Σε τρεις Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 14:06
UPD:14:52

Οι Αμερικανοί Λέονιντ Χούρβιτς (Leonid Hurwicz), Έρικ Μάσκιν (Eric Maskin) και Ρότζερ Μάιερσον (Roger Myerson) τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Νόμπελ. Ο 90χρονος Χούρβιτς, γεννημένος στη Ρωσία, αλλά με αμερικανική υπηκοότητα, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ.

Οι τρεις βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Οικονομίας καθώς με το έργο τους θεμελίωσαν την οικονομική θεωρία που καθορίζει πότε λειτουργούν αποτελεσματικά οι αγορές. Πρόκειται για τη θεωρία του σχεδιασμού μηχανισμών (mechanism design theory), η οποία όπως σημειώνει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι αγορές λειτουργούν καλά και εκείνες στις οποίες η λειτουργία των αγορών είναι κακή.

«Σήμερα η θεωρία του σχεδιασμού μηχανισμών διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε πολλούς τομείς της οικονομίας και σε τομείς των πολιτικών επιστημών», συμπληρώνει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

Το Νόμπελ Οικονομικών δεν είναι μεταξύ των Νόμπελ που θέσπισε ο ¶λφρεντ Νόμπελ το 1895 με τη διαθήκη του. Θεσπίστηκε το 1968 και αποκαλείται επισήμως Βραβείο Οικονομικών Επιστημών Sveriges Riksbank στη Μνήμη του ¶λφρεντ Νόμπελ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα