Χρηματιστήρια: Σε κλοιό πιέσεων οι τράπεζες, συμπαρασύροντας τον Γ.Δ.

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 13:50
UPD:13:53
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Oι φόβοι μήπως ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού σταθεί εμπόδιο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ρίχνουν βαριά σκιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βαρύ το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες του γενικού δείκτη και με τις τράπεζες να αποδεικνύονται το μεγαλύτερο βαρίδι.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του MSCI Greece -με τον αποκλεισμό των τριών τραπεζών Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank αλλά και της μετοχής του Τιτάνα και χωρίς καμία προσθήκη- αποτελούν το βασικό παράγοντα άσκησης πιέσεων στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να κινείται από τις αρχές της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, έχοντας επηρεασθεί και από το αρνητικό κλίμα διεθνώς. Απώλειες πάνω από 7% για τον τραπεζικό δείκτη, σημαντικές πιέσεις και για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών είναι αυτός που ουσιαστικά τραβάει πτωτικά την αγορά, αφού ήδη δοκιμάζει το επίπεδο των ιστορικών του χαμηλών με τον ΓΔ να βρίσκεται ακόμα και σήμερα 25% υψηλότερα, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Εάν ο Γ.Δ. χάσει το 595 σε κλείσιμο, ανοίγει τον δρόμο πτωτικά με στήριξη στο 575 σε πρώτη φάση και στο 538 σε δεύτερη, σημειώνει.

Αρνητικη η εικόνα και απώλειες πάνω από 1% και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες να συμπαρασύρουν και τον πανευρωπαϊκό STOXX 600. Απώλειες πάνω από 4% για την Commerzbank, βουτιά σχεδόν 5,8% για την ABN Amro, μετά την ανακοίνωση ζημιών πρώτου τριμήνου.

Πτώση 1,27% για τον DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αρνητικές και οι επιδόσεις του FTSE 100 στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για συρρίκνωση-ρεκόρ του βρετανικού ΑΕΠ. Απώλειες πάνω από 1% και σε Παρίσι και Μιλάνο.

naftemporiki.gr

 

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • SXXP



Σχολιασμένα