Ενδιαφέρον από επτά ομίλους για τα ETFs

Την 1η Νοεμβρίου η επιλογή της εκδότριας εταιρείας
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 12:24
UPD:12:30

Ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΔΑΚ) για το δείκτη FTSE/ΧΑ 20, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Οίκο FTSE στις 13 Σεπτεμβρίου 2007.

Οι επτά Όμιλοι που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΔΑΚ) στην ελληνική αγορά, γνωστού διεθνώς ως Exchange Traded Fund (ETF), είναι οι εξής:

1. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – Διεθνική ΑΕΔΑΚ

2. Alpha Τράπεζα – Alpha ΑΕΔΑΚ

3. BNP Paribas – BNP Asset Management

4. EFG Eurobank Ergasias– Eurobank EFG ΑΕΔΑΚ

5. JP Morgan – JP Morgan Securities

6. Marfin Εγνατία Τράπεζα – Marfin ΑΕΔΑΚ

7. Société Générale Group – Lyxor

Η εκδότρια εταιρεία θα επιλεγεί την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών.

Το πρώτο ΔΑΚ θα εκδοθεί με αναφορά στο δείκτη FTSE/ΧΑ 20, ο οποίος θεωρείται βασικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης της ελληνικής αγοράς και αποτελείται από εταιρίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η έκδοση και διάθεση του πρώτου ΔΑΚ στην ελληνική αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2007.

Τα μερίδια ΔΑΚ είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, μέσω των Μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές.

Τα ΔΑΚ απευθύνονται στους επενδυτές εκείνους που δεν έχουν τη γνώση ή το χρόνο να αποφασίσουν από μόνοι τους ποιες μετοχές θα πρέπει να επιλέξουν για το χαρτοφυλάκιό τους και επιθυμούν να επενδύουν σε ένα «καλάθι» μετοχών διασπείροντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο των επενδύσεών τους.

Τα κυριότερα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγεί ένας εκδότης για τη δημιουργία και την έκδοση και διάθεση των ΔΑΚ στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τα εξής:

- Αρχικό μέγεθος ενεργητικού κεφαλαίου ΔΑΚ και αναμενόμενη αύξησή του

- Σχεδιασμός και προϋπολογισμός κόστους προώθησης προϊόντος

- Προμήθεια διαχείρισης και κόστος θεματοφυλάκων

- Δίκτυο διανομής σε θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες

- Ενδιαφέρον ανάπτυξης και εισαγωγής των ΔΑΚ και σε άλλους δείκτες

Τα ΔΑΚ δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική κεφαλαιαγορά, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα προϊόντα που προσφέρει ως τώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διάθεσή τους από το ελληνικό χρηματιστήριο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών προς το επενδυτικό κοινό.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των επενδυτών για μια αγορά με εναλλακτικές επιλογές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξία των εισηγμένων σε αυτό επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να το κάνουν από σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, έως και τις 12 Οκτωβρίου 2007 το αργότερο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα