ΟΤΕ: Αύξηση κερδών και εσόδων στο Q1 - Οι επιπτώσεις από πιθανό νέο lockdown 

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 11:04
UPD:11:08
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αύξηση εσόδων στα 941 εκατ. ευρώ κατά 3,6%, προραρμοσμένου EBITDA κατά 4,5% (στα 322 εκατ. ευρώ) και προσαρμοσμένων καθαρών κερδών κατά 78,9% (στα 112,5 εκατ. ευρώ), χάρη στις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, αποτελούν ενδεικτικές επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ στο α’ τρίμηνο του 2020.

Ο όμιλος ανακοίνσε ενίσχυση εσόδων στην Ελλάδα κατά 1,4%, με αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 3,3% λόγω αύξησης εσόδων από υπηρεσίες δεδομένων. Η αύξηση εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής στην τοπική αγορά ανήλθε σε 1,3% χάρη στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας ενώ σημειώθηκε και αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 2,0%. Στη Ρουμανία σημειώθηκε αύξηση εσόδων κατά 9,5%, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης, την οποία οδήγησαν έργα ICT και υπηρεσίες χονδρικής, με το προσαρμοσμένο EBITDA στα 33,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 31,5% λόγω υψηλότερων περιθωρίων και πρωτοβουλιών εξορθολογισμού κόστους.

Ο όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα 133 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, αυξημένες κατά 97 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019 και περιορισμένη επίδραση του Covid-19 στα αποτελέσματα του τριμήνου. Επίσης, παραμένει ο στόχος της Πολιτικής Αμοιβών Μετόχων το 2020 στα 400 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή 0,55 ευρώ.

Ο CEO

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χάρη στη συμβολή των εργαζομένων του οργανισμού και τις συνεχιζόμενες επενδύσεις, τα δίκτυα του ΟΤΕ ανταποκρίθηκαν άψογα σε μία άνευ προηγουμένου ζήτηση – στην Ελλάδα η ημερήσια κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 50% στη σταθερή και σχεδόν διπλασιάστηκε στην κινητή, χωρίς την παραμικρή επίδραση στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας ή την ταχύτητα. “Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, οικιακούς και εταιρικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της αγοράς μόλις υποχωρήσει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Παρότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στα έσοδά μας, θα προβούμε σε μείωση εξόδων σε όλους τους τομείς, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους που έχουμε θέσει για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Η παρούσα κατάσταση επιβεβαιώνει την ανάγκη ψηφιακοποίησης της εταιρείας και επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Σκοπεύουμε, μάλιστα, να αξιοποιήσουμε και μετά την κρίση τα μαθήματα που πήραμε όλο αυτό το διάστημα”.

Ο αντίκτυπος του Covid-19

Ειδικότερα, αναφορικά με την πανδημία, ο αντίκτυπος στις λειτουργίες του ΟΤΕ το α’ τρίμηνο ήταν περιορισμένος. Το εύρος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις λειτουργίες της εταιρείας τα επόμενα τρίμηνα θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα της Πολιτείας. Η πιθανότητα επανεισαγωγής των περιοριστικών μέτρων, που πρόσφατα άρθηκαν, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, μειώνοντας τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, περιορίζοντας προσωρινά τη δυνατότητα της εταιρείας να εισπράξει λογαριασμούς και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα. Τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν ή ήδη επηρεάζονται από την κρίση του κορωνοϊού είναι το B2B, το ICT, οι υπηρεσίες κινητής, οι πωλήσεις συσκευών και το roaming.  

Επιπρόσθετα, η πανδημία θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.  Χάρη στην εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα και ο ΟΤΕ βρίσκονται σε σχετικά καλή θέση, ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, παραμένουν αβέβαιες.

Η διοίκηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τον πιθανό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείας. Η εταιρεία ακολουθεί τις οδηγίες και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τις δράσεις που ορίζει η Πολιτεία. Επιπλέον, ο ΟΤΕ υλοποιεί προληπτικά σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας και περιορισμού του ρίσκου, ώστε να ελαττώσει τυχόν δυσμενή επίδραση στους λειτουργικούς και χρηματοικονομικούς δείκτες του.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες και έχει παράσχει οικονομική ενίσχυση για να υποστηρίξει ενεργά το σύστημα υγείας και το κοινωνικό σύνολο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα