Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την άνοδο των τιμών πετρελαίου

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 16:30
UPD:16:35

Η ΤΙΜΗ του αργού σημείωσε τη Δευτέρα νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 85 δολ., και φτάνοντας στα 85,19 δολ. ανά βαρέλι. Το ανοδικό ράλι, το οποίο καταγράφεται από τις αρχές του έτους, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 50 δολ. το βαρέλι, πυροδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση αλλά και το αδύναμο δολάριο.

Ειδικότερα, η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων βασικών νομισμάτων ενέτεινε τις εξαγορές στον κλάδο των εμπορευμάτων, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν ενεργητικό που πωλείται σε δολάρια πολύ πιο φθηνά.

Παράλληλα, βασικός συντελεστής στο πρόσφατο πετρελαϊκό ράλι θεωρείται η ακόρεστη ενεργειακή δίψα της Κίνας, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου, αλλά και των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και τα επενδυτικά funds, εστιάζοντας τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον τους στην αγορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Στους παράγοντες της ανόδου θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τα τέλη του 2006 – στόχος της οποίας ήταν να φρενάρει την πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου – παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για αύξησή της.

Επίσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Νιγηρία, Ιράν και Ιράκ αποτελούν διαρκή απειλή για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα να συντηρούν τις τιμές του αργού σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτές προστέθηκε πρόσφατα και η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράκ.

Τέλος, καθοριστικός παράγοντας στην άνοδο των τιμών αποτελεί η περιορισμένη διυλιστική ικανότητα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού και προϊόντων του.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα