Talk of the market: Οι ανακοινώσεις της MSCI επισκιάζουν την αγορά

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 11:12
UPD:11:13

Οι πωλητές δίνουν το στίγμα στις διεθνείς αγορές στο ξεκίνημα των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων ενώ ειδικότερα στην Αθήνα το περιβάλλον επισκιάζουν οι ανακοινώσεις της MSCI που αποφάσισε τον αποκλεισμό των τραπεζών, καθώς και του Τιτάνα από τον βασικό της δείκτη για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece οι μετοχές Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Τιτάν και μεταφέρονται στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης ενώ στον βασικό δείκτη του οίκου παραμένουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. Το rebalancing έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου. Οι αποφάσεις, που εν πολλοίς έχει προεξοφλήσει η αγορά, ενεργοποιούν εκροές που με βάση προβλέψεις της Societe Generale είναι πιθανό να ανέλθουν σε 157,6 εκατ. δολ..

Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το Euroworking Group και το Eurogroup αντίστοιχα με ανοιχτή ατζέντα για τα μέτρα στήριξης των οικονομιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την Ελλάδα να προσβλέπει στο πρόγραμμα SURE, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στο Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων (ΤΕΕ) Covid-19 με το οποίο θα στηρίξει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας, ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Θα χορηγούνται δάνεια σε κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το ΤΕΕ θα εγγυάται -κατά 80%- το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αντίστοιχα το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων. Τα κεφάλαια του ΤΕΕ, ύψους ενός δισ. ευρώ μοχλεύουν συνολική ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ.

Mείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα στο 11%, από την ημέρα επανεκκίνησης του κλάδου και όσο διαρκεί η κρίση και μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από 24% σε 13% περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες στα μέτρα που έχουν κλειδώσει, στο πλαίσιο της ωρίμανσης των σχετικών συζητήσεων κλαδικών δορέων και κυβέρνησης. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας έχει πλέον εξαπλασιαστεί σε τζίρο. Αξιολογώντας την μεταβολή της online δαπάνης από τις πρώτες 9 εβδομάδες του έτους (προ Covid-19) ο GRECA καταγράφει αύξηση έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019, στην καταναλωτική δαπάνη προϊόντων σε ηλεκτρονικά καταστήματα τον Απρίλιο, δημιουργώντας νέο ρεκόρ μετά τον Μάρτιο που ξεκίνησε η περίοδος της καραντίνας. 

Αίτηση ακύρωσης για την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Hard Rock International κλιμακώνοντας τις νομικές της δράσεις σε συνέχεια του αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό. Πάντως νομικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι η διαδικασία παραχώρησης συνεχίζεται με την μόνη έγκυρη υποψηφιότητα, αυτήν της κοινοπραξίας Mohegan Gaming and Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα, με την Hard Rock International παρούσα στο άνοιγμα της τεχνικής προσφοράς που αναμένεται αύριο.

Ανανεώθηκε έως το 2026 η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος

Στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών 610 χιλ. για τα νησιά, έργο που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη αλλά και ενός δεύτερου, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα, προχωρά η Vodafone Ελλάδας υλοποιώντας επένδυση 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Χάρη Μπουμίδη, πρόκειται για επένδυση επιπλέον του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου ύψους 500 εκατ. ευρώ (2020 – 2024).

H Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας για έργο χερσαίου αγωγού από την Energinet. Η σύμβαση αφορά το χερσαίο τμήμα (Energinet LOT3) του αγωγού Baltic Pipe και περιλαμβάνει 47.000 τόνους σωλήνων χάλυβα. Η υποβληθείσα προσφορά αξιολογήθηκε και κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ άλλων διεθνών κατασκευαστών σωλήνων, ως η πλέον συμφέρουσα από πλευράς τιμής, ποιοτικών χαρακτηριστικών, χρονοδιαγράμματος παραδόσεων και συμβατικών όρων.

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ easyJet και Airbus διχάζοντας και τα μέλη του Δ.Σ. της πρώτης. Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφέρει αμοιβή έως 5.000.000 λίρες σε μετρητά από την προσωπική του περιουσία, σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ακύρωση της παραγγελίας 107 επιπλέον αεροσκαφών της Airbus από την εταιρεία του, με συνολικό κόστος 4,5 δισ. λίρες, που η easyJet αδυνατεί να πληρώσει. 

Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές Απριλίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που καταβάλλονται στο τέλος Μαΐου, εμπίπτουν στο μέτρο για δυνατότητα έκπτωσης κατά 25%, στην περίπτωση, που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα