E.E.: Πολιτική συμφωνία για το SURE - Εγγυήσεις των κρατών- μελών για την ενεργοποίησή του

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 12:11
UPD:12:19
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν κατέληξαν οι εκπρόσωποι των κρατών- μελών της Ε.Ε. για το πακέτο έκτακτης στήριξης SURE, που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το εργαλείο αυτό θα τεθεί επί τάπητος και στο αποψινό Eurogroup. 

Οι εκπρόσωποι κατέληξαν σε ένα προσωρινό σχήμα, το οποίο θα προσφέρει δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη. Το εργαλείο αυτό θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν την απότομη αύξηση των δημοσίων δαπανών από 1ης Φεβρουαρίου του 2020, που συνδέονται με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) ή και μέτρα που συνδέονται με τη στήριξη της Υγείας. 

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι το εργαλείο SURE θα είναι διαθέσιμο αφού πρώτα όλα τα κράτη μέλη παρέχουν τις εγγυήσεις τους. Όταν αυτό γίνει, θα τεθεί σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο διαθεσιμότητας του εργαλείου, κάθε φορά για μια περαιτέρω περίοδο έξι μηνών, εάν οι σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από την επιδημία COVID-19 παραταθούν.

Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας αξίας 540 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών- μελών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, η οποία και προσδοκά να εξασφαλίσει από αυτό 1,4 δισ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση αλλά κι άλλους κλάδους της βιομηχανίας που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το ζητούμενο είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου το πρόγραμμα να καταστεί λειτουργικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα είναι εφικτό από τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα