Κομισιόν: Πώς θα σωθεί ο τουρισμός και το φετινό καλοκαίρι

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 15:50
UPD:16:21
Shutterstock

Tον οδικό χάρτη για τη σταδιακή ανάκαμψη του ευρωπαϊού τουρισμού, αλλά και μια κοινή προσέγγιση στη σταδιακή άρση των περιορισμών στα σύνορα που είχαν επιβάλει οι χώρες-μέλη εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συστάσεις της Κομισιόν, αν και μη-δεσμευτικές, περιλαμβάνουν και στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τους επισκέπτες. 

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε μια ενιαία στρατηγική για το restart της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο τη σταδιακή ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

- Ένα πλαίσιο που θα στηρίζει τη σταδιακή επαναφορά των μεταφορών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού

- Σύσταση που καθιστά τα vouchers ελκυστική εναλλακτική για τους καταναλωτές αντί της επιστροφής μετρητών

- Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφάλεια και σταδιακά βήματα με την ανάπτυξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για εγκαταστάσεις φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα... Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και δεν θα χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν για την τουριστική βιομηχανία», τόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής οικονομικής παραγωγής στην Ε.Ε. και σχεδόν το 12% του εργατικού δυναμικού. Εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν έως και 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας σε σύνολο 12 εκατ. απασχολουμένων στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

TWITTER/ EUROPEAN COMMISSION
Τι θα ισχύει για επιβάτες και αεροπορικές

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα αψηφήσει τις εκκλήσεις από τους αερομεταφορείς και ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. -κυρίως της Γερμανίας- για αναστολή των κανονισμών για πλήρη επιστροφή χρημάτων στους ταξιδιώτες για την ακύρωση πτήσεων και τουριστικών πακέτων λόγω του κορωνοϊού. Η Κομισιόν προτείνει αεροπορικές και ταξιδιωτικά πρακτορεία να δίνουν στους ταξιδιώτες 12μηνα vouchers.

Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά σε βάρος εκείνων των χωρών που θα παραβούν τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι οποίοι διασφαλίζουν το δικαίωμα των Ευρωπαίων καταναλωτών για επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση ακύρωσης πτήσεων ή πακέτων διακοπών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

   

EPA/ARMANDO BABANI
«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων εάν αυτό επιθυμούν -και τέλος». Δήλωσε η κ. Βεστάγκερ.

Επιπλέον, οι αερομεταφορείς θα πρέπει να φροντίσουν να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης του Covid-19, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με σύστημα εξαερισμού νοσοκομειακών προδιαγραφών, και ατομικών μέτρων προστασίας. Για την Κομισιόν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις πτήσεις και στους χώρους των αεροδρομίων, ενώ θα πρεπει να γίνει αναδιοργάνωση στις υπηρεσίες παράδοσης/παραλαβής αποσκευών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών

TWITTER/ EUROPEAN COMMISSION
Μέτρα στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων

Για την Επιτροπή, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν και εξειδικευμένα μέτρα διασφάλισης ρευστότητας των επιχειρήσεων του τουρισμού και ειδικότερα των ΜμΕ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει ευελιξία στους κανονισμούς περί κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στις χώρες-μέλη να ενεργοποιήσουν εγγυοδοτικά προγράματα για vouchers και διοχέρευση ρευστότητας, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις μεταφορών και ταξιδίων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ικανοποίηση των αιτημάτων για επιστροφή χρημάτων.

- Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: Η Ε.Ε. συνεχίζει την παροχή άμεσης ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση μέσω του Εργαλείου Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, η Κομισιόν στηρίζει 100.000 τουριστικές επιχειρήσεις με διαθέσιμη χρηματοδότηση έως και 8 δισ. ευρώ και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου.

Τέλος, η οικονομική βοήθεια έως και 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος απασχόλησης SURE θα συμβάλει στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

naftemporiki.gr

   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα