Πώς το Brexit μετατρέπει τη στερλίνα σε «παρία» της αγοράς συναλλάγματος

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 14:34
UPD:14:36
REUTERS/Dado Ruvic

Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις 10 περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες(G10) εμφανίζει η στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το όριο του 1,22 έναντι του δολαρίου και με απώλειες πάνω από 3% από τις αρχές του μηνός.

Η στερλίνα υποχωρεί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να αρνούνται να συμβιβασθούν σε ζητήματα όπως το εμπόριο και η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών.

Από τις αρχές του έτους, η στερλίνα έχει χάσει σχεδόν το 8% της αξίας της, με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απείλησε αυτή την εβδομάδα να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Η στάση της Βρετανίας εγείρει κινδύνους να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος χωρίς να έχει επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, σφίγγοντας τον κλοιό πιέσεων γύρω από τη βρετανική οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα