» (Αγορά που ωριμάζει, Περιθώριο για περαιτέρω άνοδο), η Citigroup επισημαίνει επιγραμματικά ότι τα μακροοικονομικά ρίσκα αυξάνονται, η αναστάτωση στις αγορές δεν έχει ακόμη τελειώσει, οι ΗΠΑ μειώνουν επιτόκια, υποβαθμίσεις κερδών είναι πιθανές και οι αποτιμήσεις είναι ικανοποιητικές.
«Είμαστε ακόμη θετικοί για τις αγορές, αλλά τώρα μιλάμε για μια ανοδική αγορά που ωριμάζει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Πέντε είναι τα επενδυτικά θέματα που καθορίζουν στο περιβάλλον αυτό τις επιλογές της Citigroup: η ανοδική αγορά που ωριμάζει, η ανάπτυξη, το μέγεθος κεφαλαιοποίησης, η απομετοχοποίηση και αγορές μετοχών που θεωρούνται «ελεύθεροι καβαλάρηδες».
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της ανοδικής αγοράς: η ρευστότητα θα πρέπει να γίνει υψηλότερη και τα πιστωτικά περιθώρια ευρύτερα. Στο περιβάλλον αυτό, οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς και οι στρατηγικές ανάπτυξης θα βρουν υποστήριξη.
Ανάπτυξη
Πώς ορίζεται, όμως, η ανάπτυξη; Η Citigroup αναζητεί για τον ορισμό της στοιχεία όπως το μέρισμα, η οργανική ανάπτυξη, η αποδεδειγμένη ανάπτυξη και η αναδυόμενη ανάπτυξη που προσφέρεται από την έκθεση σε αναδυόμενες Οικονομίες. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, ήδη εδώ και δώδεκα μήνες έχουν αλλάξει τον επενδυτικό προσανατολισμό τους προς τις μετοχές υψηλότερης κεφαλαιοποίησης και συνεχίζουν προς αυτή την κατεύθυνση όντας πιο επιλεκτικοί μεταξύ εταιρειών.
Σχετικά με την απομετοχοποίηση στις αγορές, αναφέρουν ότι πρόκειται για παλιό θέμα. Τα πράγματα δυσκολεύουν για τα private equity και τους μετοχικούς ακτιβιστές, ενώ παραμένουν εν ισχύ οι περιπτώσεις επιστροφής κεφαλαίου (μερίσματα, επαναγορές) και οι στρατηγικές εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Η Citigroup εκτιμά ότι ύστερα από μια πενταετία αναβαθμίσεων των εταιρικών κερδών και μεγεθών στο σύνολό τους, τώρα έρχονται δυσκολότεροι καιροί που θα φέρουν μεν επιβράδυνση, αλλά σε καμία περίπτωση καταστροφή.
Παρά το πρόσφατο «ράλι» των τιμών, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ορίζοντα δωδεκαμήνου με Ρ/Ε κάτω του 13, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να μην είναι «τραβηγμένες» εκτός και αν καταρρεύσουν τα κέρδη, πράγμα που θεωρείται απίθανο.
Οι αναλυτές του οίκου, τέλος, προβλέπουν υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ (οι εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για 2% τώρα από 3,1% στις αρχές του έτους), ωστόσο παραμένει ανθεκτική η παγκόσμια ανάπτυξη. Οσο για τα επιτόκια, περιμένουν μία ακόμη μείωση του επιτοκίου του δολαρίου και στάση αναμονής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.