Bloomberg: O ιός δεν είναι το μόνο πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 09:16
UPD:09:19
REUTERS/ALY SONG

Καθώς η Γερμανία αρχίζει να μετραέι το κόστος του πλήγματος από τον νέο κορωνοϊό, η κυβέρνησή της θα πάρει μία γερή γεύση από τα σαθρά  θεμέλια, στα οποία στηρίζεται η οικονομία της, προειδοποιεί το Bloomberg.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του μπορεί η ελεύθερη πτώση για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να άρχισε τον Μάρτιο, αλλά και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας η «μηχανή» της χρειαζόταν επιδιόρθωση.

Από πέρυσι εξάλλου πολλοί ήταν εκείνοι που καλούσαν το Βερολίνο να εγκαταλείψει το δόγμα των πλεονασματικών προϋπολογισμών και να αυξήσει τις δαπάνες του, καθώς το 2019 η γερμανική οικονομία είχε στους ρυθμούς ανάπτυξης τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά την Ιταλία. 

«Στηριζόμενη και σε μία κοινή γνώμη που δεν της αρέσουν τα χρέη, η κυβέρνηση Μέρκελ με ζήλο απέφευγε την ουσιαστική αύξηση των δαπανών, ακόμη και σε περιόδους που μπορούσε να δανειστεί χωρίς κόστος» σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει ότι η έκταση του σημερινού σχεδίου τόνωσης (είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά από εκείνο των ΗΠΑ) αποκαλύπτει τώρα ότι υπήρχαν μεγάλα περιθώρια.

Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 10 ετών δεν αύξησε την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τονίζει ο Κρίστιαν Όντενχαλ, επικεφαλής οικονομολόγος του Centre for European Reform. « Αποφύγαμε να προχωρήσουμε σε μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών ή σε σημαντική μείωση των φόρων. Μάλλον θα έπρεπε να έχουμε κάνει και τα δύο» προσθέτει. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα