Η PetroChina δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 15:32

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη του τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψε τη Δευτέρα η μετοχή της PetroChina, τη στιγμή που η τιμή του αργού εκτοξευόταν στο ρεκόρ των 85 δολ. ανά βαρέλι, καθιστώντας την κινεζική εταιρεία τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της PetroChina αναρριχήθηκε σήμερα 13%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 3,36 τρισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (434 δισ. δολ.), έναντι των 420 δισ. δολ. της General Electric, η οποία έπεσε στην τρίτη θέση. Στην πρώτη βρίσκεται η Exxon Mobil, με αξία 518 δισ. δολ.

Το ανοδικό ράλι που σημειώνει φέτος η μετοχή της PetroChina υπογραμμίζει τον καθοριστικό της ρόλο στην τροφοδοσία της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου με πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανικός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ πώλησε φέτος σχεδόν το μισό μερίδιο που κατείχε στην εταιρεία – μέσω της Berkshire Hathaway – εκμεταλλευόμενος την άνοδο αυτή.

Η μετοχή της PetroChina έχει δεκατετραπλασιαστεί από το 2000, όταν η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα