Σε παράταση λίγων ημερών θα προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία που έληγε σήμερα για όσους έχουν επιλεγεί να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» προκειμένου να επικυρώσουν την αίτησή τους και να αποδεχθούν τους όρους. Δεν θα ισχύσει εν τω μεταξύ για το Μάιο η έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους περίπου 72.000 δικαιούχους που κρίθηκαν τελικά επιλέξιμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία 46.359. Από το 1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθεί μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», 840 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις 72.000 επιχειρήσεις οι οποίες τελικά επελέγησαν. Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα οριστικοποιήσουν την σχετική αίτηση θα ανέλθουν σε περίπου 60.000-65.000.
Ως βασική αιτία για τη μη οριστικοποίηση των αιτήσεων εκτιμάται ότι ήταν η δέσμευση για μη απολύσεις δεδομένου ότι πολλές ακόμα επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ενώ δεν είναι ακόμα γνωστές και οι λεπτομέρειες του προγράμματος SURE το οποίο έχει ως στόχο την κάλυψη από το Κράτος του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων με ευέλικτη μορφή εργασίας.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι στη β΄φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, το ενδιαφέρον θα είναι υψηλότερο καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω και από το πρόγραμμα SURE. Το μέρος του ποσού που θα παραμείνει αδιάθετο από την α΄φάση θα μεταφερθεί στη β΄φάση, ενώ στα βασικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση θα είναι ο τζίρος για το τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου-Μαίου. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι έλαβαν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» τώρα, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση στη β΄φάση.
Τις επόμενες ημέρες οριστικοποιούνται και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την «αποκατάσταση» των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος μελετάται το ποσό που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες να δοθεί μέσω έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος. Αν μάλιστα δεν καλύπτεται από το φόρο εισοδήματος, το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το ποσό που αντιστοιχεί με «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ.
Μείωση μόλις 17,2% στα φορολογικά έσοδα
Απρόσμενα θετική ήταν η εξέλιξη στο σκέλος των καθαρών φορολογικών εσόδων του Απριλίου καθώς η υστέρηση που καταγράφηκε ήταν 588 εκατ. ευρώ, δηλαδή διαμορφώθηκαν στα 2,84 δις. ευρώ έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 3,42 δισ. ευρώ
«Η μείωση αυτή είναι απρόσμενα χαμηλή, με δεδομένο ότι το Μάρτιο είχε ξεκινήσει το κλείσιμο της οικονομίας, ενώ ίσχυαν και οι φορολογικές αναστολές. Είναι σαφές ότι το κίνητρο που δώσαμε στον Φ.Π.Α., αλλά προπαντός η εμπεδωμένη κουλτούρα πληρωμών είχαν θετική επίπτωση στα έσοδα του Απριλίου, όπως και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την πραγματική οικονομία» σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ωστόσο η ικανοποιητική πορεία των εσόδων του Απριλίου δεν εφησυχάζει το οικονομικό επιτελείο το οποίο εκτιμά ότι οι συνέπειες του lock-down θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα.